設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jayjay

[~ 原創影評 ~] 《星際啓示錄》Interstellar 觀後感【無劇透!!】

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

teddy 發表於 2014-12-16 16:12
十分奇怪你會用女人去比喻電影,因為人是活的,我們不會將某人一直掛在口中,而難看的電影是死氣沉沉的( ...

十分奇怪你會用獎去比喻電影人,因為人是活....

至於王家衛,雖然他真的拿了很多獎,但我真的不太喜歡他的作品,他拿的獎比路蘭還要多關我什麼事?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jayjay 發表於 2014-12-16 16:06
咁重火藥味嘅@@

理性討論姐, 大家有唔同意見好正常~~

再講, 我又唔係迫人去認同我, 我來來去去都係想講: 唔同人有唔同感覺, 你覺得差唔代表我都一定同意~

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

teddy 發表於 2014-12-16 16:12
十分奇怪你會用女人去比喻電影,因為人是活的,我們不會將某人一直掛在口中,而難看的電影是死氣沉沉的( ...

Batman攞過土星獎
Inception攞過4個Oscar

I really don't see how the American movie sector doesn't approve him!!
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
legoholic + 10 + 10
堅持一夫一妻制 + 10 + 10
陳永仁 + 10 + 10
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

DEUS VULT??✝️

鉑金玩家

Nolan 發表於 2014-12-16 15:58
師兄唔鍾意Nolan的電影,這個我明白的
其實Nolan的電影好深奧,
你何曾認認真真咁觀賞過??

佢啲戲,除咗《白夜追兇》等兩部冷門作,其他《兇心人》、《死亡魔法》我全部從頭到尾睇過,我想問你,故弄玄虛就係深奧?

白鑽玩家

gashapon 發表於 2014-12-16 16:18
理性討論姐, 大家有唔同意見好正常~~

再講, 我又唔係迫人去認同我, 我來來去去都係想講: 唔同人有唔同感 ...

Agree!!
The most important thing is,you think that movie makes your money worth!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實我唔鍾意睇TF, 唔只係因為MICHAEL BAY,而係我從小就唔鍾意TF,  太過[為賣玩具而拍], 而唔只TF, 而家高達都係咁, 好似GUNDAM BUILD FIGHTERS呢D, 純粹係廣告雜誌, 所以都冇睇了.
而TF電影, 係硬要為個咁牽強的故仔去加深度, 都唔慌有咩好下場.
咁TF係米一套好失敗的作品呢, 客觀黎講唔係的, 起碼搵到好多錢, 但自己作為一個電影愛好者, 人地鍾意係人地的事, 過唔到自己個關就係過唔到架啦.
又何必太執著? 好似我鍾意的戲, 都唔一定係太賣個D, 又如何? 搵到知音自然係好事, 搵唔到亦冇所謂JACK~
講返兩極化影評的INTERSTELLAR, 我冇太過極端咁鍾意, 覺得係OK的好戲一部, 但未覺得咁神作~~~有人捧佢自己有人地的理由, 聽下冇壞, 但唔駛下下針著LOR.
等運到

白鑽玩家

teddy 發表於 2014-12-16 16:19
佢啲戲,除咗《白夜追兇》等兩部冷門作,其他《兇心人》、《死亡魔法》我全部從頭到尾睇過,我想問你,故 ...

劇情本身深就係深
毫不見到有故弄玄虛
我想問你有冇睇過偵探小說??

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Logan + 10 + 10

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

For God's sake!!
Luckily, we ain't arguing here

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Nolan + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

鉑金玩家

gashapon 發表於 2014-12-16 16:06
最後講多少少: 我覺得電影題材來來去去都係果d, 愛情/ 科幻/ 寫實/ 傳記, 故事有相似甚似相同有幾出奇? 唔 ...

你最好去睇咗《宇宙開拓史》再發表呢篇言論,《星》既抄襲并唔係題材相近咁簡單,無論海嘯、玉米地等末世場景、空間扭曲既理論、愛可穿越時空既主題、甚至父女情的描述都同呢部三十年前的日本動畫同出一撤,微博有內地網友貼出的《宇》片截圖,歡迎大家欣賞。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Nolan 發表於 2014-12-16 16:20
Agree!!
The most important thing is,you think that movie makes your money worth!!
(Post76 Android  ...

咪就係~ 自己喜歡就可以了. 當然又唔係話唔好睇唔比講, 我只想"影評"本身就係一件好主觀的事~ 自己喜歡唔代表人地唔可以唔喜歡.

講真我真係唔會用攞幾多獎去界定一個導演成唔成功. 因為我認為每套電影都係"獨立"的, 之前一套好睇唔代表下一套都會好睇. 同樣地之前10套都悶唔代表下一套都一定悶~

我突然想起阿Jack (leonardo dicaprio), 佢應該一次影帝都未拎過?但唔代表佢演得差呀. 幾套電影我都覺得佢OK. 香港就有劉青雲, 我細細個開始睇佢d電影, 佢真係好好戲, 但無記錯好似只拎過一次影帝? 連劉華都多過佢, 但你問我劉青雲定劉華好戲d? 我又覺得劉青雲好戲d呀~ 咁當然華仔唱歌好聽過劉青雲好多啦~ (包返個底先~ XD)