設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] Battery Ground Tweak : (電池三兄弟) 好好玩!(玩埋導線)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-9-3 12:40
依家工作中.先簡單說一下;
電容:負極連負極.正極連正極.(用幼紫銅線連在一起)
電池:正極電池連正極電容 ...

師兄請問Amp負極是那一部份,(殼丶螺絲丶RCA)因為我台amp沒ground 接口位。
唔該

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sem383hk 發表於 2015-9-3 13:41
師兄請問Amp負極是那一部份,(殼丶螺絲丶RCA)因為我台amp沒ground 接口位。
唔該 ...

我的AMP本來是7.1,最後我没有加多2 channel.所以把地線接了在其中一條channel的負極.
如果用RCA的話、地線只接RCA的外殼就可以.
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我就駁2channel,即係接Rca的負啦!thanks師兄,我已買齊料仲執多條ViablueX60 電源缐,仲未諗頭尾實在太多野玩。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sem383hk 發表於 2015-9-3 18:02
我就駁2channel,即係接Rca的負啦!thanks師兄,我已買齊料仲執多條ViablueX60 電源缐,仲未諗頭尾實在太多野 ...

恭喜
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

食飽飯冇事做.突然想起alman兄話外國網加bypass電容會加強效果.反正有0.33uf電容試下在10,000uf的串聯傍加上.
效果怎樣?
先講立體感、線條再靚D.
聽女聲再柔和D.微細聲/結他聲再加強.
Alman兄等你台劇呀!我出哂嘢啦!再玩就要6V升到12V了.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

6V電池X1丶10000uFx1丶紫銅線丶鱷魚夾X1
初步簡單試左3首有男聲丶女聲丶樂器
測試人員有我及我老細
測試組合:前後膽系統
男聲音牆提高左少少闊左少少,變左冇咁實
女聲高頻輕微提高丁點,差點聽唔出(好彩老細在場提點)
樂器方面對結他有幫助,低頻差不多,整體上有改變利於高頻,只屬個人聽感,其實還有很多組合可測試。
DIY樂趣多過提升音質。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sem383hk 發表於 2015-9-3 22:29
6V電池X1丶10000uFx1丶紫銅線丶鱷魚夾X1
初步簡單試左3首有男聲丶女聲丶樂器
測試人員有我及我老細

師兄.粒電容煲耐少少可能不同.最少都要10個鐘以上,可以影張相嗎?
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-9-3 22:32
師兄.粒電容煲耐少少可能不同.最少都要10個鐘以上,可以影張相嗎?
(Post76 Android 手機版送出) ...

圖片要明天先有細老板徵用緊,因要改細先上傳到
我得1粒10000uF電容作測試,家中有粒0.022交連明天可並聯試試

白鑽玩家

malretep 發表於 2015-9-3 22:27
食飽飯冇事做.突然想起alman兄話外國網加bypass電容會加強效果.反正有0.33uf電容試下在10,000uf的串聯傍加 ...

外國用家用上47000 uf 再加 0。01 uf by-pass 電容。  小弟所訂的正是。  47000 及 0。01 各五粒。。。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-9-3 22:32
(Post76 Android 手機版送出) ...

看不看到相片

6v 電池 電容 鱷魚夾

6v 電池 電容 鱷魚夾