設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 不同notebk作為source的比較...

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想買部notebk來做source, 暫時以mac air/ mac pro作優先考慮...

air同pro出來的聲有無咩差別, 有無師兄可以分享吓

有內置cd driver係好定唔好? (用mac rip cd效果ok? mac用唔用eac?)

usb3跟usb2是完全相容, 不用加任何adapter對吧?

感謝各位師兄的指教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching不妨等埋四月部新MacBook, Fanless design加 SSD 理論上noise最少
USB 3向下兼容USB 2 不用Adapter
不過新Macbook用 USB Type C要用Adapter去番USB Type A
MA GX-50, GXC-150, Mirage OS3, JL E110, Anthem MRX 710, Oppo BD-103
Rega Apollo-r, Brio-r, Beyerdynamic T1, Schiit Asgard 2
Pana 42PY800H, MagicTV 3300D

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

唔知點解,小弟唔多喜歡用notebook做player,可能要做隻好嘅LPS比notebook用,係有啲難度。

高級玩家

我用MBP(2010)i7做source,係最後有built-in DVD-ROM個款,HDD換咗SSD,無比較過其他notebook,第一題答唔到你
我無用software rip CD,Mac可以用XLR呢隻software rip歌,但係我所有CD都係直接用finder將CD入面啲file抄入NAS, 會係AIFF format,跟住用tag editing software加返啲tag入去
NAS: Synology 411+ II
Source: GIGABYTE BRIX NUC + voyage MPD
DAC: Audio-gd SA1.32
Amp: Audio Space mini 2se
Speaker: Rogers LS3/5a

專業玩家

ginson 發表於 2015-3-12 12:19
ching不妨等埋四月部新MacBook, Fanless design加 SSD 理論上noise最少
USB 3向下兼容USB 2 不用Adapter
不 ...

不過有人話USB C轉adapter, adapter個線一定差(好似暫時都係得官方的)
會有失真

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
blackcolor + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

專業玩家

jackt 發表於 2015-3-12 12:49
唔知點解,小弟唔多喜歡用notebook做player,可能要做隻好嘅LPS比notebook用,係有啲難度。 ...

什麼是"LPS"?

除咗notebk仲有咩其他建議呢

nas/ net work player? 這些好像要再接電腦/網絡來播放?

*我現在係用korg作dac, 只有usb b作輸入, 要用audiogate同裝driver, 呢個情況係咪已經無辦法用nas/ net work player做source呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

GOTO 發表於 2015-3-12 22:17
什麼是"LPS"?

LPS - Linear Power Supply 即係線性牛,一般電腦或電子產品多數用 Switched-Mode Power Supply (SMPS),大多數SMPS會做成噪音,影響音質,所以一般會將SMPS換成LPS,以改善音質。

如果師兄有興趣用notebook以外的電腦做source,可以睇 GTR兄嘅post,一部 "唔慢慳電又靜又慳位" 嘅電腦已經好適合做player,加埋LPS嘅效果已經超出同價位嘅CDP好多,師兄可以參考一吓。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
GOTO + 3 + 3 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

GOTO 發表於 2015-3-12 22:17
什麼是"LPS"?

小弟年多前嘅post http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=174538

其實post76有好多post都好有參考價值,請多善用search及filter功能 ~~

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-12 12:49
唔知點解,小弟唔多喜歡用notebook做player,可能要做隻好嘅LPS比notebook用,係有啲難度。 ...

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

唔知道師兄又睇唔睇得上眼呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2015-3-13 14:14
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=204257&extra=page%3D1

唔知道師兄 ...

屋企有台用緊,兩個12V嗰款,依家插住部 DSpeaker 同 NUC,都算唔錯。   

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
blackcolor + 10 + 10 用家心得

查看全部評分