設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 2003987

[黑膠] 究竟黑膠入門買新機定舊日本機好呢??

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2016-1-11 18:18
要唔煩聽mp3啦....

首領,mp3都煩去邊個site download 或轉format!!

聽高清file重方便,$250有張micro SD card比你,一插落去就有得聽,幾好呀!

平過買隻新膠……
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實煩唔煩都未必可以話係見人見智, 而係你究竟有"幾鍾意"或"幾想"去搞件事, 搵部devialet一件過乜都搞掂有file佢就全包既又得; 搞到一屋幾廿件嘢又自己整線整電整嚟試去搞餐死既又有(即係小弟)~~ 咁結果係咪叫"最好"呢?? 唔知, 但如果覺得呢啲係樂趣, 咁件事就係值得, 除咗結果, 過程都係玩樂~~!! {:9_407:}

玩膠膠又要洗碟擺位執呢樣搞呢樣又係咁換碟好似好忙, 但enjoy既又係樂趣, 唔enjoy覺得係件苦事, 咁就真係無謂搞~~ 至於搞唔搞值唔值, 就係自己去衡量, 最重要都係開心~~!!

講返正題, 小弟前年入膠門, 當時乜春都唔識, 為咗幫自己去認識件事, 就去買隻入門全包盤TEAC TN-300: {:9_428:}
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=207888

玩膠膠其實都有好多嘢要學習要認識, 問咗幾多人睇咗幾多post, 到最後都係要靠自己落手落腳去吸收呢啲經驗. 當然作為入門全包盤既TEAC TN-300, 以其價位的確係交到貨仔~~ 新手入門的確係好路數~~!! {:9_423:}

之後小弟身痕, 喺唔同地方都見識過玩膠老手, 當然膠盤係有好多選擇好多轉動方法同牌子, 問題就係要揀啱自己既~~ 之前有諗過跟毒峰玩軟盤帶動既LP12, 但論經驗論心機真係唔及佢, 玩LP12有太多野要學可換可試可轉, 自問新手上路都係先搞掂個頭先.....

有睇過其他帶動或者好似Lenco L75用其他方法轉動既, 感覺上唔係太難玩就驚會太嘈~~ 最後將茅頭諗返最簡單直接既直驅盤~~!!

直驅盤其實算係最耐用, 但最大問題係震, 所以有玩膠老手話, 如果乜都唔識去揀直驅, 就揀部有咁重得咁重既盤. 最後試過幾部有二三四十年歷史既日本二手直驅盤之後, 小弟就用咗幾千蚊入咗部Kenwood KD-750, 一直用到宜家~~!!

當然, 玩膠膠唔少得既係洗碟, 有洗同無洗既碟分別係好好好好好大既, 所以玩膠既, 點都要諗吓部洗碟機點入屋:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=214339

但樓主唔係新手, 以小弟個人行過既路去諗, 如唔想太煩(當然係少啲煩, 但唔會唔煩), 咁就搵返部二三四十年歷史既日本二手直驅盤, 其實去試機時睇吓嗰位賣家就幾熟機, 大約都會知部機值唔值買同會唔會易壞, so far小弟部機用咗大半年都係非常正常, 而賣家(佢本身時不時都會收集名盤)都會時不時問吓小弟隻盤有無事, 如有事打搵佢搞~~

純係個人分享, 希望幫到樓主~~!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pinkspider + 10 + 10 一定要加分
2003987 + 10 + 10 用家心得
edlsang + 10 + 10
leo25 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

補多個post講phono~~

小弟最初用TEAC TN-300 build-in phono去amp, 感覺上係"有聲"~~!! 但phono又千奇八怪好難話可以去試晒咁多隻, 唯有問吓啲朋友, 之後有位老友唔知點解入咗手部YS Audio既二手前旗艦phono, 最好笑係佢仲未有膠盤, 所以就把心一橫借佢返屋企玩咗2-3個月~~

YS Audio既phono分析力超高同音質有少暖但好柔和既特性, 聽落係好好好舒服, 但部機太貴小弟買唔起, 過咗幾個月老友玩咗盤自然就要還機......

咁喺無phono之下, 又有另一朋友話入咗部manor stage 4 phono, 咁喺當時部YS Audio仲喺度時就借咗返嚟A/B test, 一部3-4皮既PK3-4千既phono, 當然係YS Audio完勝, 但manor stage 4既中頻人聲係暖啲又突出啲既, 分析力有返YS既6成其實以其價位真係算好值~~!!

所以喺無phono又無銀用既情況下, 小弟就入咗部全新全摩改版既manor stage 4, 大約6千幾, 煲到宜家, 小弟覺得絕對係對得住呢個價位有餘~~!!

如果樓主budget係2千, 咁可以諗吓部manor stage 3, 好似係咁上下價錢, 當然我估會比小弟部全摩改版既manor stage 4相差一部分, 但以其C/P值嚟講的確係值~~!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
pinkspider + 10 + 10 用家心得
garranho + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2016-1-14 11:57

小弟最初用TEAC TN-300 build-in phono去amp, 感覺上係"有聲"~~!! {:6_12 ...

大師一出手, 便知有與無....{:9_426:}

3萬

白鑽玩家

leo25 發表於 2016-1-14 13:24
大師一出手, 便知有與無....

我知我無料到喇, 唔使咁話我呢啲新手既.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟路過, 但見這個POST的主題, 有感而發, 我也是看了ykluk兄上年介紹TEAC TN300N這個POST買了這台入門機玩
說實在我玩了3至4個月, 開始時只是駁了AMP有聱音已非常開心, 但現在就碰到想作小小升級, 如換唱頭, 加PHONO, 說實在繼續用TN300N是否有幫助呢?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2016-1-14 11:57

小弟最初用TEAC TN-300 build-in phono去amp, 感覺上係"有聲"~~!! {:6_12 ...

陸爺! 全摩改版同普通版比較差多少呢?
超級窮人新手

3萬

白鑽玩家

smartchoi 發表於 2016-1-14 15:52
小弟路過, 但見這個POST的主題, 有感而發, 我也是看了ykluk兄上年介紹TEAC TN300N這個POST買了這台入門機玩 ...

TN-300可以換到唱頭(但臂唔可以升高較低), 可以bypass佢既phono用其他phono(但唱臂線又唔可以換), 其實小升級還可以, 問題係你會想投資幾多落去玩膠~~

就算比你換咗好靚唱頭好靚phono, 但調教性低同唱臂都會成為樽頸位, 點都有阻力, 如你想越入越深就要換盤, 但如只係想少升級就可以keep既其實~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
2003987 + 10 + 10 唔該CHING~~~~~

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

garranho 發表於 2016-1-14 16:56
陸爺! 全摩改版同普通版比較差多少呢?

以小弟屋企試聽, 中頻人聲其實只係好少少, 但分析力就會係全摩改版好多大約10-15%咁上下, 始終供電做好啲都會靜啲~~!! {:9_423:}

星級玩家

新手Project好d ,支臂可升降,可自轉角度,法左法右,
配重可偏心,調較有好大彈性,是重要設備,
無嘅好快行人止步!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
2003987 + 10 + 10 唔該曬~~~

查看全部評分