設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 家下MK的hifi好冷清?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Sales做一單貴價音響己經賺到盡,成個月吾使開單,
所以咪吾置在D平價野!

銀級玩家

整個績分謗比佢地,等啲人知道邊間好,邊間差,加快佢自然淘汰,又得唔得呢?香港真係好耐冇進步過呀!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-11-30 20:32
其實係咪咁差我又唔覺,(或者應該話係班sales唔覺),買野無乜點平不特止,重要開貴幾千~!話說上星期去 ...

MK果邊成日開貴1-2千, 之後問價就話打左85折甘樣,  
實情在中環望望, 少左個1-2千之後都是9折上下

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2015-12-1 00:57
整個績分謗比佢地,等啲人知道邊間好,邊間差,加快佢自然淘汰,又得唔得呢?香港真係好耐冇進步過呀! ...

呡個idea又幾得意wor,  可以點做先?
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ADA 發表於 2015-11-29 15:54
服務員態度又差咗都有小小關係。
真人真事一則...
大約三年前,小弟去上樓鋪打算試馬仔入門CDP 5003,

小弟都遇過同師兄類似經歷
早排想換十仔,去試威記DD12+,點知都被Sales 冷待,求期開2.1 ch 比我聽,連戲都唔試比我
直到小弟決定買大D,去試DD15+,D sales 先肯理吓我

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

ken01010 發表於 2015-12-1 08:40
小弟都遇過同師兄類似經歷
早排想換十仔,去試威記DD12+,點知都被Sales 冷待,求期開2.1 ch 比我聽,連 ...

講到sub仔重火滾!!!
基本上細sub仔原來係無得試的!!!
小弟行走音響鋪多年, 但從未成功試到一隻10吋的sub仔!
主要原因係服務員費事駁, 又無肉食!
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ADA 發表於 2015-12-1 08:57
小弟行走音響鋪多年, 但從未成功試到一隻10吋的sub ...

講真,以香港大部份人嘅居住環境,10-12吋應該係最好賣,咁都唔試比人,都唔知佢地諗咩
同埋,小弟係試DD12+,點都唔係下價貨色啩,但都比人冷待 =_="

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-12-1 06:40
MK果邊成日開貴1-2千, 之後問價就話打左85折甘樣,  
實情在中環望望, 少左個1-2千之後都是9折上下{:6_156 ...

我係直問都比個"靚"價我~其實佢D野全部都唔標價,本來我十分唔欣賞,但又得佢代理呢個品牌先焗幫襯佢.....
有聲就算...

科林玩家

在公司打拼音要用简体 。其实小弟入门,也是很想找到一家sales服务态度好一点的。当然,作为八十后的人,上网爬文是必然的。可是也要现场试机。可是并不代表我只会运吉。其实如果找到一个老老实实,服务好一点的sales,他margin高网上几百块钱,我会当服务费。我也不想烦,Time is money, 有能力花过万元买音响的人,时间都应该好宝贵,(要花来赚钱),不是要来担心有没有被骗和买到不适合的器材。
可能我只是买入门的东西,加上我面貌比较年轻,有蛇的sales要不就不理我(尤其买十的时候);要不就当我水鱼(我看了几十小时网上的材料,要求的是合理的价钱和尊业的意见。。。很难找到。

我觉得香港的sales太短视了。OK虽然,我买的不是很贵(budget~30K for speakers +amp +receiver+sub),但也未必远全没有肉吃。还有最重要的是,我知道这个 "兴趣“只是一个开始,其实我未来有budget一定会upgrade。 我在这个过程中,是希望找到一个可靠的sales, establish 一个长期的business relationsihp, 我买得开心,他也卖得开心,不是双赢吗?

But sorry, just have received shitty services for the most part.

如果有好sales介绍,不妨PM。

Btw, 我的ATC SCM7是从香港official dealer 买的,因为服务态度真的很不错(可能他的marin高过retailer 5%不过值得 --time and headache I potentially saved already worth more --this is called valued-added --seems like most audio sales in Hong Kong don't understand)。

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-12-1 08:57
小弟行走音響鋪多年, 但從未成功試到一隻10吋的sub ...

所以我去大行/陳列室入手, 好似B&W, 威X
還是好音樂最好.