設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

DenonI 發表於 2018-11-26 12:01
shenmue_ki 師兄 ,

AVR-X7200WA 是可以自由設置內部擴音機的推動改變,

是否即是要2隻中置才可 Bi-amp? 因本人用 Kef r200c, 故想用盡HF及 LF接口

讚助版主

shenmue_ki 發表於 2018-11-26 18:55
是否即是要2隻中置才可 Bi-amp? 因本人用 Kef r200c, 故想用盡HF及 LF接口

shenmue_ki 師兄 ,

你所採用的 KEF R200C 是已經可以使用 Bi-amp 的。
只要你把中置中間的插座(沒有顏色顯示的一組)完全鬆開(詳情請問 KEF 代理),
它就會斷開內部的連接金屬片,這樣就可以用二組擴音機玩 Bi-Amp ,
一組推高音,另一組推低音。

Denon1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

audyssey_16_Audyssey 8 mic position Layout A.png

想請問幾個問題:

1/ 我疏化貼後牆和左牆
疏化只有190cm長,如果移60cm至2號位,咁2號位距離左環繞就只有35cm
會否太近?還是應該移少d?

2/ level->test tone start所有喇叭出聲都正常,唯獨是十仔好弱,幾乎耳仔貼近個單元先有聲,就算+12都係大聲左少少,是否正常?
cal機時就大聲好多

3/ cal機後前置係large, 分頻點係40hz,如果想加強低音,將分頻點改番80hz,前置做small有無幫助?
另外LPF for LFE 改高有無用?(本身係120hz)

4/ 聽歌時按pure direct,係咪十仔唔會出聲?我見佢info顯示十仔有著

讚助版主

nighos 發表於 2018-11-29 00:22
想請問幾個問題:

nighos 師兄 ,

測咪時每一個位置距離可以改為 20-30cm

2/ level->test tone start所有喇叭出聲都正常,唯獨是十仔好弱。
- 視乎你播放的信號的 LFE 能量有多少。
- 有否問啓了 Dynamic Volume 或 Audyseey LFC ? 請關了
- 可在咪測完在超低音加 4-6dB

3/ cal機後前置係large, 分頻點係40hz,如果想加強低音,將分頻點改番80hz,前置做small有無幫助?
另外LPF for LFE 改高有無用?(本身係120hz)
- 前置改成 "小", 分頻點改 80Hz 是可幫助低頻量感
- 在 2ch playback 中改手動 , 前置選大 , LEF : Yes , Bass : LFE+ Main , 分頻 : 60Hz

4/ 聽歌時按pure direct,係咪十仔唔會出聲?我見佢info顯示十仔有著
- 如果選好 #3 的話, 聽歌已有改善
- 可用遙控 Option 鍵, 選 Channel level 再加超低音量。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2018-10-30 14:12
wingleong 師兄 ,

Audyssey 是品牌,使用的技術叫 MultEQ ,是解決房間內聲學問題辦法的產品,

謝謝回覆 仲有一個問題 當我auto cal完低音的距離是跟我實際的距離一樣 但以我所知正常不是會計算低音內的delay會將距離比實際遠 令低音早點發聲取得同步?還是audyssey 內有其他調校? 謝謝

讚助版主

wingleong 發表於 2018-12-4 12:46
謝謝回覆 仲有一個問題 當我auto cal完低音的距離是跟我實際的距離一樣 但以我所知正常不是會計算低音內 ...

wingleong 師兄 ,

你所提出的問題會因應不同的超低音,設置和擺設環境而改變 Mic 測量的距離,
自動調音系統會因應數據以改變測量距離作修改,
如果以上的設置和擺設環境是正確,則超低音距離是會如實際距離一樣的。

Denon1

黑鑽玩家

Ultra

76-FC 黑鑽石勲章

回錯,Sorry

黑鑽玩家

請問sr7012有冇隱藏功能設定?例如隱藏功能目錄中卻可以設定擴音機阻抗值,分別有「4ohms」、「6ohms」以及「8ohms」可揀????

讚助版主

cheonglam 發表於 2019-1-31 10:27
請問sr7012有冇隱藏功能設定?例如隱藏功能目錄中卻可以設定擴音機阻抗值,分別有「4ohms」、「6ohms」以及 ...

cheonglam 師兄 ,

請在開啟 SR7012 後 , 打開掩門,同時按 Zone Source 和 Status 按鍵超過 3 秒,
便可在機面顯示板可選擇推動揚聲器的阻抗。

Denon1

黑鑽玩家

DenonI 發表於 2019-1-31 11:35
cheonglam 師兄 ,

請在開啟 SR7012 後 , 打開掩門,同時按 Zone Source 和 Status 按鍵超過 3 秒,

Thanks,效率相當高