設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GOTO

[Music Streamer 串流播放機] 不同notebk作為source的比較...

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-13 14:23
屋企有台用緊,兩個12V嗰款,依家插住部 DSpeaker 同 NUC,都算唔錯。      ...

連師兄都睇得上眼應該都有返咁上下水準啦!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2015-3-13 14:30
連師兄都睇得上眼應該都有返咁上下水準啦!

唔好咁講,   我都係上網見到其他師兄話唔錯,先至入返部啫!    呢部LPS嘅制作同用料都算唔錯。

我仲有部 KingRex PSU mk2,呢隻都幾好,我駁咗部player,之前有部 KingRex SLAP 電池供電,呢部仲好,不過比朋友笠咗,駁DAC一流。   

專業玩家

jackt 發表於 2015-3-13 10:11
小弟年多前嘅post http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=174538

其實post76有好多pos ...

其實師兄呢個post之前都拜讀過...
基於幾個原因.. 無知識(砌電腦diy等) 無地方 無銀兩..

其實我係想參考方案2的做法, 不過有好多地方唔明...
首先以mac mini為source...
咁點揀歌呢? 再另添置個mon?
關於remote app.. 用i-pad揀歌, 部mac無mon都ok? (因為呢set係放出廳, 我電腦係喺房)
呢個情況我仲裝唔裝到korg的driver同用唔用到audiogate播歌?

如果mac mini 用唔用到lps都好, 都係用濕電(lps都係濕電, right?)
notebk用鋰電不是比濕電少噪音/雜訊嗎?

sd player是一個不錯的選擇, 不過我現在前題要駁到部usb dac(korg).. 所以又foul咗...

sound d-100pro很吸引, 未來再作升級可以考慮.. 不過又係駁唔到部korg...

乜_都唔識, 麻煩的新手... Orz

黃金玩家

Mac Pro ? 3 皮幾用佢黎播歌?

師兄係想講 MacBook Air  or MacBook Pro, right ?

入正題,我自己係 Apple fans + user ! 我覺得如果用 Mac 播歌(以 16/44.1 為例)其實唔差! (可能我見識少!

尤其是加上用 iphone or Ipad 既 remote, 直頭要加分!

至於 build-in cd rom ? mba or mbp 現在都好似無架啦喎? (上一代既 mbp 就有 build in )

另外唔建議買 Apple 個 cd-rom , 因為係吸入式,好易整花心愛 cd ! 建議可以買 lacie or pionner 試下!我覺得唔錯!

最後講到 Mac mini 要插電用,而其他就可以用鋰電!我覺得有辣有唔辣!

因為如果玩 Mac mini 就可以玩埋玩電源線;而如果 mba or mbp 就可以用 battery 減少一個干擾!

其實分別我認為唔太大!我都覺得係心理作用大過實際效果!

反而著眼其他仲重要..... 例如音響器材、線材、或者個 file 既質素.......etc.

以上純粹我個人意見!just my 2 cents !希望可以幫到師兄!

評分

參與人數 1威望 +2 金錢 +2 收起 理由
GOTO + 2 + 2 用家心得

查看全部評分

專業玩家

blackcolor 發表於 2015-3-14 01:08
Mac Pro ? 3 皮幾用佢黎播歌?

師兄係想講 MacBook Air  or MacBook Pro, right ?  

點樣用ipad/ iphone做remote?

例如部macbk放咗喺電視櫃, 我坐梳化可以用ipad控制?
要點樣做? 個app咩名?

多謝師兄的意見

銀級玩家

ginson 發表於 2015-3-12 12:19
ching不妨等埋四月部新MacBook, Fanless design加 SSD 理論上noise最少
USB 3向下兼容USB 2 不用Adapter
不 ...

同我諗嘅一樣!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

GOTO 發表於 2015-3-14 03:49

例如部macbk放咗喺電視櫃, 我坐梳化可以用ipad控制?

加隻wifi router就搞定啦!要set 翻homesharing去你個itune及remote app度。如果唔用itune,其他music player 都好多有自己嘅app的。

小弟iPad remote app capture

小弟iPad remote app capture

評分

參與人數 1威望 +2 金錢 +2 收起 理由
GOTO + 2 + 2 用家心得

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

GOTO 發表於 2015-3-14 00:47
其實師兄呢個post之前都拜讀過...
基於幾個原因.. 無知識(砌電腦diy等) 無地方 無銀兩..

如果用得MacOS,多數會用iTunes做Library,用iTunes、Amarra或Audirvana做player,跟著用iPad個Remote app 做remote control,一條龍,好方便,正如樓上 samuelt兄所講咁做。

但師兄如果想用番Audiogate去播歌,咁就需要用Mac個平台做操作,用唔到iTunes+Remote呢個功能。之但係用得Korg嘅DAC,如果唔用Audiogate,又好似唔係咁好,咁師兄唯有用啲 remote control 嘅apps,可以試吓VNC之類嘅app。

如果師兄想用Mac嘅notebook,可以考慮新嗰部MacBook,好似唔錯。如果想用Mac Mini,其實可以配到LPS的,淘寶一吓就見到。另外,Mac Mini 可以唔使接Mon得用到。

依家可以講吓小弟對notebook播歌嘅睇法,有好多師兄可能覺得notebook用鋰電池,咁咪更加小噪音囉!其實有部分notebook會用switching升壓方式用供電,這樣會做成很高的噪音,當然有部分notebook係唔需要升壓啦!而另一方面,接地可減少干擾,用電池供電未必有需要接地,但又冇話一定要接地至好。還有,一般notebook接火牛嘅時候,CPU係可以跑快啲,咁樣可以幫助減低jitter,所以有師兄會用專門嘅LPS比notebook用,好似話會好過用電池喎!呢樣嘢冇一個定論。

之後就到成本問題,MacBook、MBA、MBP成本唔輕,Mac Mini其實都唔平,所以小弟反而建議用 GTR兄個方案,成本低,效益高。其實好多新手都有呢個問題,所以小弟至會寫個post比人參考吓!不過好多時有其他因素要考慮,所以結果都要自己決定。

最後,其實小弟更傾向使用 Network Streamer 呢個方案,簡單得來,升級又方便容易,而且大部分高級器材都係用呢個方案,師兄亦可以考慮。

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
lit2ken + 10 + 10 一定要加分
GOTO + 3 + 3 解釋仔細
blackcolor + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

GOTO 發表於 2015-3-14 03:49

個 app 就咁叫做 "remote"!係 Apple 只家 app !

正如 Samuels + Jackt 師兄所講,要注意其他+成本+技術上問題...........etc.

(因為自己一直用開 Apple 產品,所以順理成章「一條龍」用埋 Mac 做 CAS source!

最緊要自己玩(聽)得開心! 等你開箱文!

專業玩家

jackt 發表於 2015-3-14 16:19
如果用得MacOS,多數會用iTunes做Library,用iTunes、Amarra或Audirvana做player,跟著用iPad個Remote ap ...

關鍵就係:mac mini無mon點用? 播歌用ipad做remote, 咁點入歌呢? 裝driver/用audiogate都可以喺無mon的情況下做?
師兄認為mac mini會比macbk好聲? 撇除lps的因素的話

另外, 我就係search唔到師兄提及到的gtr兄的那個post

network streamer的方案都有諗過.. 一部個價都接近一部notebk, 然後又要另一部硬件做remote...

一次的升級, 連帶要搞咁多野 Orz 嘔血