設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

黃金玩家

我最近第一次聽女高音, 係呢隻Alison Lau.

我唔識分佢技考, 但第一次聽, 有古曲音樂墊底再+把女高音聲, 感覺良好, 如師兄有其它呢類型既音樂, 不妨推介下小弟

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黃金玩家

old8woman 發表於 2018-9-8 13:40
Karl Bohm雖然是莫扎特懽威,但他不少錄音均有平價/中價版
但唯一例外就是這張安魂曲!
此CD由開始到今天為止 ...

之前師姐介紹過4大安魂曲, 我搵哂返黎聽, 最後就只係買左呢隻莫扎特安魂曲, 因最喜歡佢既旋律. 其它3隻我唔識聽 ^^:

黃金玩家

kl122002 發表於 2018-9-7 13:32
這支曲因為有管風琴而出名難錄, 昔日的名錄音有 :
Munch/BSO 在RCA 的錄音
Paray /DSO在 Mercury的錄音 ...

"入手古典CD可以去上環的波X富唱片和寶X, 仲有IFC
以價格比, IFC<波X富<寶X
或者可以去上面條link , Presto Classic 入手, 當佢一做sale 就好X平, 而且可以找到一些香港沒入口的唱片牌子"

Thank you so much.

可惜我係九龍人...  

我平時只係識去 Win XXX, 節x, XX warehouse,  信X(我上星期搵碟, 第一次上去)

講開買碟, 上次師姐推介 套 Philips 55CDs Boxset, 節x 比其它鋪賣 "貴" $5xx !!! CRAZY !!!!

有無師 兄/姐 試過係 www.prestoclassical.co.uk 買 Boxset ? 佢喲 packing 保護得唔得?

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

bearbearloo 發表於 2018-9-10 10:50
之前師姐介紹過4大安魂曲, 我搵哂返黎聽, 最後就只係買左呢隻莫扎特安魂曲, 因最喜歡佢既旋律. 其它3隻 ...

Faure佛瑞的安魂曲也是非常好聽,初接觸者更入耳……

黃金玩家

old8woman 發表於 2018-9-10 11:35
Faure佛瑞的安魂曲也是非常好聽,初接觸者更入耳……

師姐,

收到! 呢份功課我會重做, 再搵返黎坐定定再聽一次, 多謝你

1萬

白鑽玩家

老而不

bearbearloo 發表於 2018-9-10 10:36
再報告 報告

原來 Phase 4 套 nice n easy 碟係無 Stokowski  1812, 要再搵, 先集齊再試聽各指揮技考 ...

我印象中此曲是在其中一張CD入面, 應是畫展的一張, 即 CD 32
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

bearbearloo 發表於 2018-9-10 10:56
"入手古典CD可以去上環的波X富唱片和寶X, 仲有IFC
以價格比, IFC

www.prestoclassical.co.uk  
我訂過好幾次了, 有時行路唔方便就上去訂好了.
有時一訂就幾十隻, 返來都OK無事. 有用波波紙, 也有用盒的. 次次都無事.

買boxset 要留意一下運費, 因為boxset 重, 所以你最好問左先落單.
以前有人話間野運費唔老實, 但追根究底都是沒問運費先, 以為幾重都係一樣價.

我覺你最好去威X 好D, 節X的價好浮動, 有時門口仲有懷疑是由boxset 或者demo  的碟拆出分賣的東西,  
行過會望下, 但我自己就好少去呢間鋪了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bearbearloo + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

bearbearloo 發表於 2018-9-10 10:32
報告 報告

追 post 追到 34x 頁,

對喇叭依然在用, 感覺不錯. 最近是重新又推出了, 外表改了少少, 不過我想聲音也出入不大吧?
只可以說, 用這對英國喇叭用來聽古典, 或者今日叫的 "經典金曲" (50-60年代外國老歌) , 是適合我.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2018-9-9 23:27
所謂樹大招風, Heifetz 成為很多人的攻擊對像, 就是在很多討論區的人, 他們也批評 Heifetz 太冷, 但問他們 ...

問根究底, 還是因為第一次聽就是聽了不好的, 不合耳的, 就有了很壞的第一印象.
很多事非就是如此發生, 要改第一印象就是很困難的事. Heifetz 的情況如同Callas, Karajan的 一樣, 當時60年代已有不少語柄.

我對Heifetz 中立是因為我在唱片, 真人都聽過了. 真人是演得好過唱片的. 唱片把他包裝得太強了, 有點超過常人的感覺.  
又如是前述, 有些曲不太合他的性格, 有些卻是很合拍. 這情況很正常, 我也不覺是問題.
技法上他確是一位大師, 這是不疑之事...問題是在一些不太夾的曲目中聽起來有就是"不夾", 有些就OK的.

比如在Glazunov  /Meditation 一曲中有些人是拉得太有色彩, 有些就是木口木面, 而Heifetz 我覺是剛剛好:

[youtube]XtjkHCGwekE[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2018-9-10 14:04
問根究底, 還是因為第一次聽就是聽了不好的, 不合耳的, 就有了很壞的第一印象.
很多事非就是如此發生, 要 ...

是的, 很多大師都會在 live 時有更佳表現。下面是其中一篇關於 Heifetz - Sibelius Violin Concerto 現場錄音的一張 CD。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分