設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-5 20:16
一定不會放走它
只是想找多一隻更好的版本啫
另有請教

日版的古典是有一定的收藏意議. 何解? 因為有些錄音的版權只在日本, 而不在歐美兩地, 當年是由日本及售到世界各地,  
好比EMI 的Muti 在日本造CD量上佔不少, 令二手市場都覺得日本版"幾常見", 然而事實UK版都有出現過, 反而少d.
我覺得好睇當時CD造價如何, 冒然日本平就去日本出, 一d都唔奇. 在歐洲可能只是為了公平少少甘樣?

有些唱片公司在日本的位置既是分公司, 又是自己的公司, 身份位置都好奇異.

也搞不好甚至只在日本才有母帶, 而歐美沒有, 或者CD原盤的原模只在日本有呢? 這些我們都不太清楚, 也只有靠不停在日/歐/美3版中買入買出, 靠下吹水雜誌, 又望下CD入面的版權資料年份找砌出少少眉目, 猜出母帶的走向.

日本出的CD好少花, pacaking上可說是世界最好了
日版CD有一張背帶(作用不明), 買日版CD最好有此小帶, 日後放出去少一張帶就是少一分錢.
有人說沒有此帶的CD會被疑惑是不是真的日版.

日版的聲音....
不少人說太整齊, 太乾淨, 聽久了會不太舒服; 也有人說優雅, 令人心境開朗(?)
然這些都是主觀的東西, 很難一一說什麼. 加上人人用的player唔同, 好多因素講唔定.
就肯定的, 是日版古典聲音整齊而乾淨. 這是我的感覺.

你問我入唔入手? 都是一個好睇你自已接唔接受的問題.
就日本的SACD, 我是ok的. 自然由日本出的SACD是很好的.(當然歐洲的也不差, 不過聽到風格出入好大)
而CD剛偏好德國/美國, 不過又有人說德國的聲音好"溶" 又唔夠sharp, 美版的聲太硬, 動態太岡強.  
所以如果要我排, 會是美/英-->西德/德國-->法-->日-->荷.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-5 19:12
事實有邊只CD唔加料, 只黑膠都有, 只是好睇d人受唔受.

Esoteric的碟...

sorry 我講到與起離題太遠 kl兄是否不滿意ap living stereo 新出金碟質素 ?我自己就只買lp 都買左二隻新ap living steteo 膠同以前classic record 出既living steteo ab test 發現 ap新出嘅好像磨走了以前analogue 帶的毛噪感 少左living steteo嘅辛辣味甘 吾知金碟是否一樣

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-3-5 20:24
日版的古典是有一定的收藏意議. 何解? 因為有些錄音的版權只在日本, 而不在歐美兩地, 當年是由日本及售到 ...

之前在一間二手店同店主吹水
佢對古典碟排位是
美 > 德 > 日 > 法
佢話法版唔係咁好

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-5 20:24
日版的古典是有一定的收藏意議. 何解? 因為有些錄音的版權只在日本, 而不在歐美兩地, 當年是由日本及售到 ...

其實日版classic 好多時得佢地獨家有 吾買日版吾得

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-5 21:16
之前在一間二手店同店主吹水
佢對古典碟排位是
美 > 德 > 日 > 法

法版碟就一時時la....
仲有瑞士出的碟, 好少見.

事實古典呢家野, 好睇出的是美國先, 還是歐洲先.
好比decca / london, 在歐美兩地左轉右轉下兩個名互相交錯, 搞到我都好亂
對版本有要求都是好事, 至少迫自已去只買一版, 唔會買到好濫.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-5 21:28
其實日版classic 好多時得佢地獨家有 吾買日版吾得

之前的EMI x Tower , 特別是Tower就是了
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-5 20:53
sorry 我講到與起離題太遠 kl兄是否不滿意ap living stereo 新出金碟質素 ?我自己就只買lp 都 ...

回望 #4
有更資深的師兄比較過CD與 AP/SACD, 說是24K CD取勝:
http://www.XXXXXX.com/hififorum/ ... hread&tid=71305

當時在我手上有 BMG/CD, Sony/SACD, AP/24K CD (已售), JVC/XRCD, 舊版黑膠 (借回來的, 只當是參考用)
LP, BMG/CD, Sony /SACD都有明顯的起伏, 有sharp 位.
BMG/CD 有cut 位, 聲音出得有力, 但不算清晰
Sony /SACD 被人說過薄聲, 不過聲音是細緻不少.
AP /24K CD 的<畫展>聲音有"被平衡"感,  音樂起伏的連接感覺上太明顯的順滑...就是以CD而言聽起來有少少怪.

如你所言, 或者AP出的可能做了不少修剪, 意外地將不同樂器的聲"修齊"
在最尾的<The great gate of Kiev>中, 自覺"堂皇"而不"響亮"...  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

自己的esoteric :
當時的esoteric實在太貴了(日本yen太高), 不太敢入太多.

這張Boult 的<行星>是他早年少少的錄音, 比起現在Warner/EMI買到的很不同.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-5 21:35
回望 #4

原來cd 都有甘樣問題 ap living stereo lp 我買左畫展同海費滋selibus   錄音修飾到吾似50 60年代產品 隻畫展最覺 無左火氣 我聽左一面就無聽了 不過ap出反嘅mono jazz 又好ok

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-5 21:54
原來cd 都有甘樣問題 ap living stereo lp 我買左畫展同海費滋selibus   錄音修飾到吾似50 60年 ...

我退出10年前黑膠之後, 都好少理了.  當時我都有入手再版碟, 再版碟classic record  是可以的, 但還是比原版的"薄感"少少.
無耐原版黑膠不是天價說是太舊太殘, 倒不如CD了事.
再版的黑膠不是由原廠出, 而是授權出, 變相是"我把錄音租給你製作"的情況下印黑膠,
音質上太容易有變化了. 我不是說AP廠不好, 只是有時候又唔知出左咩事.

舉個極端小例, 如原本的heifetz + renier living stereo 柴 記小提琴是火辣辣的, 突然d 高音位被人刪去或者拉平
唔知的人以這是第一印象, 之後以為原本的火辣辣的感覺不好就劣評原版...
還是好音樂最好.