設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] Battery Ground Tweak : (電池三兄弟) 好好玩!(玩埋導線)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2015-9-5 20:07
咩現時材料?
試下選用低 ESR 既電容,或者會好DD 渦 ( 我估, 未試..... )。

謝謝!等我考慮一下怎樣做.
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鑽石玩家

billymud 發表於 2015-9-5 20:07
咩現時材料?
試下選用低 ESR 既電容,或者會好DD 渦 ( 我估, 未試..... )。

電子大師Bill 兄:

你一眼就睇出隻電容牌子, 勁!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝,Billy師兄、
我會試下你的方案.thank you .

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

再check粒電得返3.99V. Before 4.12V.
我粒電應該玩吾到一個星期.
聲音的改變係有的.
但點保證電池供應電力穩定???

鑽石玩家

Lantern 電池打孖上

這兩天試了一個新組合: Lantern 電池打孖

每隻電池用 clips  + 接 + ; 負接負:

再接 到 transport digital 輸出:

效果比單接一個 或 兩隻負極相聯更佳: D 弱音/音符更出, 背景更靜. 聽 陽關三疊古箏獨奏, oh my God, D 手指摩擦或者 "hai" 到弦D聲, 多到聽唔晒!
順帶一提, 今次接 電池的clips, 用上 Neotech 棉漆及鍍銀線, 而接transport 的clip則用純銀線, 好似令音效更純。 之前長長的包粉紅teflon tape 粗線, 都唔記得是什麼東東了。 會以用剩的各種『貴』線, 整多D clips教聲。 稍後再加埋D電容。。。wow。。。

黃金玩家

leojai 發表於 2015-9-5 23:41
再check粒電得返3.99V. Before 4.12V.
我粒電應該玩吾到一個星期.
聲音的改變係有的.

呢種鋰電 capacity 有限,附加電容愈大愈快跌 volt。
真係唔知點長期作戰: may be 買定一箱備用   ,may be 轉玩碳粉類鹼性電池 ,may be 用 re-chargeable lithium cells (i.e. 唔聽時經常 以 1/10 current constant voltage差住,聽時脫離charging mode)。......
billy

黃金玩家

Alman 發表於 2015-9-5 23:03
電子大師Bill 兄:

你一眼就睇出隻電容牌子, 勁!!

冇比alman 師公扑頭,不勝感激 !
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2015-9-6 10:32
呢種鋰電 capacity 有限,附加電容愈大愈快跌 volt。
真係唔知點長期作戰: may be 買定一箱備用  {:1_33 ...

Billy師兄.我個隻箱仔型電池應該ok?
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2015-9-6 10:32
真係唔知點長期作戰: may be 買定一箱備用  {:1_33 ...

我想過用LPS 5v output作電池角色,駁住電容,再接器材的負極,長插長用。

黃金玩家

malretep 發表於 2015-9-6 11:20
Billy師兄.我個隻箱仔型電池應該ok?

夠 !  
billy