設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GOTO

[Music Streamer 串流播放機] 不同notebk作為source的比較...

銀級玩家

GOTO 發表於 2015-3-15 00:32
關鍵就係:mac mini無mon點用? 播歌用ipad做remote, 咁點入歌呢? 裝driver/用audiogate都可以喺無mon的情 ...

如果有電視就經hdmi接,加多隻bluetooth keyboard就得啦!之後可以長開,唔使息。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

GOTO 發表於 2015-3-15 00:32
關鍵就係:mac mini無mon點用? 播歌用ipad做remote, 咁點入歌呢? 裝driver/用audiogate都可以喺無mon的情 ...

當然開始setup嘅時候,可以插住個人mon用,之後咪用個VNC去操作囉!

每款hardware都有佢嘅特點,冇話一定 Mac Mini 會好過 MacBook 嘅,個post係年幾前嘅參考,依家有新嘢出,可能會好過 Mac Mini 都唔定,科技是向前嘅,依家䏲部新 MacBook 可能唔錯,不過淨係要嚟做player就有啲貴!

師兄如果唔用部 Korg DAC,會有好多方法玩嘅!

GTR兄啲post - http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 0&fromuid=70575

如果你有PC或NAS,Network Player 會簡單啲!

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +13 收起 理由
PhantomGTR + 10 + 10 Thanks!
GOTO + 3 + 3 用家心得

查看全部評分

專業玩家

感謝各位師兄的意見

對住如此無知的我, 都咁好耐性. 感恩感恩

出糧之前, 繼續刨吓文先

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實點解要用電腦做source, 要好聲要set好多野, 特別煩, 點解無考慮aurender x100/ 享聲 d100/ naim unitiserve 那類source, 或乾脆cdp, 如果為只此買mac, 是非常唔"底" 的 (個人意見), 因為電腦的clock 同電 好極有限, software 也不是專為聽個而設, 例如windows 內的 聲音同網絡就處於同一框架內, 會做成負面影響, mac就不清楚了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

GOTO 發表於 2015-3-15 23:03
感謝各位師兄的意見

對住如此無知的我, 都咁好耐性. 感恩感恩

快的出手啦師兄。。。

評分

jackt + 10 + 10 GOTO兄,唔駛急,最緊要快!

查看全部評分

銀級玩家

starchip 發表於 2015-3-15 23:15
其實點解要用電腦做source, 要好聲要set好多野, 特別煩, 點解無考慮aurender x100/ 享聲 d100/ naim unitis ...

用電腦做player其實都有佢嘅優點嘅:
1. 你同時可以用多過一套播放軟件,例如Audirvana +, Puremusic, Arama, JRiver,都會有唔同嘅聲音取向;
2. 大部份播放軟件嘅功能會比硬件播放器多,例如有room correction, eq, 各種filter,升頻,轉格式:PCM->DSD等;
3. 有新版本可以升級,追住個技術發展。當然有些貴價硬件播放器都得但都會受制於佢嘅規格;
4. 可同時用其他同音樂有關嘅軟件,例如
     a. Gargeband, Logic Pro等音樂創作軟件,可以直接用套hifi聽翻自己的嘢,
     b. Sportify, KBox, youtube, 蝦米等串流播放。有啲硬件都得,但串流選擇較少;
     c. Audioacity 等音樂錄製及篇輯軟件將CD上嘅歌收改,如果你想嘅話;
     d. 音頻産生器用來煲機,煲喇叭,設定位等;
     e. 還有…不能盡錄;

咁関於佢嘅缺點呢?

電腦播放問題離不開電源及地(負迴路)的噪聲及jitter處理。而家已經有DAC針對這兩個問題加了很好的方法,如電池供電,地隔離線路,非同步輸入,高精度時鐘等,都大大改善了聲音;問題都最後回歸到analog線路上。如果用電池供電嘅無扇Notebook,Async USB 輸出再接隻有電氣隔離嘅DAC,唔難將呢啲缺點解決。

所以硬體播放器定電腦加軟體播放真係各有千秋!

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +13 收起 理由
GOTO + 3 + 3 精彩報告

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuelt 發表於 2015-3-16 10:47
用電腦做player其實都有佢嘅優點嘅:
1. 你同時可以用多過一套播放軟件,例如Audirvana +, Puremusic, Ar ...

我覺得2同 4 唔系優點
2. 大部份播放軟件嘅功能會比硬件播放器多,例如有room correction, eq, 各種filter,升頻,轉格式:PCM->DSD等;
第一, 你可以轉左format先播歌
第二, 其實升頻用途不大, 至少升頻還沒見過做得自然的, 解像系會好左, 但系怪怪地
4. 串流播放, 串流播放通常並非lossless, 失去玩cas的意義, 那不如玩cdp

如果for 專業用途, 電腦可能會較好, 但如果只系聽個, 數位轉盤會好D

但系電腦的問題並非甘容易改善,
1. 電源由於cpu同埋唔同零件不同電壓的關係, 要搞好電源成本比較高
2. 無錯, 電腦系可以嘗試唔同的software, 多好多野玩, 不過由於本身os並非為hifi而設, 對音質有負面影響, 見過有用家base on windows 同埋 wasapi 寫左個os, 但系除了聽歌什麼都做不了
3. 最重要系電腦會自動使用系統內的聲音合成器, 話就話可以用asio, 但系每多用一樣野, 就有可能失真的問題
4. 套野硬件已經難set, 重要玩軟件
5. 電腦內風扇好吵, 又影響電源
6. 超煩
7. 超級煩

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +12 收起 理由
GOTO + 2 + 2 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

starchip 發表於 2015-3-16 11:16
2. 大部份播放軟件嘅功能會比硬件播放器多,例如有room correction, eq, 各種filt ...

看來師兄已無接觸 CAS 好耐。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

銀級玩家

starchip 發表於 2015-3-16 11:16
2. 大部份播放軟件嘅功能會比硬件播放器多,例如有room correction, eq, 各種filt ...

你喜歡硬體player嘅簡單,唔會有人可以迫你用電腦嘅!

評分

PhantomGTR + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-3-16 11:54
看來師兄已無接觸 CAS 好耐。

之前整過部 mini itx  行 solaris 10, 不過現在越來越懶了, 其實電腦都可以好聲, 只不過要付出更多的心力和財力(當然有例外...), 對沒有專業電腦知識的玩家比較吃力, 聽歌對我來說最重要是舒舒服服, 放鬆心情, 當然如果識玩, 電腦會好玩D, 又可以玩埋programing, 不過如果用電腦做source, 建議散熱器用被動散熱