設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[DAP播放器] Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

國內果邊又教識左樣野,
關屏想直接跳下首歌又唔駛點亮屏方法
關屏時長按音量鍵+ / _ 會跳上一首和下一首歌

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2015-1-5 15:26
DSD iso 完全唔得,兼死機!
DFF 竟然好暢順
2496 AIFF 又唔得!

DSD iso同 24/192或24/96 aiff都播到喎!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mister_k 發表於 2015-1-5 21:13
DSD iso同 24/192或24/96 aiff都播到喎!

DSD ISO
唔系只只得

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wap9999 發表於 2015-1-2 00:22
我發覺有一部份既APE未能播放。。。可以點處理??
(Post76 Android 手機版送出)

輕輕潛水在兩日,今晚終於可以蛇上來吸下毒。

有關 APE 的問題,我早兩日經 QQ 粉絲 group 報左案,今日早上群組已有回覆,傍晚仲上埋微博

APE 制式是有壓縮的無損檔案,而且分 5 級壓縮的,分別是 Fast, Normal, High, Extra High, Insane,壓縮級數越高,解壓時需要的 processing power 越多,到最高 Insane 級的話,會用 notebook play 都窒窒下的。

N6 在十月尾公佈初步規格時,在 APE 支援上有寫只支援 Fast 壓縮,即最輕度的壓縮,所以我在 11 月初收到內測機後開了這個討論帖,是用以下的規格的 (請看頂樓):

到 12月10號正式發佈,Cayin 更新了規格表,而 Music Format 部份, APE 已改成 Fast 和 Normal 了。這部份我沒有轉戴,但在 N6 隨機的印刷本說明書的最後一頁有標示如下:
N6 Format.jpg

我相信這是 DAP 的 MCU processing power 限制了 real time decompress 的能力。據理解 APE (High) 是 play 到的,但不能 100% 確定完全不窒,所以 official 規格只確認了能支援 APE (Fast) 和 APE (Normal) 。我再 check 返時序,相信 Cayin 已有公佈相關的資料,可能是我對 APE 的壓縮規格不熟悉,所以沒有特別指出這部份的限制!我本身沒有用 APE 制式的,進行內測時我是 download 了 Monkey Audio 的制作軟件 (ttp://www.monkeysaudio.com/),然後用兩首WAV 檔 (16/44.1 和 24/88.2) 自行制作 APE 測試檔的。因為我是睇住 Cayin 當時公佈的規格來試製的,所以我選了 Fast 壓縮,兩首 APE test track 亦能在內測機和正式版播放。

至於將來能否對應更高的 APE壓縮規格,我相信 Extra High 和 Insane 是無望了,因為 N6 的 MCU 實在不夠 processing power 進行 real-time decompression.  APE 用家可能要留意 4核 MCU 的 DAP 是否可以有較佳的兼容了。

唯一可能改善的是 APE (High),因為 MCU 的 processing power 是近磅的,估計 optimize coding 的話情況可能有改善,但暫時這並不是 High Priority Item,因為規格中從未提過可以 support APE(High) 的,所以估計這是一項 enhancement requirements 而不是 bud fix requirement 了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

peterkhcheung 發表於 2015-1-4 12:42
多謝 Andy Ching 分享, 我 download 個D 都是 multi , 好大機會係DST tim,今晚試下其它 format.  Thx. ...

咪客氣啦,大家上 Post76 都係本住「我毒人人,人人毒我」既精神,我都係一路玩一路學之嘛,update 呢個帖我自已都學左唔小野啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dick99760 發表於 2015-1-4 16:10
901我覺得唔夠b6好聽同埋部機易死,我係由dx100過n6,我覺得沒左touch mon係最唔慣,n6同dx100比係唔夠比個動態,好像我聽人來人往第一段副歌後有一後音樂,果段好明顯個動態dx100係好,但n6好明顯清晰好多,加上價錢合理,買paw gold不如買ak240吧

B6? 師兄是指 N6?

