設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

fatau 發表於 2014-11-23 02:17
不如CHING 講多少少DX100 同佢比較

用左兩年半DX100, 聲黎講無乜不滿, 不過硬係差咁D

我揀 DAP 和大家大的優次考慮有點不同,我可以分享我的看法,但大家未必接受到!

我覺得聲音和操控用是同樣重要的,跟著便是電 (續航)了。

聲音方面,N6 Beta 未完全取代 DX100。其實上面的 Kuro 聽感已寫了大概,我在 HeadFi 的 N6 分享是 base on 上述的聽感筆記而寫的較祥細的版本:
.... I have compared N6 against DX100 side by side on this track and prefer the soundstage, imaging, separation, detail and density of N6, DX100 excels on the high and low end extension, punch and transient. ....

玩 HiFi 有一個很簡單的二分法,就是只有很小的的系統可以時將鋼琴和小提琴都重播得同樣完美,所以便有將器材或系統以這兩件器來分類,類似的話,我會說 DX100 的鋼琴比 N6 好,而 N6 的小提琴卻比 DX100 好,這樣大家應有點頭緒了吧!

操作方面,我是硬鍵黨,認為 X5 的操作比 DX50/DX90 好,DX100 的操控比 DX50/DX90 更不如,而 N6 的操控和 X5是同一層面的,甚至可能略勝小小,因為我鐘意 N6 的 Jog Dial  多過 X5 的轉盤。 N6 仍有些操控是我未滿意的,有些可能稍後能經 firmware 改善,得有些涉及硬件的限制可能要留待下個設計機了,這些都是內測的報內容,依原定安排便不能在現階段公開了!

電方面,N6 是完勝 DX100,現在 Beta 機的 DSD 續航已比 DX100 的 WAV 續航稍勝,再加上可以用充電寶差電,和預期將來的小小續航改善空間 (我唔預多,10% 點都有吧,玩咁多部 DAP 都優化到呢個數啦),我會將 N6 評為「可以實際使用但不算長氣」的續航類別!

另一方面,心態和個人需要也是選擇的變數。買 DX100 時我未有檯機,所以 DX100 是我是 one and for all 播放器,6.3mm 耳機頭和强橫功率/驅動能力是當時我需要的。現在我已有了檯機,隨身也由狙擊型退一步成為穩守務實型,所以 DX100 便有些優勢被放了。

作為 DX100 用家,你會有類似的想法嗎?

fatau 發表於 2014-11-23 02:07
影product 收光圈唔好比境深太淺, 成部機都清楚重要D

部 NEX 剛上手一星期,影左呢次效遊先上 dc肥花確認個交易

部相機係 replace 部家庭 DC (P 記老古董 LX3),以前 DC 好小會唔夠晒深,所以無乜留意 F 幾多,隊部機埋去就影,但 NEX sensor 大左,所以 DOF 其實係同 DSLR 一樣,需要時間改變下習慣!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-11-23 20:13
我揀 DAP 和大家大的優次考慮有點不同,我可以分享我的看法,但大家未必接受到!

我覺得聲音和操控用是 ...

講漏了一樣,是制式的考慮,DX100 完全不支援 DSD,我的呢一部 Fiio X5 也只能軟解,所以 N6 的 DSD64/DSD128/SACD ISO support 也是一個誘因!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

最後的設計沒有使用圓型屏幕真是可借了
不過最令人驚喜(訝)的是竟然沒大bug,始終這方面國內的播放器好像紀錄不太好呢
聲音方面沒聽過實在搭不到嘴,但exk和kuro也不是易搞的料,看來可以期待呢
總受

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-11-23 21:37
講漏了一樣,是制式的考慮,DX100 完全不支援 DSD,我的呢一部 Fiio X5 也只能軟解,所以 N6 的 DSD64/DS ...

直播SACD ISO只係卓頭多過實用, RIP咁多SACD 碟, 大部分POP 都用左壓縮, 係播唔到, 要轉返DSF先得

就算PC都好, NB i3 用jriver 直播SACD碟都好高cpu loading, 間唔中小窒同唔好聲

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-11-23 20:13

我覺得聲音和操控用是 ...

Dx100 續航無問題夠晒, 但sleep mode放電太快, 有時唔記得熄機隔左兩日想聽時無電無得聽
買佢時因為想一體推到ER4S+ER4B, 真係唔錯

當source同軸出比台機好聲過我洗左貴佢一兩倍錢O既CAS, 方便計先用CAS

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

fatau 發表於 2014-11-23 23:04
Dx100 續航無問題夠晒, 但sleep mode放電太快, 有時唔記得熄機隔左兩日想聽時無電無得聽
買 ...

