設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ivan1994

[討論] Ha-Fx850搭Dx50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-1-10 14:37
如果AX7有Line Out你話幾好呢

發佈會果日我搵左個lineout好耐, 點知代表話係冇而且唔會有加的準備 :o)
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

進階玩家

JVC調音係典型 "V" sharp聲, 即有高有低音, 但中音稍欠.

我聽過晒FX700, 800, 以至 850 (當時的旗艦), 咁多代風格上都差唔多, 只係調音有改變, 全部係人聲遠, 由好遠變近返少少, 音場由濶變窄.

呢D木殼耳機我覺得係重口味類別, 第一下印象尤其低音好搶耳好suprise, 不過冷靜下來聽流行人聲會覺得人聲平淡, 人聲密度低, 位置遠, 稍冷, 高音有齒音.  假如聽慣se535, w4r, ATH之類的動鐵更加覺得.

唔講推力(因為無人知便攜上推好係點. 台機? 一定好D, 但係買返來就係屋企聽? 咁我點解唔買大耳牛?) 我想講配搭, 樓主應該夾人聲出的前端. DX50或DX90, 前者低音肥中音厚, 後者人聲直白.

音源係無損是常識吧. 最好24/192, DSD呢類, 人聲密度更好, 但小弟無錢玩只得16/44wav, 無資格勸敗.

個人淺見

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

見習玩家

請問有冇師兄試過用MA8嚟推隻850?估計力度應該唔錯,唔知聽感如何?

星級玩家

JVC 呢類木耳機其實主要都係for人聽樂器多,不論係睇番JVC開發佢地嘅歷史雜談,定係網站上的宣傳圖,FX系列都係志在還原木箱體樂器如小提琴單簧管結他等的音色,人聲從來都唔係重點。今次新艦換左木材之後感覺補足左人聲的弱點,比以前的型號更適合聽流行,但小提琴的音色我反而覺得750好聽dd

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

swireray 發表於 2015-1-11 14:58
請問有冇師兄試過用MA8嚟推隻850?估計力度應該唔錯,唔知聽感如何?   ...

雖然冇用過ma8 + 850, 但用ma8 + ie800我就聽過,Ma8絕對係可以補足番呢類人聲薄嘅動圈耳機嘅弱項

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
swireray + 6 + 6 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

Ivan1994 發表於 2015-1-9 21:48
咁又係,香港最平折實都要2580

由北海道 Yodobashi 揾到東京秋葉原 Yodobashi, 一見到捉左老虎去碌卡,為HK$1625左右,又買咗對 im04, hk$2280 左右,平至笑