設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

銀級玩家

lwt 發表於 2015-1-6 03:50
其實N6係咪唔可以DOP出數碼呢? 因為我試了入HUGO只出88.2的

Dop好像是usb的方案,coaxial不support

黃金玩家

diff 發表於 2015-1-5 20:49
WHY?

我係想買架,但見好多問题咁,QA360 似少啲 Bug 咁,雖然兩架都未入,仲簡緊。

見習玩家

大家好,首先先自我介绍下,我来自CAYIN,亦是这家公司的负责人.很高兴来这里跟大家交流并分享我们的产品,同时我也会尽我自己的最大能力来解决和回答大家对N6的疑问.另外,我在HEAD-FI上亦是这个ID名称.

对大家讲声对唔住,我识讲小小白话,但系唔太标准,我尽最大的努力同大家交流,但如果因为两地文化的唔同同埋差异性,千企唔好造成误会,甘就安晒心了.

感谢ANDY,为N6开佐呢个甘详尽的帖子,都要多谢香港的诸多烧友捧场和支持,令我D心存感激的同时更加的不可懈怠.

我D建佐个烧友QQ群,ANDY在呢度也公布佐了,大家如果有兴趣的话不妨加入呢个群,因为,有可能因为工作的关系,我的回复无法做到及时性,但系呢个群中,好多我D公司的人员同埋好多烧友加,气氛到依家都极好,欢迎大家交流.

讲翻N6本身.作为一间21年专做HIFI的公司来讲,声音方面我们极为重视,但确实在用户操作方面欠缺着小小经验同认识,但系播放器产品本身的特性是可以通过不断的软件优化来提升产品的稳定性,事实上,到今日,我D自己个固件版本已经是1.02Beta版,仲在加紧测试中,希望能够在最短的时间推出俾大家.

已经确认个BUG系电量的问题,呢个问题下个版本将会彻底解决佐.仲有大家反映的封面问题,DSD的播放问题,都将进一步定义好规则同埋优化.ANDY都极专业回答着呢个问题,甘我就唔再多讲了.

最后,都要再道声多谢,无论点样,CAYIN会对自己的产品负责,为用户不断持续的提升产品稳定性同质量可靠性是我D公司在HIFI行业中生存21年的根本所在.我会关注呢个帖子,并在大家出现问题时尽最快的速度来解答,亦欢迎大家随时提出疑问,我相信,因为有用户个真实意见同埋建议,而这些才是我们CAYIN不断发展的真实动力.

多谢各位!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2015-1-6 08:11

N6好像沒有USB OUT的啊!
它有寫可以DOP那我以為像QA360那樣coaxial出DOP入HUGO解DSD來聽~

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-1-6 03:56
咦,前幾日見師兄仲諗緊,原來已上手。

愈用愈有啲心淡? 不如分享下你對 N6 有什麼不滿?呢個帖係純用家 ...

Sorry 師兄,我意思係指我唔係打手,雖然回啲貼都講佢未完善有 bug,但我真心想佢較完善時買一架,就好似X5咁我上個月先至入,就係等問題較少先出手。Cayin 聲音取向好啱我口味,濃濃嘅音樂感同適中嘅味道,之前我用兩架 MT12 bi-amp 推 LS3/5a 同 FS688,都不知幾享受

縱使我已經應承要咗朋友架360,而且有架未閛盒嘅 SONY ZX1,聲音上我絕不懷疑,但 SW 上似呼要啲時間,不過我等你。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Thomas-lbyy 發表於 2015-1-6 13:12
大家好,首先先自我介绍下,我来自CAYIN,亦是这家公司的负责人.很高兴来这里跟大家交流并分享我们的产品,同时 ...

Thomas 兄,
你好! 我是N6 和 DX90之用家.
以我看, N6有7個按制(power, +,-,上,下,左,右) + 1個轉盤,
操作上還不及DX90, 只有6個按制(power, +,-,左,中,右) + 1個touch screen.
只因除了在播放音樂介面時, 用盡各按制, 在其餘介面時, 有重覆用途 (如轉盤 = 上,下,右).
最差是在關上屏幕時, 上,下,左,右按制無用, 將長按+,- 变成上一首曲,下一首曲.
如下一首比上一首曲錄音太大聲, 也要逐下逐下按 " - "按制減低音量.

我想在任何介面時 (包括關上屏幕時), 也是播放音樂介面時, 用盡各按制, 可能最好之安排.
power: 短按 - 開/關屏幕 ; 長按-開/關機 ;
" + " : 短按 - 逐級加大音量 ; 長按-連續加大音量 ;
" -  " : 短按 - 逐級減低音量 ; 長按-連續減低音量 ;
" 上 " : 短按 - 上一首曲 ; 長按- 快速後退播放時間 ;
" 下 " : 短按 - 下一首曲 ; 長按- 快速前進播放時間 ;
" 左 " : 短按 - 返回上一層 ; 長按- 返回主菜單 ;
" 右 " : 短按 - 暫停/播放音樂 ; 長按- 返回播放歌單 ;

轉盤" 上, 下, 按下 ": 上, 下選擇及進入,
在播放音樂介面時,彈出隱藏菜單 (最好是可個人設定隱藏菜單之選項)

以上純屬個人意見
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hoyan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Onkyo Denon AVR-7200WA;
Ediscreation MK2
Philips lBDP9700; Pioneer BD-450;
Monitor Audio GX-100,GX-C150,RX-FX;Audio Pro M1 ( Front Height), Sunfire HRS-12
Panasonic 50EX750 ,Panasonic AE-2000

銀級玩家

kcmak43396 發表於 2015-1-7 00:40
Thomas 兄,
以我看, N6有7個按制(power, +,-,上,下,左,右) + 1個轉盤,

完全讚成 !

見習玩家

kcmak43396 發表於 2015-1-7 00:40
Thomas 兄,

非常感谢kcmak43396兄台俾的建议.

在N6研发个过程中,我D有认真分析功能的各项需求和模拟用户的操作来最后制定功能个落实.如同依家个锁屏锁键时的功能按排系甘样.因为N6个正面按键物理面积都比较大,又是浮突式个设计,为了防止用户误操作.所以,在锁屏(锁键时)是依家个安排,就系取消着所有正面按键的功能,而将用户常用功能(音量加减,上下曲,播放暂停),采用复合键的功能放在侧边,最大程序个防止误操作.

当然,以上是我D个想法,我D确实更需要听取用户的心声.同埋继续不断个完善产品的功能和用户体验.

多谢晒,仁兄个意见我已经交俾公司研发个同事进行梳理和研究,如果需求呢样功能的样本数足够大,我D一定会在后期固件中加埋入去.

再次感谢.

銀級玩家

Thomas兄,

想問一下,N6說的DSD Dop support, 是digital out的,還是作為DAC時的usb Dop input support呢?因作為transport digital output 去其他dac, 只有88.2khz, 應該是pcm, 不是dsd呢。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2015-1-6 08:11

dop 係傳送格式, 不限於usb, 睇下廠做唔做