設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jayjay

[~ 原創影評 ~] 《星際啓示錄》Interstellar 觀後感【無劇透!!】

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2014-12-16 09:37
都係果句: 電影係好奇妙的, 同一個畫面, 唔同人有唔同感受, 有人會覺得好睇, 有人會覺是一文不值, 其實是無 ...

同意
其實我地唔需要理影評點講,自己鍾意套戲就得!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Nolan + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

jayjay 發表於 2014-12-16 09:40
同意

咪係囉
蘿蔔青菜、各有所愛!!
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
堅持一夫一妻制 + 10 + 10
陳永仁 + 10 + 10
Logan + 10 + 10
legoholic + 10 + 10
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

DEUS VULT??✝️

白鑽玩家

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jayjay 發表於 2014-12-16 09:40
同意

講開影評有樣野都幾好笑~ 我有個朋友佢睇戲品味剛好同我相反(大部份電影啦), 而佢又咩戲都睇, 睇完又講下感受. 所以佢一講唔好睇果d, 我就知我應該會覺得好睇, 之後就走去睇~ XD

ps: 當佢"filter"咁用我都有少少唔好意思~ XD

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

人人口味唔同, 唔係話畫面不停有好多野走黎就去就叫[精彩], 變型金剛我真係睇到恰眼瞓的, 記得第一次去睇1時, 後期大戰就好悶, 瞓著了, 同第班朋友去睇第2次啦, 又係咁, 最後係係DVD睇返的.
INTERSTELLAR我自己評價還好, 但未到好鍾意, 一黎自己鍾意睇戰爭片呢D啦.
等運到

白鑽玩家

gashapon 發表於 2014-12-16 10:20
講開影評有樣野都幾好笑~ 我有個朋友佢睇戲品味剛好同我相反(大部份電影啦), 而佢又咩戲都睇, 睇完又講下 ...

咁都好嘅
減低睇爛片嘅風險嘛!

評分

查看全部評分

白鑽玩家

mike384 發表於 2014-12-16 11:28
人人口味唔同, 唔係話畫面不停有好多野走黎就去就叫[精彩], 變型金剛我真係睇到恰眼瞓的, 記得第一次去睇1 ...

其實INTERSTELLAR啲影評都好兩極化,無論美國定香港都係。
但INTERSTELLAR係本年度IMDB評分最高嘅電影,至少已經俾Nolan一個肯定!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

Nolan 發表於 2014-12-16 12:14
其實INTERSTELLAR啲影評都好兩極化,無論美國定香港都係。
但INTERSTELLAR係本年度IMDB評分最高嘅電影,至 ...

呢個imdb一直都係同評論界,頒獎界搞分化,有啲Oscar電影只得7分,路蘭的電影就點都有8分,其實都係粉絲行為,不能作准。《星》不至於垃圾,但我認為套戲講多過做,賣弄濫情,導技低劣,又抄襲卡通,絕對不是神作,妳睇金球獎只得一項提名就知,相信奧斯卡亦絕不會賣賬!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

講開奧斯卡, 我OT少少講~ 我反而覺得奧斯卡同"世俗眼光" 有少少作對, 好多時佢入圍果d我都唔太喜歡. 感覺都幾"圍威喂". 當然我又唔係咩專家, 我只係普通觀眾一個. 奧斯卡公唔公平? 我自己就唔太覺, 因為只得幾千個memeber投票(我相信絕大部份是美國本土的人?) 包唔包含到整個世界的picture, 我就真係懷疑. 我睇奧斯卡就同TBB最受歡迎歌曲獎咁, 當係local節目一個. 而且呢類電影獎狀, 都係"主觀因素"為主, 唔似足球,跑步比賽咁, 有一個好清楚的rules去比試, 我跑最快自然就係第一無灰色地帶. 等於一個球員可以年年做球王, 但唔代表佢一定贏過世界盃.

不過之前都講, 電影唔同人有唔同感受, 就算比較票房, 最多都只可以講"最多人睇的電影" 而唔會講成"最好睇的電影". 我自己就認為: Nolan又好, 咩人都好, 拍得戲都唔係下下為攞獎啦~有獎咪開心下, 無獎都唔代表佢d電影得唔得~最緊要部戲好睇~

TF雖然感覺係"馬馬虎虎"咁, 不過我又覺得呢個係導演個style, 佢拍得太認真我反而可能睇唔慣. 至少導演佢唔會因為外邊d人點講而改佢自己風格, 都值得尊重呀~

白鑽玩家

teddy 發表於 2014-12-16 12:56
呢個imdb一直都係同評論界,頒獎界搞分化,有啲Oscar電影只得7分,路蘭的電影就點都有8分,其實都係粉絲 ...

咁依照師兄嘅邏輯~Transformers好好睇因為靚女
Interstellar唔好睇因為無美女睇

一套只係得CGI感情空洞的電影點扣人心弦呀??
人地導演精心製作電影根本同將劇情亂來的Michael Bay完全係兩個level
INTERSTELLAR一定係神作!

評分

查看全部評分