設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮小子

[討論] ☆★ 點解會有 “ 復黑王 ” 是否香港獨有 ?

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

粗人敵卡 發表於 2015-11-20 19:17
得個平字
包裝…

刀5平( 零售價 )。 CDR  成本就平,-_-#

應該^_^利潤 很深 !

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ericeric + 10 + 10
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

無記錯,係日本仔發明復黑這家嘢,初期唔係叫復黑,係台灣發起而變成今天的復黑。(如有錯漏,請更正)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 有勞C兄^_^

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

文次郎 發表於 2015-11-20 20:21
無記錯,係日本仔發明復黑這家嘢,初期唔係叫復黑,係台灣發起而變成今天的復黑。(如有錯漏,請更正) ...

原來 ( 復黑王 ) ^_^ 甘多學問 !

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

事實很久以前我已中左招了, 以前呢D平野係好野. 正一垃圾王, 不知所謂

容我借用個暴富mode講, 我知有D人見我很久沒什麼嚇人說話, 當我收左經.

呢D野係俾以前班無錢買碟死恨爛恨, 有初出黑膠唔買, 唔知因咩事死等爛等, 有CD時自已又唔買,再一次死等爛等,  等到原版CD炒貴左自已買唔到了, 再繼續死恨爛.

家下唱片公司睇透左, 仲唔釣盡呢班自虐狂的荷包?
初出49蚊名平了, 之後先知55蚊原來都仲有, 上68蚊都俾得起wor! 切, 原來是一班為求一百蚊有找的自我虐待狂, 早知係甘樣, 不如就搞多少少SACD, abbey road remaster, K2 造起個階級.
哈! 點知個市仲得意, 因為有個甘樣的階級, 變成左話平又唔平得過平俾個仔用的習字簿, 貴又唔貴得過套hifi 的CD市場,

即一個人, 無論係一百蚊有找自我虐待狂, 定怕有錢吹唔漲的大炮佬, 至少會入齊上中下三版錄音做一D連唱片公司都唔多明的比較.
唔緊要了, 一個人肯用至少三百蚊撐一個爛鬼錄音, 即若開多幾個版本賺夠一個錄音每人俾過千, 又何樂而不為?

成日話無錢, 點講都肯買, 唱片公司根本已唔怕我地了.
只怕班唔知因咩事死等爛等的一百蚊有找自我虐待狂死Q 左, 賺唔到錢.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wing1238 + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 一定要加分^_^冷靜亞 C兄 !

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

唔明部分人既負評何來,先不論大量絕版唱片靠此系列復活,就算已經係出過既,呢個系列亦提供左一個choice,比一啲對音質並非有太高要求既人用比較相宜既價錢買入....
所謂出多個版本掠水,我只能用荒謬呢兩個字形容呢啲評論,一隻碟有二百蚊版本又有五十元版本,不是應皆大歡喜嗎?如果有人控制不住而全部購入,之後再詛咒人,便好似一個大肥佬鬧一間餅店擺哂啲靚蛋糕出來引佢,不知所謂!

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
CDR + 10 + 10
m600 + 10 + 10 絕對認同
twinggy + 10 + 10 絕對認同
c6001445 + 10 + 10 絕對認同
psb + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 10 + 10 用家心得^_^C兄好 !
spencerchan1 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

yukiseto 發表於 2015-11-20 21:15
唔明部分人既負評何來,先不論大量絕版唱片靠此系列復活,就算已經係出過既,呢個系列亦提供左一個choice, ...

認同你的說法,可以有不同選擇,沒人要求要買晒所有版本,令絕版再生其實是好的。

但,唱片公司如要聲稱是好聲碟或發燒碟,也要有點良心,二百蚊買來更差聲,食帶糢聲也照收二百一張,難免讓部分樂迷反感。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
wing1238 + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 C兄好^_^呢D咪重點囉 !
spencerchan1 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

許諾 發表於 2015-11-20 21:24
認同你的說法,可以有不同選擇,沒人要求要買晒所有版本,令絕版再生其實是好的。

但,唱片公司如要聲稱 ...

1 個字 ( 貪 ) ,新制作已經無乜 ( 好野 ),舊野淨識 ( 整色整水 ),-_-#

無乜說話好講 ( 香港唱片業 ) !

要錢 ( 我地樂迷有 ) 但。要比得甘心、開心 !

下下用絶 ( 招  ),平有平貪,貴有貴貪。。。

今日LPCD, 聴日SACD, 後日XRCD丶K2... 重重覆覆

其實 樂迷好簡單 ( 1 張普通 )再版CD 便是 !

又平、又普及 ( 好野自然有人買 )。。。

宜家 ( 連汁都撈埋 ) 唉。。。低 !

評分

查看全部評分

銀級玩家

窮小子 發表於 2015-11-20 22:06
1 個字 ( 貪 ) ,新制作已經無乜 ( 好野 ),舊野淨識 ( 整色整水 ),-_-#

無乜說話好講 ( 香港唱 ...

所以這兩年既reissue已經好少買,除非是我是冇原版才會買,如周啟生既「天長地久」。

另外最怪就是流水編號版,雖然其他地方都會有,但唔會隻隻都係要編號版,我估全世界出最多編號版唱片應該係香港。

評分

psb + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 應該算係^_^

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

窮小子 發表於 2015-11-20 19:26
刀5平( 零售價 )。 CDR  成本就平,-_-#

應該^_^利潤 很深 !

現在個批 係唔平。

但環球自己個批,頭兩三期個d,曾經都做過 100元 3隻。33元一隻有什麼好講呢。

評分

m600 + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 再細心^_^霖霖先 !

查看全部評分

進階玩家

但 都5洗用 CDR 架,有原裝  壓碟。佢5用 ,-_-#( 激死人 )
--------------------------------------------------------
復黑王係CDR?