設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 家下MK的hifi好冷清?

進階玩家

ADA 發表於 2015-11-29 15:54
服務員態度又差咗都有小小關係。
真人真事一則...
大約三年前,小弟去上樓鋪打算試馬仔入門CDP 5003,

Sad, but true
McIntosh 大好きです!!!

黑鑽玩家

無得試、或試得唔自在係死穴。
如果唔使試,上網大把渠道由外國直接買返黎啦。唔單只音響,其它電子產品有同一樣問題。
再加上舖租及人工升左,真接由外地入水貨,同行貨的差價越來越大。sales無added value甚至是趕客的情況唔改善,門市真係遲早死的。除非好似之前有自由行頂住,賣勞好似賣T-shirt咁既客量,就無問題
55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X

星級玩家

仲幻想緊幾千蚊玩下入門級,你那時買層樓都係幾十萬,現在幾百萬啦,那HIFI自然就是幾萬是叫入門級!

你地香港人人工無咩加係你地香港人事!!!!!!!!

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-11-29 15:54
服務員態度又差咗都有小小關係。
真人真事一則...
大約三年前,小弟去上樓鋪打算試馬仔入門CDP 5003,

我都試過, 基本上問平野的話, 佢地係幾唔鍾意的, 特別是MK.
唔只平的, 貴少少的一樣. 又一件是真人真事,
入門, 我想找老麥平價的, 問sales,   一句"好lo" 甘樣說行開左.
自已走去應付另一個新來的客, 我ok, fine, 自已check catalogue.
如是者我等左....半小時 (?), 佢終於見我仲係度, 終於喝左坏水之後向我sell野,
一sell就sell 最貴的, 問多兩次黑臉.

不過真的, 不的機, 好似果D只是數K的機是沒什麼"食水"可言,  
唉, 生意的野....可以密食當生翻, 可以姜太公鈞釣魚....
就算係老世, 有時都好難明.

又另一件真事:
轉過去對面海的某家, 最常見佢地賣的是三百蚊台的hilips CD player+FM手提收音機
我10次去6次去都有賣,  仲有得俾客試, 老世仲要叫加單叫貨

呢個世界, 真是好奇異
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

各位師兄, 有時間到旺X音響睇下個sales就知點解個市咁死, 純粹個人經歷.
人生如夢.

1萬

白鑽玩家

老而不

ez1 發表於 2015-11-29 21:26
各位師兄, 有時間到旺X音響睇下個sales就知點解個市咁死, 純粹個人經歷.

講出黎分享下?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-11-29 21:35
講出黎分享下?

過去了成年不開心的事不提也罷. 而家要買野去銅鑼灣揾原X白臉佬, 問左唔買都唔會鞋口鞋面.
人生如夢.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

我分享多一單經歷...
幾年前,小弟到花園永x二樓打算事旦試機,講真純粹運吉,我當時見有部機大約八千幾,叫服務員開嚟試試,點知呢次重勁!
那位小小肥的服務員可能睇穿我嚟運吉,佢居然同我講:你係咪買先?你肯定買我先會開機試架喎!
講真劉德華都有教今時今日咁嘅服務態度係唔得架!
但事實服務員真係夠胆死咁對客喎!
當然果次我又係無試機就走人啦,亦都係我最後一次去X成試機。

1萬

白鑽玩家

老而不

ez1 發表於 2015-11-29 21:54
過去了成年不開心的事不提也罷. 而家要買野去銅鑼灣揾原X白臉佬, 問左唔買都唔會鞋口鞋面. ...

原X入面果位是前輩級人馬. 人是幾好, 印象中以前是在中環, 現在主力CB 果邊.
原X仲有個肥肥的, 好似唔見左?

不過最重要都係唔好濫用好人.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2015-11-29 22:07
我分享多一單經歷...
幾年前,小弟到花園永x二樓打算事旦試機,講真純粹運吉,我當時見有部機大約八千幾,叫服 ...

呢間嘢我都試过好很吋!
不过而家接左
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2