設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[私人收藏] 從頭認識達明一派7-CD Boxset套裝 etc.+黃耀明收藏

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2015-12-30 16:23
chopinlau兄,睇嚟想唔叫你做fan都唔得!

爭D唔記得呢張...

這隻碟尚算可以,雖然“甜美生活”係主打歌曲,但編曲加黃耀明的唱腔真是沒得說 一個字~正,還有一首歌好正,不過唔記得邊首歌!
全張碟錄音水準很高 。

鑽石玩家

almostdie 發表於 2015-12-30 16:24
意難平全碟真係好正, 個人印象最深刻 '盡在今夜' 及 '情流夜中環'

“情流夜中環”有種帶你去到深夜中環無人的境界,所以有試過深夜往中環影相!

鑽石玩家

almostdie 發表於 2015-12-30 16:33
究竟 ' 今夜星光燦爛 ' 係咪達哥喺落酒吧飲嘢時得到嘅靈感呢??? 小弟一直聽到啲拍子係——芝芝咋, 碰碰把 ...

我無記錯的話,個MV是在德福roll場拍的,切合場景!
當時德福嗰場真的日播夜播 。

鑽石玩家

almostdie 發表於 2015-12-24 13:51
遺憾當年冇睇到散band 演唱會 , 主題好似 " 我愛你演唱會" 記憶中唔覺出過這場 live 的唱片紀錄, ...

達明每張碟都係唔同風格,由第一張EP好單純音樂編曲,一路不段進步到神經大碟豐富多變的音樂,真的不容易,啊達真的是個天才,一個人包辦所有音樂!

鑽石玩家

happyroland 發表於 2015-12-29 01:09
當然有啦,佢要入返隻dvd收藏。
當年仲有幸在藝術中心睇過導演版,後段明哥做哥手那段是無的,在地鐵站口 ...

師兄有無記得,有段戲是有個人在打鼓,那個人好像是林保怡?另Beyond都有聲演,還有無當時的一些音樂單位演出呢?

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2015-12-30 20:17
這隻碟尚算可以,雖然“甜美生活”係主打歌曲,但編曲加黃耀明的唱腔真是沒得說 一個字~正,還有一首歌 ...

呢隻碟同神經小弟好少聽,覺得少咗DD達明一貫嘅嘅歐陸風格,但轉向比較中文古典式嘅pop...小弟聽得最多嘅係boxset裡面嘅第一至第五張 ...遲啲再同師兄分享交流下佢哋其它嘅大碟同細碟。

小弟亦响度要好多謝各位師兄們同Lamwaikit大師兄支持同分享心得,小弟覺得好感激, 見識亦都多咗

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 精彩報告
chopinlau + 10 + 10 好歌等著你欣賞!

查看全部評分

星級玩家

明哥單飛後頭三隻碟其實都好正,分別係信望愛,借借你的愛,愈夜愈美麗三張大碟,當然音樂風格同達叔好唔同,達叔係輕電子加搖滚,明哥在羅大佑同人山人海眾人打造下係主要民謠或重電子,少摇滚味,在歌詞取向上達明講社會予盾多,明哥講個人情感欲望多,又一大不多,這音樂風格及涵義上取向不同係導致達明分開的主因之一。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 10 + 10 滾石時期果D就麻麻地,至憎搖滾...
chopinlau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

新2016年將近,呢三首達明/黃耀明歌最啱新年聽, "今天應該很高興"首歌尾段長音樂小弟心愛, 好浪漫感性, 飛機聲好立體;  首"一一"電音幾正

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 超正!

查看全部評分

星級玩家

psb 發表於 2015-12-26 19:43
我等著你回來(1987)大碟CD tracklist:

我又係達明一派歌迷,買頭版CD,唔係套裝,我見到兩者有分別

碟名 : 我等着你回來,唔係 "著"
第一首係  "我等着......." ,即係機場有嘢宣佈
最尾一首叫  "......你回來

1987年冇出過 "達明一派" 、 "達明一派II" 、"石頭記" CD,而就以 "達明一派 86/87 紀念集" 精選歌取代,收錄這三集碟的歌

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
psb + 10 + 10 精彩報告
almostdie + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

Kinane 發表於 2015-12-30 22:47
我又係達明一派歌迷,買頭版CD,唔係套裝,我見到兩者有分別

碟名 : 我等着你回來,唔係 "著"

師兄吾講小弟都唔知,原来頭幾隻達明一派大碟/EP初期係未各自出過CD!以前小弟有睇"新時代",但都冇留意呢點! 覺得"我等著你回來"大碟永遠係一張經典港產大碟

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ernietse + 10 + 10 ~~~ 新年快快樂樂!!! ~~~

查看全部評分