設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

鉑金玩家

可能離左題
不過又想請教一下
‘四季’ 來講版本很多
那個是師兄們理想的版本呢?
我自己有呂思清的金碟版本

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-7 15:19
講起cd版問題 我上次比較個朋友隻01版同我近年買的08版 01版質素明顯音質飽滿D 细節多D又laid backD 聽來 ...

我不敢說是不是加大了電干令聲音怎樣...然而舊CD確是比現在的細聲, 有時候仲好似少少矇. 世上的野, 有好有唔好了.
以前的CD入電腦會發覺聲唔夠, 唔知係唔係因為甘樣, 所以唱片公司將電平拉高左?

另外講起01 02...
不知道是在是在這裡, 還是什麼地方說過, 事實上那是生產線/械器的記錄, 未必與再版多少次有很直接的關係. 我朋友手上有一張Decca的Falla :Nights in Spanish Garden, 當年1984年時入手已是打"02". 後來我在網上找到一張"01"版的.
做過 A/B對比, blind test, 唔覺有好大的出入.
我也發覺的Decca有不少同樣例子, 因為polygram 廠轉手又轉手, 改名又改名, 由西德(W. Germany)出廠時的01版有, 加上了(by PDO)又有01版, 誇長少少的現代by made in germany by EDC 都有01 版(在早4年前見過) .
或者真是不可以入太後的版(如 03, 04) ?

唔知你覺唔覺, 我會講Decca, EMI, 就是少講DGG. 或者遲d講philips
DGG的錄音對我已言, 最先是卡爺坐陣令我好唔想碰DGG,
其次是佢的CD成日有問題, 盒上寫西德, 但碟是法國出, 仲要是198幾年初出時入手 真係唔知佢有咩事.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-8 02:05
可能離左題
不過又想請教一下
‘四季’ 來講版本很多

"四季".... ...好的版本實在太多了!!!
以只聽表演而言,
小提琴的話 Perlman 的唔錯, 最基本的口味. EMI一直將這個放在重要的位置.
同樣Milstein (黑膠), Ricci 都有優雅的感覺.
我相信Heifetz都有拉過, 只是好似無人出過碟? 未知是不是又太火辣辣?
Academy of St. Martin-in-the-Fields / Neville Marriner(Decca) 的也不錯
日本的有古箏版, 好過癮, 找到的話應入手.

但錄音.... ...我唔夠人脈/錢去聽齊全部...
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-8 08:04
我不敢說是不是加大了電干令聲音怎樣...然而舊CD確是比現在的細聲, 有時候仲好似少少矇. 世上的野, 有好 ...

甘又係 01or 02 音質未必分別太大 有時買新出Classic 碟就算第一日去買都可能不是01 的 上次隻dgg hailry hahn 第一日買都是02 可能真係一次過印一大lok 貨先夠分比全世界 or 有幾條line 印都未定,我自已以前就通常買dgg 碟多 因明星多D 宜家就多左買返冷門D碟聽 例如台灣psycho 推薦D碟

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-8 02:05
可能離左題
不過又想請教一下
‘四季’ 來講版本很多

Kongchai 兄if u like xrcd 可買尼隻四季a cardiohttp://www.elusivedisc.com/Vival ... uctinfo/JVCXRH4502/ 香港一定有 前日sha tin cd warehouse 見過 180 蚊到 另外隻Beethoven violin sonata xrcd 演繹一流 見到都可入 隻xrcd 音質十分ok 借過返來聽http://www.elusivedisc.com/Beeth ... uctinfo/JVCXRH8837/

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-8 15:19
Kongchai 兄if u like xrcd 可買尼隻四季a cardiohttp://www.elusivedisc.com/Vivaldi-The-Four-Seasons- ...

Beethoven violin sonata , philips版是當年的名盤
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-8 15:15
甘又係 01or 02 音質未必分別太大 有時買新出Classic 碟就算第一日去買都可能下是01 的 上次隻dgg hailry ...

聞說有上地方初出已是03版 直覺對我說, 01-02已是很好的東西, 不可強求.
DGG的碟...我自已收藏得好少, 也沒什麼特別的盤推介. 原因是真不太清楚(除了卡爺effect之外) .
自覺DGG的錄音音質...講技術不及Decca, 講音樂味不及EMI,
選輯 上是有不少名星, 如Horowitz , 但有時聽落Horowitz好似是上鍊公仔在彈琴, 感覺好不正常.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-8 15:19
Kongchai 兄if u like xrcd 可買尼隻四季a cardiohttp://www.elusivedisc.com/Vivaldi-The-Four-Seasons- ...

Beethoven 個隻 XRCD 最近見過
應不難找到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-8 15:56
聞說有上地方初出已是03版 直覺對我說, 01-02已是很好的東西, 不可強求.
DGG的碟...我自已收藏 ...

認同以前舊Classic 碟cd gain 細 同蒙D 不過假如Hifi system 夠水準 其實舊版好聽過大部份新版好多 Horowitz 其實吾機械的 睇完佢隻live in Moscow 就知了 對鋼琴的音色控制力一流 細微的陰陽變化不是好多pianist 能做到 arrau 我都好like  假如隻唱片一出即出去買都是03的話 我可能會放左佢 再抽過 個心吾舒服

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-8 18:52
Beethoven 個隻 XRCD 最近見過
應不難找到

這隻Beethoven 是終極版本來 其他版本聽吾返的

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kongchai + 10 + 10 用家心得

查看全部評分