設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 從頭認識達明一派7-CD Boxset套裝 etc.+黃耀明收藏

鑽石玩家

Will 發表於 2016-1-28 01:37
明哥已決定4月頭在旺角麥花臣球場開show
另外今日行下蒸尾唱片, 見有特價嘅明哥live 2CD, 即刻補返隻先{:6_ ...

師兄識貨, 更期待希望在此之前明哥會出全新大碟或細碟, 唔似一般嘅時下強國或港台唱歌"機器",佢D碟唔係人人識欣賞, 買明哥碟嘅人,唔係淨係聽歌咁簡單,佢哋會更欣賞背後嘅音樂編曲同藝術, 佢D碟每隻都充滿色彩, 電子,藝術, 哲學....特別係下面呢隻,錯過咗就好遺憾

黃耀明 2008最新大碟 “King Of The Road”

01. 廣深公路
02. 貪生怕死       
03. 平安鐘
04 .同一個世界
05. Teardrop
06. 金粉世家 (國語)
07. Ear Candy (Instrumental)       
08. 憶苦思甜 (國語)       
09. 20
10. 你頭上的光環       
11. 親愛的瑪嘉烈
12. 107國道 (國語)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
ernietse + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 一定要加分
alibabar + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

下面呢隻明哥"拂了一身還滿"大碟都好正㗎,依家經常攞嚟聽, 旋律一貫嘅優美, 電音亦好吸引 ,當時首次聽就已經驚喜入腦,明哥有貨交, 粉絲咪錯過.....
黃耀明 2011 國 、粵語大碟 [ 拂一身還滿 ]

冠軍歌 : 絕色 (粵)
特別推介 : 下流(國), 小心許願
其他好歌包括 : 車路士的男孩 / 飛飛飛 (大紫禁城 II ) (國)

01. 第二次青春 (國)
02. 車路士的男孩(featuring 普普樂團) (粵)
03. 汕尾以南 (國)
04. 下流 (國)
05. 小心許願 (粵)
06. 紅眼症 (粵)
07. 四大發明 (國)
08. 拂了一身還滿 (國)
09. 最大的宮殿 (大紫禁城 I) (國)
10. 飛飛飛 (大紫禁城 II) (國)
11. 燕子飛 (大紫禁城 III) (國)
12. 絕色 (粵)
13. 切爾西的女孩 (featuring 普普樂團) (國)

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
ernietse + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

專業玩家

強國或港台唱歌"機器"

鑽石玩家

psb 發表於 2016-1-29 13:01
師兄識貨, 更期待希望在此之前明哥會出全新大碟或細碟, 唔似一般嘅時下強國或港台唱歌"機器", ...

"King Of The Road"大碟內其中一首小弟心頭好,每次要replay 2-3次,成隻歌由頭到尾音樂同旋律好正 ,keyboard同背後音樂嘅string令人沉醉....作曲同編曲果位有深度

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

sam-zou 發表於 2016-2-5 17:15
強國或港台唱歌"機器"

好似karaoke果D...拎住個mic 用力唱, 忽略咗音樂同質素,冇藝術色彩,冇個人風格, ...識得唱karaoke嘅唔代表識得音樂, 但現在好多強國歌唱比賽同節目通常都係注重唱好karaoke , 高音拉到最盡最長最最有波浪,就算俾佢拉到好似萬里長城咁順咁盡又點?呢D係音樂咩?首首歌都咁唱,你話悶唔悶?? 再講,藝術同音樂呢家嘢係講究自創 (invention/innovation)同個人風格,唔係模仿人哋同唱口水歌....

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 大家心得
tlsk + 10 + 10 相當認同
pekkle69 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

達明同明啲碟,黑膠同CD我應該齊哂,達啲碟應該爭「達與璐」就齊。
Die Hard達明粉一粒

仲有太平山下EP同第四度空間唔知放咗去邊,搵到先補番

x

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
yauyau282 + 10 + 10 超正!
ernietse + 10 + 10 wow! u collect their music a lot
dc903 + 10 + 10 超正!
tlsk + 10 + 10 超正!
machihck + 10 + 10 精彩報告
psb + 10 + 10 超超超超超正!

查看全部評分

鑽石玩家

semisammi 發表於 2016-2-15 00:01
達明同明啲碟,黑膠同CD我應該齊哂,達啲碟應該爭「達與璐」就齊。
Die Hard達明粉一粒

成個香港80/90/2000年代歐陸同電子風全部响晒呢度! 連明哥同蔡琴合作嘅天價"花天走地"細碟CD single都有,多謝師兄分享,小弟真係大開眼界。你如果認第二, 呢度冇人敢認第一!達明,明哥,達哥full catalogue齊晒,好犀利 !小弟暫時只係有齊明哥同達明大碟/細碟CD,達哥同佢哋嘅演唱會CD就一隻都冇...。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

你說這張碟抄到好貴?
有好多歌的喎!
我見過鴨記賣都唔係好貴,唔記得一條魚定幾多?!
(Post76 Android 手機版送出)

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

TV  SAMSUNG UA49KS8800
AV  YAMAHA CX-A5100 Z9S
2CH  CAYIN iDAP-6 HOLO MAY AMG PRA
AMP  NUPRiME MCH-K38
FSPK  Chario Sonnet
CSPK  Polk Audio S35
SSPK  EV EVID 4.2
TSPK  Polk Audio OWM3
SUB  Energy V-SW

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2016-2-16 00:03
你說這張碟抄到好貴?
有好多歌的喎!

係呀,呢隻蔡琴明哥嘅花天走地CD幾年前見到在Ebay出售,全新密封,售價大概係100美金,點買得落手?呢首單曲有收錄在Reunion大碟裡面....原来呢隻碟有咁多歌,仲以為係單曲single添

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2016-2-16 00:03
你說這張碟抄到好貴?
有好多歌的喎!

另外,人山人海嘅Pretty, Happy & Gay目前亦以高價在Ebay見到 ,但由於明哥果首超正嘅"一一"同樣地在Reunion大碟已經有咗,所以小弟亦冇入Pretty, Happy & Gay,雖然D歌唔錯,好experimenting 同creative