設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 想升級條訊號線 (初步包膠56樓)

星級玩家

lau2001hk 發表於 2015-8-26 18:10
Cenz 十 LPS 去 DAC 會好左,但唔會好得去邊。換 DAC 最直接

謝ching指點.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2015-8-26 19:19
超時空線 即是....?

我發現線才一過5千好似去左另一個世界 , 條條都話自已好, 真是花多眼又亂 ...

超時空咪taralab囉, 不過咁, 當去到過5千既線都仲多的是, 聽聞siltech都係高分析之列, 不過小弟窮人未試過~~

其實高分析力通常都係電/線/機/墊材入手, 用有銀既電線接線等等都有改善空間, 機就當然睇個別特性啦, 而墊材可以諗一啲金屬類, 但要小心因為唔同墊材有可能有cut頻, 又或者改善分析力既時候會少咗啲尾音, 要考慮囉~~{:9_436:}

音場空間感呢啲就以環境同擺位為最重要, 因應唔同需要去做啦~~!! {:9_423:}

1萬

白鑽玩家

老而不

ykluk 發表於 2015-8-27 09:56
超時空咪taralab囉, 不過咁, 當去到過5千既線都仲多的是, 聽聞siltech都係高分析之列, 不過小弟窮人未試 ...

我有朋友用緊siltech, 係好貴, 不過我唔覺好特別, 聲音好似hifi 房甘樣, 就是有少少怪怪地?
我唔會打算入太貴的線, 自覺真是唔多值得甘樣做. 不如留多少少去入CD或者機仲好. 而且有些蚌子自已唔多熟, 唔想隨手去試.

以前我都是用銅多, 覺得聲夠闊. 後來改用銀/鍍銀是因為有時銅聲好矇, 有D位甚至化開左甘樣.
真是有時聽錯聲tim .
因此迫自已入銀的為主. 用銀呢, 我都覺要適可而止, 我聽過全銀的system好不自然之餘, 仲有少少怪.

對比起機, 我覺線的影響力真是好大, 可以將原本的聲左右到你以為就係甘的"原樣".
所以現在還是在找, 而且要好小心.
還是好音樂最好.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2015-8-27 13:50
我有朋友用緊siltech, 係好貴, 不過我唔覺好特別, 聲音好似hifi 房甘樣, 就是有少少怪怪地?
我唔會打算 ...

其實好似你咁仔細調聲, 真係要問人借或者自己DIY會好啲, 講真是旦揀隻煲吓搞吓都好難全中~~!! {:9_423:}

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

除咗 Black Cat,可以試吓呢條 Signal Cable http://signalcable.com/silverresolutionanalog.html ,朋友用緊,聲音唔錯,有銀嘅清澈,又有銅嘅厚度。

1萬

白鑽玩家

老而不

jackt 發表於 2015-8-27 15:45
除咗 Black Cat,可以試吓呢條 Signal Cable http://signalcable.com/silverresolutionanalog.html ,朋友 ...

多謝分享!
有時我都想找這些香港少見的線才, 只是...你明了, 這樣真是一場心理大戰{:6_126:-}
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ykluk 發表於 2015-8-27 14:29
其實好似你咁仔細調聲, 真係要問人借或者自己DIY會好啲, 講真是旦揀隻煲吓搞吓都好難全中~~!!   ...

我都有甘樣的感覺, 真是好怕買錯.

以前我只用雞線, 成日覺聲聲唔會太大出入. 第一次買貴的都貪平,入錯線. 搞到有好多CD基本聽錯而錯手賣左.
所以我唔可以自已隨便.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

avad 發表於 2015-8-23 22:57
是有的,小弟都有用一對,出自「西毒」之手。

Ching:
          條線邊處買?

1萬

白鑽玩家

老而不

我知大家都1能唔記得左呢個PO, 不詔今次Radar賣平野, 當然第一時間仆去.
在場入面認左AQ都好一陣, 不過最後還是想找Nordost. Nordost中的range好大, 由千幾到萬幾都有.
我卡左HEIMDALL 2和FREY 2之間. 事關HEIMDALL 2平, 中間差位成三千蚊, 同一樣的東西, 不過只是差一條芯.
check 左catalogue N 次,  又打過俾朋友去問, 剛巧撞到老世, 就不恥直問點解價位出入甘大. 老世都點出左層次的分別, 於是, well, 我都是半信又半疑的在付錢時再問一問sales 哥哥是不是真的.
事實sales家野, 我都只是信半半. 只是有時的確宏財得一時就挨衰聲得一世, 於是就去入手.

真心覺個盒有少少over-packing 短短的線又何必甘大陣象. (當然Cardas又好鬼寒酸.)

初聽感慢打中.

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2015-10-16 22:51
我知大家都1能唔記得左呢個PO, 不詔今次Radar賣平野, 當然第一時間仆去.
在場入面認左AQ都好一陣, 不過最 ...

師兄,今日晚上去見到有位師兄問老細介紹nordost rca, 睇來就係你.
我聽到老細都係推介frey2.
我都係睇interconnect rca, 不過就卡係AQ colorado同niagara之間.