設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 想升級條訊號線 (初步包膠56樓)

1萬

白鑽玩家

老而不

oldj 發表於 2015-10-17 00:19
師兄,今日晚上去見到有位師兄問老細介紹nordost rca, 睇來就係你.  
我聽到老細都係推介frey2. ...

被人發現我tim
我都有真的考慮過AQ線, 在demo 箱都找了好一會, 有條sky, 不過被人好快搶走左. Demo箱入面的線是幾新下, 可以一搏.
佢好似有對Fire的在叫萬八, 自覺真是OK.
然而出了很多年的Colorado和Niagara 都算跌價跌得幾多. 唔知有無記錯, 入到去店中間位有一座黑色的RCA-RCA線是以4K有找的價在賣 (好似是Niagara??) .
Niagara我以前用過, 分析力有甘上下, 唯一問題是我成日唔記得換電(結果是發左青 ). 有電池的聲同無的有少少出入, 如果夠耐性應會聽得出. 條線可以聽到run-in 時的變化, 幾過癮的.

還是好音樂最好.

銀級玩家

sky同fire都out budget

中間棟起係niagara, 不過要6K

1萬

白鑽玩家

老而不

oldj 發表於 2015-10-17 09:19
sky同fire都out budget  

中間棟起係niagara, 不過要6K

如果要用sky 線, 自覺可以考慮其他牌子.
但奇怪了, 昨晚見刑HK$4K有找的是什麼..?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-10-17 13:37
如果要用sky 線, 自覺可以考慮其他牌子.
但奇怪了, 昨晚見刑HK$4K有找的是什麼..?  ...

Colorado

1萬

白鑽玩家

老而不

oldj 發表於 2015-10-17 13:44
Colorado

Colorado是銅芯, 都是那種銅聲底.
有不少sles都講過AQ的線性不及以前多驚喜, 自覺如果要找的話還真的會考慮其他牌子.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

初煲13小時包膠:

說明書上說盡量不要令線身貼牆, 不過組合櫃是被家了在那個位置, 又怎可能不碰牆
別管了,開機聽了才算.
第一晚初聽是一只soundtrack <The Lion King>, 沒什麼大意外感. 可能是自已的Oyaide聽久了, 新線的聲反覺好硬, 好似lego甘樣, <The Circle of Life >中非洲土人大叫和背唱的部份好似mp3一樣.  高唔盡低唔去, 當時果表情是--> 心想8K甘出D甘樣的聲, 唔係掛?
(<The Circle of Life >是我最常用的曲目. 土人的叫聲, 背後的合唱常常被差少少的機/線搞到矇查查, 更不用說Elthon John的唱版)
如是者扭細了聲, 沒什麼理的自己在忙自己的晚飯, 洗碗, 打掃....
中間換了之前 入手的abbey road 羅記<我的挑選> 咦, 點解羅記把聲甘樣的?  開始聽到有D分別. 之前的羅記聲有少少老, 家下後生左? 不過唔夠"妖"就是了. <親情>一曲有少少未接到氣.
再之後是板本九的《上を向いて歩こう》single, 仲有得改善.  

如是者到了第2日, 過6收工回家聽的是soundtrack, 尢百連納的<The King and I> 今日終有突破. 第一支曲一開的聲音(大鑼 / 鼓 /  吹樂 ) 有好大的意外感. 居然分得好清, 整齊而細緻. 之前的Oyaide是聽不到這種的.
我也發覺vol唔使好似以前扭甘大.
於是找回之前的isotek 開聲碟播左D pink noise 去試下開聲. 真係有料到, 唔係講笑. 以前我睇文字都是寫找專用機去run-in (事實入面是用什麼音訊去run 還是一個疑問?) , 今次自已來, run左之後, 明顥有D野係"忽然通左"甘樣. 再聽<親情>一曲, 通透度多左少少.
如果者, 找了一張Frank Sinatra來聽, 啊, 真是不來Sinatra的聲的gentleman's swing 果種風流感. 回聽再回聽, 每次都聽到少少不同的地方. 條線好似醒左做緊熱身一樣. (不過好似慢左少少)

今早聽 <The Lion King> D人聲真的齊左, <The Circle of Life >土人的叫聲, 女歌手的聲音克全地拉出來, 不再限於音箱之間. 終於似樣少少
<親情>一曲 中間的電子音有餘音可聽, 而不是簡單地消去了就了事. 但我覺得進步的地方還是有.
現在出貼時還是在重播isoteck的 開聲碟.我聽到那些沙沙, 的的嗒嗒, 高音的扭曲聲還是未得盡.

我預計自己會在月尾/ 下個月頭再包膠一次, 那時應是聽過了50小時.

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-10-18 10:04
初煲13小時包膠:

說明書上說盡量不要令線身貼牆, 不過組合櫃是被家了在那個位置, 又怎可能不碰牆 ...

Nice Report !!!
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Cardas是否缺乏分析力呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

mikemike0412 發表於 2015-10-20 05:47
Cardas是否缺乏分析力呢?

Cardas....天生D聲暖DD, 不仲耳是肥厚, 合耳的是暖和.
還是好音樂最好.

高級玩家

報告不能隨便睇,跟隨左買入,不過係低一級的heimdall2