設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 家下MK的hifi好冷清?

1萬

白鑽玩家

老而不

ADA 發表於 2015-11-30 11:52
#28,#29.
講真, 小弟很多音響知識其實係以前面皮厚成日運吉學番嚟架,
以前店舖sales唔理你, 聽到夠, 試幾部 ...

家下的文字解說太多太相近了, 用詞都差唔多. 有時都唔知分別的地方.
香港對比起外國 (開車半日先找到一家hifi專店) 的話,  店面還是有的存在優勢. 只是長期在 優勢之下時, 忘了這個可以消失的本質.
以前sales真是幾好人, 至少好過家下.  唉, 就算大家賺的錢唔多, 都唔會太計較.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-11-30 08:23
師兄又唔使甘火

我又唔多覺現時數千的入門級是垃圾, 只是好極都有一個限.  事實去一些唱片批發商地方,  ...

比喻者~我覺得奇X怪,買音響洗唔洗做入息調查,試機前洗唔洗出示現階段組合級數~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +9 收起 理由
AMENFUNG + 10 + 9 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

星級玩家

各位c兄所說有理
我就覺得20蚊耳筒啱聽、有人覺得十萬八萬先好聲
態度差!要買先可以試!試完要買!
如果試完就要買……我明天即刻開間!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

一係你就有風骨D,白紙黑字講明幾錢樓下就恕不提供試機~~大家明咩事,但唔該唔好比面色我睇~~

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
AMENFUNG + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
ADA + 10 + 10 絕對認同!

查看全部評分

有聲就算...

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

時代唔同喇~以前買相機野都係問下傾下學下野~吹完水唔買都無問題~
你試下宜家試完唔比錢.........

進階玩家

SALES見人買入門機就變臉, 無新人入門, 將來又點會有新一代發燒友買貴價機呢.....
McIntosh 大好きです!!!

星級玩家

kkkiu 發表於 2015-11-30 00:23
有人幾千買部機,有人幾千買條線。就算有人用幾千玩垃圾咁又有乜問題?差人拉?

店鋪只係賣貨,我幾錢人 ...

我是在諷刺香港樓價...............
不要想太多,我都有玩幾千貨仔機的用家!

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-11-30 13:48
一係你就有風骨D,白紙黑字講明幾錢樓下就恕不提供試機~~大家明咩事,但唔該唔好比面色我睇~~

...

我記得有D地方真的寫過, (好似是MK?), 說是人太多 無法一一試機.
我又好同意, 其實有些人真的聽足半日都搞起D咩, 真是得個煩字.
還是好音樂最好.

星級玩家

師兄講既野,我留意在很耐,可能之前好多sales 搵落,我幾次落去幫襯,感覺好多sales哥哥都唔係太進取,有d態度就更加差,可能加上生意真係好慘淡啦,我又和一家大細入去睇,佢以為我運吉啦....阿x 英x 果d 之前幫襯佢都好好禮貌好友善,之後第二次去,可能唔認得我..或者感覺我來行街啦,面口又差,個場已經冷清清....相反地庫下,頭一間店舖sales 就比較好似進取d ,幾次去,都友善有耐性,令我都有點改觀,不過重點都唔係依d.....買cd 買機既人明顯少左好多....2手市場就更加慘賣既又少左買既都係少....唔知幾時氣氛先會好番d

黃金玩家

其實係咪咁差我又唔覺,(或者應該話係班sales唔覺),買野無乜點平不特止,重要開貴幾千~!話說上星期去添置某層睇喇叭線,佢都好落力落咀頭,不過好彩我無買,事後朋友是熟客幫問價先知貴幾千銀~~~應該重係唔憂做吧!