設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 地盒迷思...

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大約上網check過, 都合知地地盒是什麼東東. 不過有少少野, 令我好迷.

即香港用電是 LNE (水火地) 三線. 道理上每台機都係甘樣的(除左有D無E的, 在此不提)
根據網上理論分析, 因為一座大廈的E 是把數十個單位的E 連成一體落地 (村屋除外),
在沒地盒時, 可以話因為大多E 而這些E的"亂流" / "亂波" 反過來干擾自己台機.
有了地盒, 即自已的地盒可以加多一個近的接地點, 令自已套機好聲左(網上人人話真, 在是當理論可行先)

甘樣我有個疑惑, 鄰家台hifi/電視, 收音機...會唔會又忽然好左?
點解甘樣疑惑呢, 即同樣大廈好多 E , 不過電子是四處走的,  物理上會走向最少電阻的地方.  一個地盒又果無咩吸引力, 位能出入的話, 電是應不會流過去的...除非地盒在做相反的野 (唔似).

甘樣我又算唔算幫大廈加左一個接地點? 行雷時D雷會唔會唔落地而入我屋個地盒? (<---雖然我不覺會發生)

真是好迷

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,唔好疑惑啦.買隻地盒試吓便知
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

malretep 發表於 2016-1-17 22:22
師兄,唔好疑惑啦.買隻地盒試吓便知

借左1個大的, 都是因為朋友買左, 仍又唔覺有咩分別, 請我去試下
線一條是nordost, 另一條是那個E牌的. 插左amp 上比較過.
試左一日, 唔知係唔唔係我套野太cheap ,  所以唔覺有咩effect?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

大地盒?咁都冇料到!師兄用獨立電?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

個地盒無成幢大廈隻大地咁巨型卦?
電同水一樣向低流。
就算師兄個隻係電源地盒都只會走岀唔走入。
又何況一般所謂的地盒都大部分是訊號地盒。
係小弟度D訊號地盒效果並不明顯。
拎佢去駁隻 MTV7000D 先有D效果聽到。

1萬

白鑽玩家

老而不

malretep 發表於 2016-1-17 23:04
大地盒?咁都冇料到!師兄用獨立電?

自家電視/hifi位置的插位是在fuse箱入面獨立一組, 算唔算係?
是當年(未玩hifi前) 電工C傅話幫我分區而搞的.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

plnl88 發表於 2016-1-18 01:29
個地盒無成幢大廈隻大地咁巨型卦?
電同水一樣向低流。
就算師兄個隻係電源地盒都只會走岀唔走入。

我都係好迷...
RCA的ground位 (即外面層鐵) 才是真正用來給訊號ground盒用?
還是好音樂最好.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kl122002 發表於 2016-1-18 08:10
我都係好迷...
RCA的ground位 (即外面層鐵) 才是真正用來給訊號ground盒用?   ...

RCA的ground位 (即外面層鐵) 才是真正用來給訊號ground盒用? .... 是的。
以小弟孤漏寡聞所知,
所有機內的電子零件都會產生微弱的訊噪。
喱D訊噪積聚就會令背景唔夠靜,
影響細緻度,弱音資料被掩蓋。
喱個情況係兩腳器材上尤其明顯。
故近年D資深歐洲玩家及廠家興起用訊號ground盒去處理呢個情況。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pig1129 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

plnl88 發表於 2016-1-18 13:01
RCA的ground位 (即外面層鐵) 才是真正用來給訊號ground盒用? .... 是的。
以小弟孤漏寡聞所知,
所有機內 ...

你講我的都好明.

不過又回到了問題 :  一台有LNE 又用E接地的機, 接理是 RCA 的 ground 接上了機箱, 機箱又接了E 落地,
即 簡化是 RCA ground 已接上了E 而又落左地下.

甘樣個地盒(signal ground) 又係接左去邊....????
還是好音樂最好.

1萬

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-18 13:21
你講我的都好明.

不過又回到了問題 :  一台有LNE 又用E接地的機, 接理是 RCA 的 ground 接上了機箱, 機 ...

"不過又回到了問題 :  一台有LNE 又用E接地的機, 接理是 RCA 的 ground 接上了機箱, 機箱又接了E 落地,
即 簡化是 RCA ground 已接上了E 而又落左地下."........ 我他過哂我D器材 D RCA外壳,全部都通機壳的。所以隻地盒係我套野度效果不彰。

"甘樣個地盒(signal ground) 又係接左去邊....????" 最終咪入返條E度,佢都唔夠條E大。
有 D 機如隻 95,比D怪聲我聽添。