設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 地盒迷思...

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-1-18 14:28
我都係睇書睇蟮稿上網聽人講

電同水一樣都係高位流向低位

將個地盒插左上電視, 效果一樣.

wiki上的野我都睇過.
電流是由高位能流去低位能, 電子卻是相反的流向.
我看過你我引論, 我不是質疑, 因為有D朋友家中好似都有效 (但我又從未見佢拆走之後聽) ,
只是真的好唔明白當中的原理.

電同水一樣都係高位流向低位
(音響)電器高電流漏電的話
就會流去較低電位水線去大地
如果單靠地盒當漏電走地
就一定電死(傷)無疑

呢樣我領教過. 我知咩事.

但相反水線亦帶有好多來自其他電器干擾
音響材器可能有機會經水線帶唔走雜訊之餘
反過來經水線引入埋其他電器雜訊
雖然內外兩者干擾雜訊都很微弱
但微弱亦都有高低之分
同樣會由相對強勢流向相對弱勢

我看就算有獨立分電(fuse相入面) , 連E都分, 都一樣可以由外(鄰家) 走入自已家中吧?

如有器材旁加一個所謂地盒
提供一個相對更低或接近零電位
引走水線或自身器材上帶有干擾
甚至有師兄話地盒提供個零電位參考
提供器材內零件有更準確更低噪環境運作

我覺得呢度是講緊微觀 物理的事吧?
如果, 在這樣的情況下: 沒有獨立電, 家中的電器都是有LNE,  如 電飯煲的E 弄出的電干擾,
又會不會因為有一個好近的零電位參考點, 而經hifi的LNE 入機再經RCA的ground 走去個地盒?
不過E (大地) 的ground 值事實比個盒仔仲吸引, 沒什麼理由會去左盒仔?

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-1-18 20:34

我看就算有獨立分電(fuse相入面) , 連E都分, 都一樣可以由外(鄰家) 走入自已家中吧?

人走去你度
你亦可以走去人度
邊個去邊個度都未知

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 所以我都好迷lo

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-1-18 20:34

我覺得呢度是講緊微觀 物理的事吧?
如果, 在這樣的情況下: 沒有獨立電, 家中的電器都是有LNE,  如 電飯煲的E 弄出的電干擾,
又會不會因為有一個好近的零電位參考點, 而經hifi的LNE 入機再經RCA的ground 走去個地盒?
不過E (大地) 的ground 值事實比個盒仔仲吸引, 沒什麼理由會去左盒仔?

掉換從器材開始諗會易諗d
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

市面嘅地盒,應該係調整signal ground,唔係earth,唔係安全裝置。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

1萬

白鑽玩家

老而不

diamondblack 發表於 2016-1-19 06:29
市面嘅地盒,應該係調整signal ground,唔係earth,唔係安全裝置。

我都明, 而又果又睇真D我一直講的野,
一台有LNE 的機, 按理RCA/XLR 的gounrd 位是有機會和機的E 連成一體.
甘樣D signal會走自已左去地盒ground, 還是去左E的gorund ???  
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2016-1-18 14:49
我自己就用一個低成本DIY有機地盒
講明先.......會衰聲及爆炸亦無科學跟據
請勿模仿一切後果自負

師兄! 用左平民地濾夠竟啲聲有無好到, 哈哈
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

白鑽玩家

vm8833 發表於 2016-1-18 15:25
請問如果屋企冇鐵樹,用羅漢松得唔得?

師兄!羅漢松仲貴過普通植物喎, 哈哈!咁就唔係平民地濾啦喎! 我仲衰, 我得個羅漢果炸
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

白鑽玩家

最近同相熟電器師父吹開水, 佢話香港根本無所謂獨立電, 我屋企所拉既兩路獨立電入Fuse箱只不過係避開同其他電器用同一個位, 同一條水線! 咁樣只可以盡量減少左其他電器帶黎既雜訊回路! 而香港應該所有既大廈都只係一條銅打哂落地底供全幢大廈用黎接地! 所以師父話雜訊一樣有機會由我所拉既獨立電制回路返去套架生! 不過拉左好過唔拉 , 只少我嗰兩路獨立電係只供比兩聲道同AV用! 可以避開其他電器既雜訊干擾!

仲有師父話, 就算我住別野, 村屋咁, 都唔可以自己打條銅落地, 又或者真係拉條真正獨立電比間屋, 因為中電或港燈根本唔會比我地咁做....!違法兼無保險包! 有乜事自己死唔去, 荷包都賠到您乾硬化!

