設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 2003987

[黑膠] 究竟黑膠入門買新機定舊日本機好呢??

1萬

白鑽玩家

老而不

新機, 唔好入舊野.
我無碰黑膠很久了. 事關我對2手市場的碟無信心.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-1-11 19:34
新機, 唔好入舊野.

我窮,玩吾起新盤, 我幾個禮拜前都入左中古盤,真係要睇 condition, 我好彩無瀬野,個師兄教我点 set新唱頭, 上左寶貴一課,但返到去都要set 左3, 4 次,不過你要不斷試先會識,尼個過程睇你自己會吾會enjoy. 我另外用緊 manor phono, 入門價位我覺得算吾錯
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CAS player: Daphile
DAC + Pre Amp: B.M.C. Pure DAC
Speaker: Unity Audio The Rock MKII (Active speaker)

黃金玩家

2003987 發表於 2016-1-11 18:25
係咪FFYX ~

個RPM 5.1,依家仲平過二手價

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

andy7fai 發表於 2016-1-11 20:50
個RPM 5.1,依家仲平過二手價

係咪總代理先X音響SHOWROOM??
Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

karmayim 發表於 2016-1-11 20:41
我窮,玩吾起新盤, 我幾個禮拜前都入左中古盤,真係要睇 condition, 我好彩無瀬野,個師兄教我点 set新 ...

唔舊曬CHING ~~~~~
我都想入部MANOR  你嗰部係MANOR幾
覺得造工點,啲聲OK ma ???
Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2016-1-11 19:34
新機, 唔好入舊野.

仲乜搞到失曬信心啊大師~~~

黃金玩家

2003987 發表於 2016-1-11 21:32
係咪總代理先X音響SHOWROOM??

咁我又唔知,我自己喺原x見過,同事喺旺角xx買

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
2003987 + 10 + 10 聽日去睇下先~~

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

2003987 發表於 2016-1-11 21:37
仲乜搞到失曬信心啊大師~~~

有幾個方面的,
1. 舊錄音格式...
有D錄音不是用RIAA格式, 而是DECCA 或者什麼的. 主要發生在1950年的舊野. 希望你不是找這些東西.
如果phono唔識切換/調正可以是對原音最無法還原.

2. 唱蝕.
黑膠點都會唱蝕少少. 唱一次蝕一次.
針壓錯, 蝕得仲快.

3. 舊錄音condition.
我身邊已有人中呢個伏:
點解同你果張一樣, 但我果張聲唔同?

唔係部機/set up 而是只碟. 買2手碟你唔知之前組左幾多"手" .
我聽聞過一只碟平均由買到賣是播5次, 如果者經過十幾手已不知被唱過多少次了. 熱門盤更是唱得更多.

你唔知上幾手每位針壓唔同, 套(2)上去, 你話隻碟仲有幾多成是原好呢?

以前好多人都知, 所以愛碟之人會錄入cassette copy. 平時多用cassette. (Cassette平嘛, 又可以翻錄! )
家下已無人識甘做了, 結果唱啊唱, 直頭當CD甘樣粗玩. CD都仲話少少花左無傷大雅, 黑膠係唔得ka.
你話一只2手黑膠, 由第一個原主到你手上, 仲有幾多成剩底?

4, 煩
塵多好煩
靜電好煩
避震好煩
碟重好煩
唱針斷了要買, 好煩
30分鐘上下翻碟好煩
聽只錄音好似拜神一樣, 好煩
字大被人話我老世/近視, 解釋唔完, 好煩.
家下D amp無phono in, 要找phono, 好煩
買輔助器才千花百樣, 好煩.
無錢, 仲煩.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bbbig + 10 + 10 用家心得
2003987 + 10 + 10 大師回覆都大師級過人~~

查看全部評分

還是好音樂最好.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2016-1-11 22:44
有幾個方面的,
1. 舊錄音格式...
有D錄音不是用RIAA格式, 而是DECCA 或者什麼的. 主要發生在1950年的舊 ...

我主要都係聽啲>1970 嘅野

暫時我新手, 都未有唱蝕問題.............

不過其實我自己覺得黑膠多左種感動係到....

聽CD 硬係覺得差啲野咁

哈哈哈哈哈

我覺得最煩嗰樣係錢

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

andy7fai 發表於 2016-1-11 22:28
咁我又唔知,我自己喺原x見過,同事喺旺角xx買

旺角xx 係邊間???