設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 預先問定: 歐美SACD 機?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我知打擾左大家好多野, 不過用左3-4年的東西真是終需的一日似乎好Q快到了.

我plan 買amp都有留意SACD機. 似乎歐美洲牌子的SACD 好似無? 大多是多合一.
Arcam cds 27真是合併到令我難言. 是有好多我用唔著的function, 不過spec的details 上 CD37伕乎仲高階過佢.
至少CD37 有DSD, cds 27 無.

眼見唔少SACD/CD機都是日本牌子. 唔知家下歐美的仲有無?

我唔想硬食MIC的Arcam 野
還是好音樂最好.

黃金玩家

要睇咩價位...歐美SACD機都有好多品牌但真係無入門產品.....EMMLABS,PLAYBACK,DCS...都有出SACD PLAYER,肯肯定好聲...肯肯定貴..

CARY囉...都叫美國品牌,我覺得都唔錯~高CP!! 但就一定唔係日系機芯,但聽聲收貨~你要考慮呢樣野...

又要R洲聲,又要日系機芯,有~~~但十幾廿個開價...其實無意思~
有聲就算...

黃金玩家

不過我咁睇啦...你玩SACD都係追求佢有接近黑膠既密度同動態姐....但比到咁既價錢之後...其實約一半價錢既黑膠盤係輕鬆揮底佢地,任何一方面(但當然唔係我果D PROJECT盤啦....).....所以...一係就玩純CD盤...跟住加DAC...我覺得都是一個玩法...
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-1-10 16:32
要睇咩價位...歐美SACD機都有好多品牌但真係無入門產品.....EMMLABS,PLAYBACK,DCS...都有出SACD PLAYER,肯 ...

冒雨出左MK, CB,. 貴, 我可以供. 不過 真是連sales都話
不如入過sony bluray 盤加個DAC了, 仲值

忽然明左家下hifi界發生左咩事. 原來已無基本hifi中階市場.

計左數一陣,
叫做可以合理地播到SACD, 又是歐洲牌子的只有Arcam cds27 . 大約都要9千蚊
如果我連Arcam A29 就是二萬有找.  連 A39的話就是二萬五.
同樣在馬仔, SA8005 叫做平多少少, 8千幾.  不過連PM8005 amp 都要萬九.

預2萬不是什麼問題. 只是好多唔係錢的野唔知點計.

馬仔:
馬仔的音染幾大. 是的, 好多人都覺佢好好聽, 就是好聽但我唔覺真同自然. 當年我買arcam的原因
SA8005有DSD
SA8005是日本出
SA8005是真的一台CD/CAACD機
有DAC, USB功能(對我沒什麼用)
轉會是要好大的決心<-呢樣至真

Arcam :
音色自然, 熟知當中的音律
CDS27的steam可有可無(在我而言
CDS27 沒了DSD (什麼!? CD 37都有!) 不過有 TI/Burr Brown PCM1794
CDS27 內容簡單 到 (得一只電子牛!?, 我台CD37有兩只環牛. 官網寫是特別design?)
CDS27有XLR輸出 (暫時未有用 )
CDS27有USB輸入(都是沒什麼用)

我唔知好不好入一台Arcam UDP.   順少少, 一台KO 全部野?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-10 18:17
冒雨出左MK, CB,. 貴, 我可以供. 不過 真是連sales都話

你已經明白了~
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2016-1-10 18:33
你已經明白了~

唉都唔知點算
都係打一日齋, 做一日和尚了

日系盤我唔諗是因為機身大,
如果走回CD盤, 都唔知買咩好(micromega?) 馬仔主導左個中階場, 搞到好似無米食.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-10 20:16
唉都唔知點算
都係打一日齋, 做一日和尚了

支持下本地野,雨田聽人講都ok!
有聲就算...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2016-1-10 20:42
支持下本地野,雨田聽人講都ok!

唔知有冇line?同大約幾$
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黃金玩家

malretep 發表於 2016-1-10 20:56
唔知有冇line?同大約幾$
(Post76 Android 手機版送出)

呢個就唔清楚了,你去各大影音網找找應該有資料~
有聲就算...

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-1-10 18:17

Arcam我未聽過,不過馬仔sacd機我有朋友用緊,都夾得幾好,佢都係喜歡比較真實同有活生感既聲,但佢線材器材各方面都下過功夫,呢d價位我都覺得日本品牌比較穩陣。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...