設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[CD機] 預先問定: 歐美SACD 機?

1萬

白鑽玩家

老而不

今晚聽左好一陣街鋪的
好平的野真是好有限. 我要求的spec要近1萬才有好轉.
聽左一陣, 發覺日本的CDP 唔夠歐洲的感覺好. 德系的追求公正, 意系的AF 好有一種彷德國的劾向, 不過又自立一套.
英係的如Rega 好似唔夠吸引力.
我估我走的方向會是德系吧?
還是好音樂最好.

黃金玩家

how about Yamaha 2100??

1萬

白鑽玩家

老而不

goair33 發表於 2016-1-15 00:53
how about Yamaha 2100??

不會入日系機.

另一台可以接受的是老麥MCD500 (只是覺唔值5萬幾, 我當年台Arcam都是萬多元 )
唔知仲有無MCD301
還是好音樂最好.

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-14 20:58
今晚聽左好一陣街鋪的
好平的野真是好有限. 我要求的spec要近1萬才有好轉.
聽左一陣, 發覺日本的CDP 唔夠 ...

有德系 CDP 只係萬零 ???  {:9_419:}
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-15 06:27
不會入日系機.  

另一台可以接受的是老麥MCD500 (只是覺唔值5萬幾, 我當年台Arcam都是萬多元{: ...

老麥CDP的聲....個人覺得唔係好值咁既價錢(個人認為姐)...都係果句,唔係話佢唔好,不過就算係我都唔會考慮一套老西,D聲舒服過頭,真係好老麥聲...
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

小寶老豆 發表於 2016-1-15 10:01
有德系 CDP 只係萬零 ???

對像果台都22K, (之前是我記錯了)
不過如果真的可以等display sale 我又唔怕
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-1-15 13:18
老麥CDP的聲....個人覺得唔係好值咁既價錢(個人認為姐)...都係果句,唔係話佢唔好,不過就算係我都唔會考 ...

唔識點講,
時下好多以前是獨音的牌子都被買起, 變左同一個group下的副品牌, 唔似以前各獨自有聲.
有次我聽audio research 機的聲同老麥好似, 好彩唔係玩blind test.

唔通真係非日本不可
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-15 13:40
唔識點講,
時下好多以前是獨音的牌子都被買起, 變左同一個group下的副品牌, 唔似以前各獨自有聲. {:6_18 ...

器材既野一定有佢本身聲底,但你話老麥丫、arc可唔可以調到唔好咁厚咁漉,我覺得呢d級數既機重係有好大條件有調節空間~
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-1-15 13:44
器材既野一定有佢本身聲底,但你話老麥丫、arc可唔可以調到唔好咁厚咁漉,我覺得呢d級數既機重係有好大條 ...

人大左, 又經過左, 唔想好似以前用超多音染的器才.

有時機呢樣野, 我唔記得是在中環一位sales口中說過還是什麼的, 就是有D牌子故意地賣貴自已, 事實D野同平的都是一樣
我唔會再考慮一台組件過50K的東西了 , 實在沒必要.
反而只想用50K上限 組好一套hifi 就是真的.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 條條大道~!

查看全部評分

還是好音樂最好.