設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mister_k

[討論] 純分享:當Audeze轉咗代理而隻金X買嘅LCD-2又壞咗…(長篇...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

edm230 發表於 2015-8-21 05:17
每日一覆算係咁喇,得schiit係即覆(條友好似唔使瞓咁), headamp基本唔覆,要headfi留言至覆。
有冇左右兩邊 ...

試過左右線對掉、換第二條線、試用第二部amp... 可以試都試過。

講開schiit,當日就係覺得EcX食水深,結果直接同schiit買amp同dac。用咗兩年部amp壞咗,同schiit來回2-3個email就傾好點寄部機返去整,三個禮拜後整好仲寄到返嚟俾我,因有5年保用,一毫子冇收我,仲免我寄返香港運費,真係值得一讚!

順帶一提,其實有時買咗行貨以為好安心,但細心睇番香港代理嘅保用條款就會發現比廠嘅差,例如保用期第二年開始就要收番檢查費用同維修費,只係零件免費;相比廠方話3年/5年保用,就3年/5年內維修或換零件就真係完全免費。不過係要自己俾錢寄去外國整要相關郵費,同埋有啲人係覺得要寄好煩。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
digiman + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

買左港行過左頭一年保之後壞左機...都唔洗諗代理會幫到D咩..
力不到不為財..除非自己真系唔方便自己將部壞機寄去外國..都系自己SEND E-MAIL同廠DEAL 總好過求代理去攪…
BTW, AUDEZE琴晚有冇覆你

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
digiman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

petkwan32 發表於 2015-8-21 10:56
買左港行過左頭一年保之後壞左機...都唔洗諗代理會幫到D咩..
力不到不為財..除非自己真系唔方便自己將部壞 ...

依家嗰邊都夜晚8點幾,佢冇再覆過我。又要再等多日...

所以話除非玩日系、韓系,唔係嘅話,好似ALO、Ray Samuels、Schiit呢類細廠,分分鐘直接同佢哋買仲有保障!

星級玩家

所以我都寧願網購算...好多兩三年保養的產品一經代理都得返一年保養...第二第三年都係要自己寄去外國.....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

extremist1102 發表於 2015-8-21 12:04
所以我都寧願網購算...好多兩三年保養的產品一經代理都得返一年保養...第二第三年都係要自己寄去外國..... ...

絕對認同!

不過如果諗住會放二手又係俾「水貨」兩個字拖低啲價...

專業玩家

mister_k 發表於 2015-8-21 11:41
依家嗰邊都夜晚8點幾,佢冇再覆過我。又要再等多日...

所以話除非玩日系、韓系,唔係嘅話,好似ALO、Ray ...

ALO、Ray Samuels、Schiit

呢三個牌子既AMP我都有...最近叫朋友幫我收左部RX MK3. 發覺個VOLUME要去到去4份3兩左左右聲度先平衡,於是SEND E-MAIL去ALO睇下有冇得攪...ALO覆左我話冇曬PARTS,冇得修理.叫我買過部新既. 焗我照用住先...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

petkwan32 發表於 2015-8-21 12:46
ALO、Ray Samuels、Schiit

呢三個牌子既AMP我都有...最近叫朋友幫我收左部RX MK3. 發覺個VOLUME要去到去 ...

咁連ALO自己都冇parts就真係冇計喎!(不過RX MK3都唔係好舊咋喎!)既然冇保又冇parts,不如搵坊間啲師父睇下有冇得整好過。

專業玩家

我之前問過一個會DIY既FD, 佢幫我打開部RX3睇, 佢話出面應該找唔到同款VOLUME. 本來打算裝BASS個VOLUME同閞機那個VOLUME交換用. 但我FD話VOLUME上面好多焊石,硬要吹番焊石拿VOLUME出來怕會"奶野"
可能都要搵多一兩個師傅睇下部機..
如果都系唔得,為有認命,照用...

你系用邊度SCHIIT推LCD-2呀? 我自己而家用緊schiit mjolnir推HD650. 想入LCD-2

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用Schiit Mjolnir推LCD-2同Shure 1840,有隻HD600就用Burson HA-160D/ALO PanAM推

專業玩家

mister_k 發表於 2015-8-21 14:57
我用Schiit Mjolnir推LCD-2同Shure 1840,有隻HD600就用Burson HA-160D/ALO PanAM推

Schiit Mjolnir推LCD-2 你覺得Mjolnir推得好唔好呀?
另外我有CONDUCTOR SL..我自己覺得CONDUCTOR SL.推HD650麻麻..