設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

讚助版主

men7679 發表於 2018-8-21 21:04
師兄我現在已把hdmi control 关掉,不過一样發熱是正常嗎?還有我在关機時機上display显示main zone off  ...

men7679 師兄 ,

你現在是開啟了 Zone 2 和 Zone 3 ,即使你關了主區域 Main Zone ,
部 AVR 依然在工作,故此正常發熱。
請按附圖把 Zone 2 / 3 開關鍵按下,直至顯示 Zone 2 OFF 和 Zone 3 OFF ,機身應該會降溫的。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2018-8-22 10:39
men7679 師兄 ,

你現在是開啟了 Zone 2 和 Zone 3 ,即使你關了主區域 Main Zone ,

師兄唔該晒,問題解决了

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

威廉 Sir,

有兩個問題關於8500想請教一下:
1.        Amp Assign
由於用一對喇叭作中置,若把 “Front amp” output 設定為 “Centre” ,是否只有 “Left Front Channel” 出到 “Centre” signal output, 所以要用埋 Centre Channel 輸出,才可推双中置喇叭?
2.        AV Sync
想知正確的使用方法,若在播某bluray 碟設定為 “Auto” ,再播其他碟好像會甩 “sync”,是否要先改為 “off” ,然後再選 “Auto” 才可 sync 到;或是只用 “off” mode,然後再設定 delay time 較好? (一般是多少 msec?) ,是否不同的播影裝置 (例如 TV 和 Projector) 要設定不同的 delay time, 還是重設 “Auto” 可解决呢?

謝謝!
Epson LS10500 proj 106in;; LG 65C6 TV
Oppo203, Pana UB900, Z9X, M9706
Denon 8500 AVamp
Spks: self built Fr, Ctr & Sub spks, HiVi VA6 x 4, Y 592 x2
2-ch Audio-gd C7SE, RE1, C39SE, C-1Mx2

讚助版主

diyman 發表於 2018-9-5 15:34
威廉 Sir,

有兩個問題關於8500想請教一下:

diyman 師兄 ,

問題 1.
你是答對了,FL 和 Center 輸出都各接一隻中置。

問題 2.
Auto Lip Sync 預設 160ms delay ,是預計一般藍光碟的聲畫時間差,
假如某些碟有更大時間差,則可在 Audio delay 中再調整,Auto Lip Sync 可保持 "ON",
調整多少應按照即時晝面校準。
當電視或投影機播放時加入film motion interpolation  ( 24f -> 120f or 240f ),
聲畫延時會變得很嚴重,應認盡量把這功能關掉。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2018-9-5 17:59
diyman 師兄 ,

問題 1.

威廉Sir,
很多謝你這麽快的回覆,  
用第ㄧ項的設定推双中置, 音質明顯更好, 正!
根據你第二項的lip sync解説及建議, 我會再詳细試試, 十分感謝!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

想請問6400可以在哪裏試聽,上16樓佢話冇得試, 佢話只可以開7200比我聽,仲要係试2声道, 無奈走人。

讚助版主

cd22 發表於 2018-9-9 13:18
想請問6400可以在哪裏試聽,上16樓佢話冇得試, 佢話只可以開7200比我聽,仲要係试2声道, 無奈走人。 ...

cd22 師兄 ,

在 Sogo , 尖沙咀 K11 , 奧海城 , 沙田 , 荃灣 , 將軍澳和屯門的 AV Life 分店都有存 AVR-X6400H 。
http://www.avlife.com.hk/tc/ourShop.php

可按照地點相約時間試聽。

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2018-9-10 11:05
cd22 師兄 ,

在 Sogo , 尖沙咀 K11 , 奧海城 , 沙田 , 荃灣 , 將軍澳和屯門的 AV Life 分店都有存 AVR-X ...

謝謝

黑鑽玩家

威廉sir:
小弟用緊marantz sr7012,前置行bi-amp,唔知道我有冇駁錯,front R/L 駁咗去喇叭嘅低音,height1 R/L 就駁咗去喇叭嘅高音,如圖冇寫明喇叭嘅高低音,唔知道我咁駁有冇分別?想知道正常嘅接駁方法……
Screenshot_20181002-012746_Adobe Acrobat.jpg

讚助版主

cheonglam 發表於 2018-10-2 02:01
威廉sir:
小弟用緊marantz sr7012,前置行bi-amp,唔知道我有冇駁錯,front R/L 駁咗去喇叭嘅低音,height ...

cheonglam 師兄 ,

按照你的附圖是使用 5.1+Bi-Amp 前置 ,
基本上你用 Front L/R 連喇叭低音,Height1 R/L 連喇叭高音是沒有問題,
反正兩組輸出都是 Front 的信號 Output 。

Denon1