但係總括黎講, 所謂獨立電, 如果環境許可, 都係拉左好過唔拉! 聽感分別係有既, 背景係黑左!大家又可以換不同既肉(美式)去玩! 係玩多左好多野既!

至於地盒, 我個人入左兩聲道唔夠一年, 唔係吹水, 係堅木耳! 我唔識好似啲師兄咁去形容啲聲音邊度有毛燥底燥, 乾或多水份! 就我自己套架生! 我將個地盒駁左去膽前, 以前未駁之前, 剩係開大音量制唔使播歌, 好明顯聽到啲電流聲音吱吱聲咁喺對喇叭出現, 一駁左地盒, 電流聲無哂, 足以證明雜訊經銀線去餵飽左個地盒, 乾淨哂!

到播歌啦! 用一兩首歌去AB接地盒同唔接地盒既分別, 唔接咪好似平時咁聽囉, 無乜特別! 一接左地盒, 背景係靜左超多, 即係師兄講既黑左啦! 聽歌仔, 人聲出左, 最緊要背景音樂多左好多細節, 比如我聽Danny Summer 諳既第一首假如, Jazz solo部份接左地盒後最明顯係鼓聲既部份係比較無接地盒既時候出左! 再聽ADELE One And Only!唔識形容, 一個正字!

所以我覺得地盒係有用既, 最好配埋拉獨立電線去Fuse箱用, 較果會更好

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
MDLP + 10 + 10
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

2ch:

黃金玩家

我覺得不同器材對電既反應都唔同,而最終反映既係喇叭....我自己既經驗係,我喇叭未轉之前,上一對係liuto,我都未感受到電源線對我既影響,你又唔可以話聽感上無分別,有....但相對現在呢對係細好多。

我由liuto升到olympica直頭發現出左問題,我之前全部器材用古河電源線,在liuto中係幾好聲(之前由一般電源線換到古河線,我只係聽到分析力高左、靜左!!),但到olympica就好薄聲,而且低頻被收晒...!!我最初諗唔到係電源線出問題,我以為後級火力問題(當然都有關係..但不是主因...),我後級由mc275升到mc452,cdp由micromega cd30試過換為emmlab cdsa及現在的cary 600se....都不能完全解決....,信號線反覆試,喇叭線亦換過....最後我把電源線換回一般黑雞線就正常晒.....

因為我自己都有玩耳機耳擴,如果我不經喇叭去鑑聽,用耳機去駁前級同CDP,我應該會更早發現問題,因為我用耳機亦聽到前級的聲是不理想,比較偏薄不耐聽....但我當時深信是耳擴及耳機不夠班...但其實耳機反而係好好既鑑聽器材!(我耳機是hd650..耳擴是清華2.1a)

所以只能說...某些時候你之前的器材聽唔出問題不代表無效果,只是你的器材未能完全反映....而我知道左呢個問題之後,我亦開始玩電源線,我發覺當所有器材都達到某個級數,電源線比喇叭線及信號線都重要~!

重要性排列,最重要系指最影響器材表現、音色,排越後相對影響越細。
電源線》喇叭線》信號線

誇張d講一條好/正確既電源線插在一部一般的器材上有機會起死回生,但一條好好好既信號線插在一部用差劣/錯誤電源線或質素有限既機器上是嘥x氣~~~

所以你話地盒呢類物件,我都相信佢對系統有好大既影響,但有幾大影響,我覺得都係要睇你既系統既敏感程度!

最後就係雖然我走錯好多路,又撞左好多板,但都係好值得既~!因為你係實實在在得到了教訓,呢種實戰經驗係前人講你都未比感受到或相信,所以都建議大家撞多D板~! 試多D~!!係有更多得著,由其係線材等等不仿多試,線呢樣野好奇妙,有時人地既毒藥,在你可能是寶藥,反之亦言~!多試多交流,自己試,又去朋友度又試下~ 聽多D不同既系統,係好有幫助~~!!

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 用家心得
MDLP + 10 + 10
ykluk + 50 + 50 用家心得
plnl88 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

pig1129 發表於 2016-1-19 09:59
師兄!羅漢松仲貴過普通植物喎, 哈哈!咁就唔係平民地濾啦喎! 我仲衰, 我得個羅漢果炸{:8_40 ...

師兄,GUSTARD DAC-X12加Sound Master No.76 MK II推LS 3/5A人聲係咪好靚?Sound Master有冇300B類產品?