設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 威達又清陳列品了!

1萬

白鑽玩家

老而不

edm230 發表於 2015-10-17 16:11
見到膠袋裝DEMO AQ WEL XLR $28000  我呢啲小市民表示感覺絶不便宜
(Post76 Android 手機版送出 ...

事實我都沒想過WEL 可以平到去邊
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今日中午去人唔多, 但都唔少人掃貨, 我都唔執輸買左對speaker係房用.

http://www.post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=226688&fromuid=811

http://www.post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=226688&fromuid=811
AV System                                 
AMP : 馬仔SR5005 (PE Lab AS)     
Blu-ray : Philip 9600 (PE Lab ST)   
Spk : Monitor Audio BR2, Sine蕉插
Sur Spk, SWB : JBL
CAS+DAC:Synology +Piooner+CA spe

鑽石玩家

Any Cambridge Audio 851N??  Thanks!

1萬

白鑽玩家

老而不

ken000283 發表於 2015-10-17 17:25
Foundation speaker stand標$6800,我都見到

但街舖賣緊都係$7,800,全新仲送貨到屋企門口

我唔係要撐RADAR, 不過很久以前同唔同地方的sales口中八到, 順手講一下了.

官方一直有個標價要大家跟, 為的就是有一定的定位. 好似一道入門的Nordost 定4-5千甘樣. 代理同外面分店都要跟.
當然來貨價就高極有限的一個數字.
但我地去買的時候 多數sales成日用"現金價", "特價"等等甘樣的字樣來開一個比官方定平的價位.
如果有望過sales成日翻的果本price guide, 最少有2個金額, 不過有時又有3個, 絕大多都是
: 1. 官方set 價, 2. 店面定價, 3. 最低零售價.   
平時講價是來自 這3個數字之間. Sales + 鋪方靠賣一台機賺錢.

甘樣家下是由代理自家賣 也就是說比起外面店方, 代理只是有入口貨價,
沒有店面向代理取貨加上要賺的地方, 因而代理自已可以計平多少少賣.  

然而回到RADAR上, 今次完全中在上面的文字
我有D疑惑佢地甘樣做, 是不是其實今年的銷情麻麻地? CA機有甘多存貨下.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-10-17 23:03
我唔係要撐RADAR, 不過很久以前同唔同地方的sales口中八到, 順手講一下了.

官方一直有個標價要大家跟,  ...

銷情麻麻可以理解,aq線,proac ,naim,大家有目共睹呢d品牌最風光比人推到上天,到現在又有幾多人玩已經知,而且呢d都係佢最主力品牌....去到幾多貨係今日通訊咁發達一睇就睇到。

Ps.我無意思話呢d品牌唔好,只不過好肯定唔係當日既性價比

鑽石玩家

啲CA 351, 551 啲AV amp 係抵買以價錢計! 我就買咗條red dawn 2M power cord and ps audio ac12!
某程度上啲線材係平過街舖, 如果有心水想買, 不防行一轉! Naim 啲嘢係正, 你要成套西裝一起, 否則觀音頭, 掃把腳
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

星級玩家

入左兩條AQ, Eagle Eye Coaxial 同埋 Colorado RCA, 叫做滿足左幾年前嘅心願。一路對AQ 聲底都有感情,對cheap cheap King Cobra 用咗成 5/6 年, E家佢终於可以休息下。高價嘢當然正,但係唔一定啱自己口味,D 低/中 價嘢如果啱聽都可以玩得開心又聽得舒服。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-10-17 23:17
銷情麻麻可以理解,aq線,proac ,naim,大家有目共睹呢d品牌最風光比人推到上天,到現在又有幾多人玩已 ...

絕對同感.
Proac, Naim, AQ 在80-90代時幾紅, 聞說當年仲有人爭做代理. 佢地係正式英國機和美國線, 在當年的日本機風潮之下都幾出眾.
RADAR主打歐美機/線, 低檔次DD的就用CA (現在用Arcam)..
當然了, 經過SARS, 又經過強國的搶購潮, 其實做生意的話都覺set價的難題上幾亂下.  你可以跟住貴俾內地人買, 但做極都有限數字,  做平的話有D人又唔鍾意

到家下由DAC 電腦主導的年代, Naim 真是少了D百變/創新的意外感. 最平的amp都12-3K,
但數個位的又只有可能是數千元入門機都已可以俾得到
想入, 不過又覺值得入

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

想起CA都轉左agent, 不再是radar, 售後有問題的話...去新代理定舊代理?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

我未去過呢種"outlet"
如果䁿金左喇叭,返到屋企一開有問題
責任誰屬?