設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 從頭認識達明一派7-CD Boxset套裝 etc.+黃耀明收藏

鑽石玩家

再同師兄們分享呢套一出就快快趣趣去入嘅3CD Singles/細碟EP套裝,為咗達明嘅首張細碟四首歌single已經值返晒 ,另一張Remix EP也珍貴,有特別收錄石頭記Instrumental 音樂版 同TVB電視劇主題曲長征,崩裂嘅remix也值得一聽,混音效果好,Bass加重咗, 後段加長音樂好急速,有壓逼同撕裂感,一種天搖地裂感覺,好刺激,大碟版同remix版各有千秋,聽歌有呢種感覺都係第一次,地裂山搖Bass勁好爆, 達明好嘢, 超爽 !!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!
alibabar + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 一定要加分
tlsk + 10 + 10 Happy New Year!
ernietse + 10 + 10 nice to see inside details~~~

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2016-1-1 01:14
再同師兄們分享呢套一出就快快趣趣去入嘅3CD Singles/細碟EP套裝,為咗達明嘅首張細碟四首歌single已經值返 ...

呢套我都係一出即買,而第一隻EP碟是初次CD化不能不買,當年的LP我都未見過實物,隻LP應該都好珍貴!這套碟我只買過“夜未央”的LP,長征只租過來錄!
達明一派II的初次CD化,都是復黑王先出現,而內裡歌曲CD化是“為人民服務”精選碟出現,所以這套精選我有買,而你套“重頭認識”我反而無買,因買了幾隻復黑王,但見你Post出來的封面都好忠於原版LP,當時的LP除了“達明一派EP”和“你還愛我嗎”沒買外,其餘都買過亦送了給朋友!
套“重頭認識”和“為人民服務”的音質差不多,而復黑王啲聲會好少少的!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 用家心得
psb + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

這兩隻是早期特價碟買的精選有達明和其他好歌!
(Post76 Android 手機版送出)

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 10 + 10 ~~~ 新年快快樂樂!!! ~~~
tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

TV  SAMSUNG UA49KS8800
AV  YAMAHA CX-A5100 Z9S
2CH  CAYIN iDAP-6 HOLO MAY AMG PRA
AMP  NUPRiME MCH-K38
FSPK  Chario Sonnet
CSPK  Polk Audio S35
SSPK  EV EVID 4.2
TSPK  Polk Audio OWM3
SUB  Energy V-SW

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2016-1-1 14:07
呢套我都係一出即買,而第一隻EP碟是初次CD化不能不買,當年的LP我都未見過實物,隻LP應該都好珍貴!這套 ...

睇嚟師兄好早收集達明嘅碟, 好早期, 比小弟早好多好多。小弟第一張買嘅係 "二人行2CD精選Boxset", 過後即刻上癮!!  然後再買入"從頭認識7CD Boxset套裝"同其它,幸運集齊佢哋嘅完整大碟CD全集。師兄仲有冇其他收藏?得閒小弟再同達明迷師兄們分享其它達明同明哥嘅收藏。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2016-1-10 01:46
睇嚟師兄好早收集達明嘅碟, 好早期, 比小弟早好多好多。小弟第一張買嘅係 "二人行2CD精選Boxset ...

“二人行”精選我都未見過!不知是何模樣?達明啲碟除了黑膠外早期出的CD是有買齊的,但聲就不多好,買了“為人民服務”後好聲和齊歌,就賣走哂啲舊版,所以CD現在完整一套達明是沒有的,可能都等緊會否出“達明一派復黑王套裝”才考慮買!

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2016-1-11 00:00
“二人行”精選我都未見過!不知是何模樣?達明啲碟除了黑膠外早期出的CD是有買齊的,但聲就不多好,買了 ...

師兄,就係呢套二人前(唔好意思攪錯咗,唔係二人行) 2CD Boxset嘞, 小弟第一隻達明收藏,一切由呢度開始.....好正, 精選永遠係唔夠洗嘅, 所以要逐隻大碟儲。達明一派重組後,其實出咗兩隻新大碟,唔知師兄有冇儲?

x

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

今晚聽咗三小時達明一派嘅REUNION大碟, 裡面靚歌數不盡,包括其他歌手唱達明D歌同明哥嘅solo歌。喜歡明哥,已經做咗佢嘅fan好耐, 佢D碟每隻都好有水準,有D碟仲比達明一派時期更出色靚,豐富歐陸浪漫氣息同電子(如果師兄識得欣賞), 好有藝術色彩, D音樂編曲好靚好靚...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

Kinane 發表於 2015-12-30 22:47
我又係達明一派歌迷,買頭版CD,唔係套裝,我見到兩者有分別

碟名 : 我等着你回來,唔係 "著"

師兄好準確,頭幾隻達明大碟/細碟冇出CD, 尋晚在Ebay先至第一次見到師兄講嘅紀念集CD, 小弟仲以為係原本嘅石頭記大碟CD嘅封面添

x

評分

參與人數 4威望 +80 金錢 +80 收起 理由
tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鑽石玩家

明哥個人大碟頭2隻真係好正,信望愛有~愛到死~舞吧舞吧舞吧,借借你的愛有~邊走邊唱~愛比死更冷

評分

psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鑽石玩家

窮鬼

almostdie 發表於 2016-1-16 23:50
明哥個人大碟頭2隻真係好正,信望愛有~愛到死~舞吧舞吧舞吧,借借你的愛有~邊走邊唱~愛比死更冷{:6_122 ...

仲有一首都係正嘅
忽爾今夏

評分

psb + 10 + 10 超正!

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/