設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[討論] 收集大家對玩 Atmos 的迷思 與 Auro-3D 的疑惑

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

alanadc23 發表於 2015-1-26 22:28
如果可以有atmo enable 教學 點擺位,點做setting 就好了
(Post76 Android 手機版送出) ...

呢點當然有 ... 識目以待 la!!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

dragonball911 發表於 2015-1-26 22:54
家庭裝設9.1Auro3D,我也感受過
但對比亞洲Hifi show setup,真的較難達到
空間同喇叭擺位真的似乎要求比 ...

HiFi Show 個效果自然出盡力去突顯新技術嘅巧能,但我地今次專題希望針對新玩家角度,以有限情況下去做到已有不錯的效果;正如 Enable 喇叭同天花喇叭去玩鴨毛,分別一定有,但環境問題的話已可做到起碼的水平!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericlam 發表於 2015-1-26 20:07
但好多官網都無教點樣擺FH+Atmos,就算開Atmos時FH有聲但是否正確音效發聲。或FH和Atmos不可以存呢。
我都 ...

台灣Yamaha 官網有,可以去睇睇

黃金玩家

wil-wil 發表於 2015-1-26 23:02
HiFi Show 個效果自然出盡力去突顯新技術嘅巧能,但我地今次專題希望針對新玩家角度,以有限情況下去做到 ...

可以咁講竭盡所能,但也不是一定好
房仔兩間atmos房就差到唔恨!
仲有一個問題係auro係channel base,
佢只係強化左聲音嘅separation, 如果各speakers layer距離唔夠
分別唔大,所以Hifi show嘅樓底或戲院就可發揮其特性
反之atmos只需天花同ear level 兩層
兼行moving object base, 做到更3D音場,所以大家好易聽到分別
講返家居auro speakers擺位較挑戰
理由係第一,隻voice of God 已經一定要放天花
第二 一般家居樓底約九尺,first layer Ear level約四尺放七隻
好多同好放后面四隻surround已頭痕
第二層要在天花同ear level中間放5至7隻,
即要天花落一至兩尺,今次到前面三隻有難度
如用投影幕,一定要用透聲幕
唔係就要吊三隻係前面,礙眼又遮幕
同之前所講如果各layers放得唔夠分隔,真的效果同現時7.1分別不大
註:家居套auro setting已經係datasat同wisdom audio

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 一定要加分

查看全部評分

dragonball911

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

wil-wil 發表於 2015-1-26 22:48
制式未出暫無人知點玩,但世事無絕對 ... 如果有市場,什麼都總有可能!!   ...

係就最好啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericlam 發表於 2015-1-26 20:07
但好多官網都無教點樣擺FH+Atmos,就算開Atmos時FH有聲但是否正確音效發聲。或FH和Atmos不可以存呢。
我都 ...

我自己見解是
某些牌子嘅機
如onkyo佢可以張fh當成是atmos前天花嘅其中種擺位
而自己亦都用fh玩atmos
因較易擺位及視覺上易接受
其實每樣野都要講佩合
就算掛天花用錯喇叭
咁效果都未必好
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2015-1-27 10:07
我自己見解是
某些牌子嘅機
如onkyo佢可以張fh當成是atmos前天花嘅其中種擺位

如果想換Pioneer或者Denon唔知有無呢
TV    :SONY KDL-46EX500
AMP :Pioneer SC-LX59
BDP  :oppo BDP-103D
前置 :KEF R300
中置 :KEF R200
環繞 :Mirage Nanosat Prestige
FH    :KEF E301
TB    :Mirage Nanosat Prestige
SUB  :Velodyne Im

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericlam 發表於 2015-1-27 10:18

Denon x5200w , x7200w有!

黃金玩家

ericlam 發表於 2015-1-27 10:18

其實好簡單,自己上網睇睇各牌子機嘅manual
全部清清楚楚,再考慮邊隻啱自己就最妥當
dragonball911