N6 的操控設計是有分「定時關機」 (Sleep) 和閒置關機的,前者是方便臨訓前聽歌,後者是省電設施。 我手上的 Beta Unit 暫時只有 Sleep,未做到閒置關機,但我相信這是 firmware update 做到的功能,廠應承做既,相信有拖無欠吧,這個省電的功能應可急決你擔心的 sleep mode 放電的問題!

我比較小用 DX100 做 source 同軸用枱機,初時有用 X5 咁做,因為 X5 較輕便,續航長,而且有雙 TF 卡,可以一路聽歌一路換卡,所以做轉盤的話機動性強好多。 N6 的雙 1792A 是重點,我可能會用佢 line out, 但 by pass N6 的解碼用來做 digital transport 好似有 D 晒料咁!

PS: 我條 ER4S 都係剛放生不久, DX100 推小四聽鼓樂是我的定期晚餐,雖然下潛有其他更好的選擇,但鼓的速度和線條真是無出其右,都唔明 D 人點會話小四無 bass,師兄果然識貨啊!

fatau 發表於 2014-11-23 23:04
直播SACD ISO只係卓頭多過實用, RIP咁多SACD 碟, 大部分POP 都用左壓縮, 係播唔到, 要轉返DSF先得

就算PC都好, NB i3 用jriver 直播SACD碟都好高cpu loading, 間唔中小窒同唔好聲

咁我又未試到佢既 iso 直讀會有幾實用,但現階段我是 DSD64/DSD128/SACD ISO 作一籃子來考慮,因為 DX100 係完全無 DSD,軟解都無!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ZackLP 發表於 2014-11-22 20:55
睇真D個外形真係有D為整而整 ,圓形部份但係又放返個正方形MON ...咁不如就咁長方形仲好 ...

Cayin 在長方型的 DAP 上加個圓型,其實是有個回到黑膠的概念,以下是 N6 其中一張早期的 Concept 圖 (借內地論壇記錄),那時 N6 的 內部 nickname 就是小黑膠,圖形就是 LP 轉盤,後來圓框外再加上刻紋,那是 LP 盤較 Time alignment 時的刻度 (在正確轉速時),而 N6 的 live wallpaper 也是用黑膠盤來做 Theme 的。 Cayin 是老品牌,他們希望 N6 能帶大家回復到以往聽黑膠的那份簡單的音樂追求,也點出他們的聲音取向會是會傾向「模擬」化!

嗱,概念就係咁既,至於有完美落實就見人見致,設計既野我無料評人,但起碼在知道呢個 concept 時我覺得 OK 喎,唔會好似聽到 LP5 用十字軍東征做概念咁, O 晒咀滴晒汗唔識答嗲!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2014-11-23 22:01
最後的設計沒有使用圓型屏幕真是可借了
不過最令人驚喜(訝)的是竟然沒大bug,始終這方面國內的播放器好像紀 ...

要做圓型屏幕有兩個可行方案。

第一個是 LP5 的做法,用 mask 將長方型的 screen 「掩蓋」成圓形,這個 approach 最大的問題是自已醃割了大量的可用 pixel.  以國磚最常用 的 320x240 2.4" 屏為例,原生顯示是 76,800 pixels, mask 成圓形後大約是 45,230 pixels ( π * Radius ^2, Radius = 120 pixels),那是放棄了超過 40% 的 pixels.

第二個方案便是開模做塊圓形的 LCD 屏。以今日的科技,唔係做唔到的,據我中私下理解,以前開模的 MOQ (最少訂購量)是 1KK unit (1 百萬塊),要維持返現在 N6塊screen 的質數 (~246 ppi, IPS),我隨便估個齊頭數 HK$100 (unit cost) 吧,咁 inventory 就要擲貨 HK$100m (1 億) 先可以開始做 production 了!

這算是錢可以解決到的問題,沒有什麼大不了,希望有人會考慮下, 到時 599 美金的話我唔聽聲都支持 D 咁有實力又睇得通既廠家!

Bug 是有的,但 Cayin 算解決得快,反而穩定度確實是國磚非常不錯的新產品,希望能 Keep it up!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇發售消息??
(Post76 Android 手機版送出)

新仔玩家

N6好似又多左個同價位既對手, 同樣係大廠既歐博 出左部3999人仔既DAP