設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] Battery Ground Tweak : (電池三兄弟) 好好玩!(玩埋導線)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

BRAHMS 發表於 2015-9-7 16:02
Ver2.

個兩粒電容係咪am cap 10,000uf?咁重手效果怎樣(ver2)
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黃金玩家

報告:

就"我的系統"而言, 我發覺粒0.1UF 影響高音D "空氣感, 飄逸感" (用 吴琳  箜篌引 <<--我最初以為係亂碼字...09-云 FILE= = 黎試), 粒AMTRAN 0.1 唔夠飄...已換返M-EVO, 最衰D 好野全部服役中, 又無錢買新0.1...如果唔係都想試試其他好野

而水塘方面, 新野來未煲過, 無咩特別聽出來, 但低頻好似收得相對緊 (但係又唔知關唔關電壓事, 舊電由7.564V 差到8.401V, 0.1UF就即換即試, 電壓唔算因素)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

BRAHMS 發表於 2015-9-7 20:38
報告:

就"我的系統"而言, 我發覺粒0.1UF 影響高音D "空氣感, 飄逸感" (用 吴琳  箜篌引  ...

師兄,不如好似我咁用箱仔電池啦,都係幾十蚊。
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黃金玩家

順便一提, 小弟覺得尼隻 亂碼字(讀書少....只好當亂碼= =) .... 箜篌引——吴琳  相當唔錯

http://www1.hd-hall.com/music/detail/?id=109#?

黃金玩家

鋰電勁D  ,

個人偏見: 令願用 5粒三洋白色AA 差電, 都唔想用大大舊的4方電  因為好大舊/重/要買/又要再買差機/跌V勁等等等等....

網頁話:
與鉛酸蓄電池相比, 鋰電池有著下列的優點:

超過95%的放電深度, 放電時間相對較長, 更能確保伺服器產品等系統在UPS結束放電前完成工作
支持高倍率的放電電流, 適用於大功率的應用場合
放電電壓穩定, 可避免設備因電壓不穩而故障
低自放電率, 鋰電池的自放電率每月僅1%~1.5%, 遠優於鉛酸電池的30%, 在電力穩定的場合, 不斷電系統無需隨時對電池涓流充電進行保養, 進而達到節能的目的
壽命較長, 鋰鐵電池在3000次充放電之後仍可維持原始容量的75%, 是鉛酸電池的10倍, 且免保養, 相對地可節省大量的電池維護成本
安全性高, 無酸液洩漏風險, 搭配智慧型電池管理系統可大幅提昇鋰電池的安全性
鋰電池的原材料係為綠色材料, 無重金屬以及高污染性物質

黃金玩家

三洋白色AA eneloop rechargeable cell    

5粒三洋電= 1.2V x 5 = 6.0Vdc,
billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

見咁多Ching玩得咁開心 唔知小弟隻DAC/Headphone AMP(Pioneer U05)又用唔用得呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ttf97 發表於 2015-9-8 16:35
見咁多Ching玩得咁開心 唔知小弟隻DAC/Headphone AMP(Pioneer U05)又用唔用得呢?

當然用得啦
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-9-8 17:58
當然用得啦

都係駁係機背嘅RCA?

其實小弟有個想法, 個BGT可唔可以駁去CAS PC嘅USB頭 甚至駁去唔係用緊嘅耳機頭

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ttf97 發表於 2015-9-8 18:51
都係駁係機背嘅RCA?

其實小弟有個想法, 個BGT可唔可以駁去CAS PC嘅USB頭 甚至駁去唔係用緊嘅耳機頭 ...

應該可以、有效果報告一下pls
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器