設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 究竟黑膠入門買新機定舊日本機好呢??

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
碟我就有幾廿隻,暫時都係問人借機聽

因為太煩嘅關係,
而家諗緊入番部轉盤同PHONO
都係平價入門野
但係又心大心細。

價位都係PROJECT DEBUT 左右 嗰啲

但係又見到好多人話支ARM SET唔到VTA,好多野都SET唔到,
長遠睇又好似唔係一個好選擇,唱頭又唔係隻隻用到

日本舊機係勁,但係又有啲壞機冇路走嘅風險,
又見到有好多人話好難SET , (MIRCO SEIKI嗰啲),
隔離台直頭有人呢頭買完嗰頭放,講到明太複雜 搞唔掂,

另外PHONO 我又須要一部 <$2000

咁多位CHING有咩見解??
Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
吾煩過點知靚點嚟

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
2003987 + 10 + 10 都有道理~~
beerboy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

我自己有少少心得分享,我用了第一代Rega P9 十幾年,有日更換唱頭發現校來校去都不成功,搞了幾個月全部拆開由頭到尾Check一次先發現盤面 MDF木板受潮發脹,影響轉盤及唱臂各自不平行,中間位凸起,四邊向下但又不一樣高低,夠期終於決定買過新,但選擇了 Pro-Ject 6 Perspex DC,用亞加力膠片做,冷縮熱脹影響最少,用久了盤面不會抄魷魚及軸心跟唱臂距離不變,中間轉盤重有碰浮,非常滿意,選擇中古盤要睇清楚 condition 先好買,由其是木盤面,當然有時間可翻新,慢慢調校新一樣亦可以。如價錢比多些,可選擇 Pro-Ject 2Xperience DC Acryl,可調VTA。

黃金玩家

師兄如果覺得會換頭,咁就梗係搵個flexible好啲
新,定舊我就咩意見俾到,因為我未用過你所講嘅舊盤,自己用緊大陸盤,同事就剛x'mas 後買左個project rpm 5.1,好似清貨中喎

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我兩三年前回歸黑膠
買既第一個盤係Project Debut  Carbon Esprit

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=147261

無要求,唔講究,只求有得聽既話,ok 喇

舊年入左個日本二手盤

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=211505

兩者比較

我超鐘意個日本二手盤既表現

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

要唔煩聽mp3啦....{:9_429:}

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同
agic + 50 + 50 絕對認同
2003987 + 10 + 10 參見大師,我係真窮人T.T

查看全部評分

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

jamesj 發表於 2016-1-11 16:45
我自己有少少心得分享,我用了第一代Rega P9 十幾年,有日更換唱頭發現校來校去都不成功,搞了幾個月全部拆 ...

我又冇諗過木面會受潮發脹  
真係長知識了~~
Rien ne sert de courir ; il faut partir à point.

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

andy7fai 發表於 2016-1-11 16:53
師兄如果覺得會換頭,咁就梗係搵個flexible好啲
新,定舊我就咩意見俾到,因為我未用過你所講嘅舊盤,自己 ...

係咪FFYX ~

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

beerboy 發表於 2016-1-11 18:18
要唔煩聽mp3啦....

冇聽MP3好多年啦

銀級玩家

人月共舞

76 榮譽慈善家勲章

patkwok 發表於 2016-1-11 18:04
我兩三年前回歸黑膠
買既第一個盤係Project Debut  Carbon Esprit

我就係隱約覺得project debut 唔會用到太耐
因為升級空間唔大