設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ivan1994

[討論] Ha-Fx850搭Dx50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ivan1994 發表於 2015-1-9 16:58
原裝線好好嗎?
感覺上離我心目中仲有D距離
可能我聽過我朋友個UE900換左銀線+左耳擴 ...

先配source, 再配耳擴,最後再用線材“潤色”現有的系統

最後你會發現根本不需要花高價換線
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Ivan1994 發表於 2015-1-9 17:11
但我買得幾日   咁快換好似好敗家

你依家覺得有咩不滿先?
4 個方案:
1. 放 player 換新 player(今次要試清楚先)
2. 加 AMP(2K budget 唔係好夠)
3. 放 Ha-Fx850 換新 IEM(同樣要試清楚)
4. 換 IEM cable(好似改善最少?,換 player/換 IEM/加 amp 都可能唔夾條線,到時又要換過...)

星級玩家

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2015-1-9 17:21
個人建議轉用ipod classr夾ax7, 或用kenwood舊dap

始終dx50不論聲底跟質素已很難發揮850, 換線是於事無補 ...

JVC FA-FX850係一對我認為唔容易發揮好既入耳式,iBasso DX50/90既Phone out出黎聲音就我個人口味而言相當唔夾。

暫時睇樓主既情況,承如其他師兄所言,我覺得換Player會係比較可取既做法。iPod Classic上耳擴聲音上可玩性較高,但係便攜駁耳擴既玩法似乎大勢已去;V20/40/80已經太難搵,加上睇怕現時搵到既舊電應該都打柴打得七七八八,以收藏價值為出發點,搵到一部企企理理既就真係可以諗諗佢。我自己就未聽過V80推FX850啦。

現時有一定推力既Player唔少,而且黎緊重會有多幾部推出,其中我比較留意既Questyle亦會出兩台電流放大模式既Player。師兄如果唔會太心急而又能夠忍耐到的話,可以先玩熟左手上既DX50以及FX850,慢慢摸索下自己喜惡先出手都唔遲呀。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

新仔玩家

Budget-fi 發表於 2015-1-9 17:26
先配source, 再配耳擴,最後再用線材“潤色”現有的系統

最後你會發現根本不需要花高價換線 ...

即是話,依家一係升級部機,一係買耳擴?

新仔玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-9 17:27
你依家覺得有咩不滿先?
4 個方案:
1. 放 player 換新 player(今次要試清楚先)

始終聽得兩三日,未可俾真正評價
但暫時覺得人聲唔夠出

新仔玩家

Near 發表於 2015-1-9 17:13
我果陣放左部AK100 入DX50
1個星期賣左部50 轉90(岩岩出DX90)
依家又用番AK120(TITAN)

邊到放機同買好d?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實當日jvc搞發佈會我有試用ax7同xav80, 我覺得xav80係遠遠比ax7吸引。

眼下一眾流行dap要夾850我毫無頭緒,夾ax7是種妥協因為推力不足。

如果要夾家用機的話,也是有點難控制,要長點時間才能拿捏

"哀傷浮遊 別冊"

黑鑽玩家

斯路 發表於 2015-1-9 17:28
JVC FA-FX850係一對我認為唔容易發揮好既入耳式,iBasso DX50/90既Phone out出黎聲音就我個人口味而言相 ...

V80, 其實只係部推力大少少既 MP3 機仔 人聲係幾厚身, 但得英日介面, 而且按鍵個反應好遲鈍下.  我唸夾 FX850 人聲會太肥 !

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ivan1994 發表於 2015-1-9 17:56
即是話,依家一係升級部機,一係買耳擴?

Dx50夾再好的amp跟dac去推850都是徒勞

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

金耳朵金耳朵學員

Ivan1994 發表於 2015-1-9 17:59
邊到放機同買好d?

首先 確定自己要咩質素(口味的音樂) 去到咩程度/預算

耳機唔換情況下去試,各部PLAYER

操作,大細,電量好重要

放機 各大網站2手都得啦 dx50唔少人接

試機去星際 , DXA 試~~任試唔嬲

自己接唔接受到帶部耳擴出街都係1個問題

所以近期流行DAP ,  隨身耳擴少左人買

見到DAP 就試下 玩下 好快 決定到.

耳擴幾千+過機線低於1千+你原本部dx50 相信絕對夠你買一部不錯的DAP

(如AK120, 新出既N6,DX90,X5 等 可考慮2手有保養)

因事關你係推earphone 帶耳擴出街 帶俾你質素既提升 係街上,交通工具,又感唔感受到呢?

(玩左5年隨身 ,炸彈, 已退燒玩家 心得 已轉戰HEADPHONE 更深毒海 )