設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sk555

[討論] 今日到我收到兩個箱

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

bose acoustimass 5 好似用特別既尾插,如果要駁番你部新 amp,駁 amp 過邊要剪左個特別插,但唔 100 % sure 正常運作。
用什麼喇叭線我唔太熟邊款同時夾 B&W、Kef ... 等 avmik 或線王答你 。
如果鍾意 bass,打心 ...
wil-wil 發表於 2009-10-30 01:01

多謝wil wil回覆~~
咁就等avmik 同線王出塲幫下小妹.....先謝過

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果買12"subwoofer,用e部amp會否唔夠力推?

高級玩家

阿飛

恭喜哂

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜~~

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實馬蘭士聽音樂真係好理想,睇戲就可能品牌特性問題,所以好多好爆得既影片場口相對收得圓滑左、斯文左好多。如果你喜歡 bass 就可能揀威力登呢類打心口、爆得勁既拾仔可以平行番。

如果買12"subwoofer,用e部amp會否唔夠力推?
sk555 發表於 2009-10-30 01:41

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章

恭喜...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我唔係等marantz UD series, 响網見有BD7004 & BD 5004,所以想睇下佢要幾$$...

good choice ,marantz bluray player have good sound quality .

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實馬蘭士聽音樂真係好理想,睇戲就可能品牌特性問題,所以好多好爆得既影片場口相對收得圓滑左、斯文左好多。如果你喜歡 bass 就可能揀威力登呢類打心口、爆得勁既拾仔可以平行番。

...
wil-wil 發表於 2009-10-30 01:53

我就係無乜時間睇戲,CD就聽多d,所以買左marantz,而且個地柜做果陣無諗果d av amp 咁大部,所以放唔落,惟有行呢步,唔係我就買左onkyo807啦...
咁你覺得我用10"定12"好呢? 但係上次去試威力登spl 1000 & 1200 ultra http://www.velodyne.com/products/product.aspx?ID=38&sid=179r125j  真係無打心口呀... .....揾日call showroom set 好d再試...
sunfire有冇得諗?showroom話無得言式聽喎

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我唔係等marantz UD series, 响網見有BD7004 & BD 5004,所以想睇下佢要幾$$...

good choice ,marantz bluray player have good sound quality .
claero 發表於 2009-10-30 02:13

我比較鍾意部BD7004,唔知幾錢..........快d出啦.....
如果唔太過份我隨時加budget....

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我唔係話馬蘭士唔好,只係講你知佢既特性,唔好悟會。玩影音最緊要自己 feel 同 budget 就可以!

拾仔方面,問 10 個師兄, 10 個都肯定會話你知威力登係打心口,你上次個帖我有睇過,所以都好奇怪! 唯一要賴就係可能個 Sales 當時唔想賣呢個品牌比你,所以教衰聲你聽!

Sunfire 現在大代理係 Asia Theatre,你可以去中環 Showroom 慢慢試。好似銅鑼灣及旺角都有,你打去問問地址!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=17657

我就係無乜時間睇戲,CD就聽多d,所以買左marantz,而且個地柜做果陣無諗果d av amp 咁大部,所以放唔落,惟有行呢步,唔係我就買左onkyo807啦...
咁你覺得我用10"定12"好呢? 但係上次去試威力登spl 1000 & 1200 ultra ht ...
sk555 發表於 2009-10-30 02:16