其實我和師兄對 DX100 既意見都非常近,我寫 N6 聽感時用 DX100 做對比,動態部份也是有相同的睇法。DX100 的動態非有氣勢和 authority, 鐘情呢 part 的話真係好難搵到替代品。雖然大家都係由 DX100 過檔 N6,但對 DX100 的動態都是念念不忘的!

901 我唔熟,唔敢 comment, 佢最大的勢是 expandability, 換卡玩,上底座變台機,直係泊住老孫的 72 變,對 scalability 有要求的燒友真係無乜其他選擇。就算在商言商,唔計對米飯個人睇,手工和質量都口碑麻麻,UI 我認為國磚中都算雞肋 (新的太極系統和改良了的轉盤未試,或者攞返 D 分既)。男人家的野其實唔算 C/P 高,901 加平衡卡加底座已經成萬人仔,可以買到 N6 + LKS 部新版雙 9018 解碼咁滯,咁要係機玩雙 9018 的話,我諗我會信 LKS 部大機多 D 既。新個部 901s 仲開成 9K 人仔,我自認唔識寶了。

但 Paw Gold vs AK240?  我玩過 Paw Gold 一次, AK240 借損友部機玩過好幾次,但要我真金白銀香港行貨無特別折扣計唔計二手蝕幾多的話,我會揀 Paw Gold。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hoyan 發表於 2015-1-5 13:40
N6的bug還真不少,我播DSF, 每一首歌的頭幾秒都窒窒下!

Hoyan 發表於 2015-1-5 15:26
DSD iso 完全唔得,兼死機!
DFF 竟然好暢順
2496 AIFF 又唔得!

為方便大家,我輯錄了以前一些討論給大參考:

SACD ISO 不能應 DST 編碼 (封裝):
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=6#pid3298453
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=34#pid3343569
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=34#pid3343572

「播歌窒一窒」已在上星期向廠方報案,暫時未知進度:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=26#pid3337406
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=27#pid3337829
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=28#pid3338292
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=28#pid3338497

「播 DSD 跳歌hang 機」已在兩日前向廠方報案,暫時未知進度:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=30#pid3338955
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=31#pid3340333
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=32#pid3340639
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=32#pid3341078

和師兄提出的問題關的我只記個這幾段,希望幫到師兄啦!至於師兄提到的「播DSF, 每一首歌的頭幾秒都窒窒下」,似和上述的「播歌窒一窒」有關,而 DSF 所需的資源較大,所以情況更嚴重,我會試問下窒的問題攪成點,測試時要試埋 DSF 檔!

但 24/96 AIFF 我試過是播到的,師兄播唔到的話可能要提供多小小檔案的資料,或者可以直接去 cayin QQ 粉絲群提出,並上傳播唔到的 AIFF 檔給他們測試。  QQ 粉絲群的資料如下:

PS: 已經有幾位 Post76 兄弟 join 了呢個 QQ 群組交流 N6 最新資料和秘技,而且勁吹水,大家文化唔同,內地 D 舊群友比我地 D 口語化廣東話攪到一頭霧水,幾好玩架!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實N6係咪唔可以DOP出數碼呢? 因為我試了入HUGO只出88.2的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2015-1-5 19:22
基本上只係用家嘅我,見多人入咗,但愈用愈……有啲心淡。

咦,前幾日見師兄仲諗緊,原來已上手。

愈用愈有啲心淡? 不如分享下你對 N6 有什麼不滿?呢個帖係純用家交流,大家都係有碗講碗,有碟話碟,有不同意見,訊息先完整嘛,只要本住建設性的心態,表達不滿都可以係好正面的事情,甚至可能幫到其他師兄唔好果買錯野啦,誠心等你分享架!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

diff 發表於 2015-1-5 20:55
國內果邊又教識左樣野,
關屏想直接跳下首歌又唔駛點亮屏方法
關屏時長按音量鍵+ / _ 會跳上一首和下一首歌 ...

師兄專功秘技喎,遲 D 輯埋你既分享可以出本 N6 功略了!

師兄個 QQ 名算係「正直的奸人」,見到個名知係香港人,但估唔到係你!