設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[CD機] 預先問定: 歐美SACD 機?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-10 20:16
唉都唔知點算
都係打一日齋, 做一日和尚了

我都諗梗換部sacd機,但我一張sacd都冇,心想買部機返來就買幾隻sacd試吓,同你諗一樣sa8005是唯一選擇咁,1萬蚊左右好似冇得選擇。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

我估有可能外國cas才是主流,日本牌子provide more choices
不過玩cas都洗唔少$

黃金玩家

CosmicHolyGhost 發表於 2016-1-11 07:29
我估有可能外國cas才是主流,日本牌子provide more choices
不過玩cas都洗唔少$

其實都唔係~只是SACD在外國不是很主流係真,純CD或黑膠依然是主力,CAS今時今日基本上有CDP就已經有得玩....但如果你係咁玩法,其實你已經比較到個分別....CDP還是有好多好多選擇~
有聲就算...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩音響一分錢一分貨絕對係定律,呢類價位九成九mic不過都唔係好大問題,好多大牌子都已經mic咗好多年啦!想買新盤一萬樓下算把啦!萬五最多比個馬來西亞你!一萬樓下d聲忘記它,兩萬樓下d聲叫正常!玩sa好多機唔夠一年就會跳,所以要有心理準備!

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2016-1-11 11:57
玩音響一分錢一分貨絕對係定律,呢類價位九成九mic不過都唔係好大問題,好多大牌子都已經mic咗好多年啦!想 ...

我台SA 機唱左2-3年都無跳無問題, 聽師兄甘講真是奇跡.

外國不是不出SACD, 只是出的都好少, 也因為知用SACD的人少, 所以SACD大都是multi-layer 應對市場.
不知在什麼外國forum聞說過, SACD的對像事實是預玩家用dCS的 hi-end level局多???

自覺玩CAS的朋友好難同玩傳統要有實體source 的人好唔同.
CAS 的偏重電腦的處理多樣化, 而實體source 的就追求聲音重播上的表現.

因為我仲要面對成套器才, 真心講係幾心煩.
CDS27 的 FR只限在CD 的10 Hz-20kHz , 沒DSD的SACD機真是好不明白播SACD有什麼用....
而SA8005就好明顯列出SACD 的FR.  不過我好知SA8005 聽聲會被加料先,  又好唔想甘樣.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

師兄,點解想換機,cd27 會比37 好聲嗎?兩部應該都唔可以native decode dsd, 要先轉pcm

1萬

白鑽玩家

老而不

helloall 發表於 2016-1-11 20:15
師兄,點解想換機,cd27 會比37 好聲嗎?兩部應該都唔可以native decode dsd, 要先轉pcm ...

CD 37是可以做native DSD,
唯有CDS 27不行.

CD37 的網頁:
http://www.arcam.co.uk/products,FMJ,CD-Players,cd37.htm

Using technology from the companies highly revered DVD players; the CD37 plays both CDs and SACD with astonishing musical reproduction. Digital to Analogue conversion is carried out by the very latest Wolfson 8741 DACs using pure DSD conversion unleashing the full resolution of SACD discs for with starling clarity.

換機是因為台機日子久了, 有少少毛病出來.
打過去新代理問, 指要收check 機先收HK$600, 零件另計.

如果之後出如"CD47" 的高階CD機就好了
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2016-1-11 20:21
CD 37是可以做native DSD,
唯有CDS 27不行.

KI 兄
如果揾得到 Cary 既 SACD 機係幾好架
Highly recommend

黑鑽玩家

個人經驗, SA8005 分析力一般, 唔及普通CD盤 十 雙聲獨立解碼DAC

1萬

白鑽玩家

老而不

今日收工, 聽到SA8005...真是唉...
是沒法同想要的聲音比, 只是一台可以播SACD的CD機而已. 多似是因為要俾SACD spec而付出, 用普用CD的話係比同牌子的CD6005好聽少少, 就是少少甘樣,

請問邊度有Cary 306可以去聽聽?

還是好音樂最好.