設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mikemike0412

[重低音] 秦朝超底音

黑鑽玩家

wadee 發表於 2015-10-25 13:34
甘array1500同老秦15比呢??

有位朋友係array1500 用家,非常熱心借比我試玩左二天,但短短二天了解吾夠深入,(初步印象array1500能量感都比老秦和Rythmik 大得多)小弟屋企空間只得佰幾呎。如果要玩array1500要花好大心力set up。再考慮價錢(音效表現老秦和Rythmik同array1500比較) 老秦和Rythmik見到array1500尾燈我都當贏.所以決定老秦和Rythmik二選一
oppo95 前级CARY 12 後級Cary M7.125.aragon 8008bb dual mono.Parasound a21. 底音秦朝BQ3115D 十五吋  X2
前罝atc scm11 中置GENESIS M700 後置Sunfire Cinema Ribbon Duo® Loudspeaker - CRM-2 X4

白鑽玩家

nirvana 發表於 2015-10-25 11:13
其實老秦和Rythmik 分別大嗎?
邊只會勝出呢?

上網睇吓兩個樣
估吓邊個抄邊個 ?
點會差唔多價買隻copy cat ?

E15後面有堆掣
係copy cat做唔到
如果用隻e15兩日
根本無可能知道特性
再講e15停產一輪
香港根本無幾多隻

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

on5000on 發表於 2015-10-25 14:13
有位朋友係array1500 用家,非常熱心借比我試玩左二天,但短短二天了解吾夠深入,(初步印象array1500能量 ...

甘唔同環境唔同器材佩搭設定已經是另一回事
多謝師兄詳細補充解答

所以影音嘅野最緊要夾
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

嘩,師兄求其掂過就當分享,都好hard sell喎!如果無其他師兄問 真係以為隻百鳥歸巢有料到!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hjfb 發表於 2015-10-25 15:11
嘩,師兄求其掂過就當分享,都好hard sell喎!如果無其他師兄問 真係以為隻百鳥歸巢有料到!! ...

所以自己耳聽為實
RYTHMIK E15

白鑽玩家

wadee 發表於 2015-10-25 19:42
所以自己耳聽為實

講到好似聽完E15/1500都要揀隻百鳥歸巢咁
weedee/fatboy兩位大C嘅心愛頓時被抽水變為下靶
老翻好過正版以為好似係真理
唔怪得佢老人家要出聲

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2015-10-25 20:14
講到好似聽完E15/1500都要揀隻百鳥歸巢咁
weedee/fatboy兩位大C嘅心愛頓時被抽水變為下靶
老翻好過正版以 ...

師兄又唔可以甘講嘅
口味嘅野每人唔同
我都是買唔起1500先買rythmik
唔係1500唔好
係我自己玩唔起同擺唔落

另外我都覺mk250同350好好
不過我會寫清楚是自己心臟唔好
唔啱打心口十仔
但唔啱唔中意唔等於唔好
RYTHMIK E15

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

好嘅低頻應該要有層次、線條感、潛得深而唔會失真
打心口只算個人口味
最怕只得量大一嚿嚿又話勁又話服務好嗰d……

p.s 執你唔多想服務好都幾難啦,不变嘅定律,就等如咸酸菜煮牛歡喜一樣!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
yuppi + 10 + 10 用家心得
wadee + 10 + 10
depeche_lam + 10 + 10 超正!
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

點解叫百鳥歸巢?

黑鑽玩家

師兄老秦用家要講都講完啦,最實際抽時間去代理聽下先決定

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MarkMak + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

oppo95 前级CARY 12 後級Cary M7.125.aragon 8008bb dual mono.Parasound a21. 底音秦朝BQ3115D 十五吋  X2
前罝atc scm11 中置GENESIS M700 後置Sunfire Cinema Ribbon Duo® Loudspeaker - CRM-2 X4