設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[入耳式] 相見恨晚~入手Sennheiser ie800+其他耳機短評(新增全模耳塞聽感)

星級玩家

kiutao 發表於 2014-7-12 14:50
我用IPC加DIY AMP推,乾就唔算,係粗啲,唔似IE80咁。
不過大致我都幾鍾意佢個聲底,如果人聲再出番啲, ...

等我遲d整條單晶銅線換上去試下先~
因為我之前整左一個2.5mm母頭->2.5mm母頭,令ie800可以駁momentum 耳機用嘅單晶銅升級線上去,
真係好聽唔少,暖潤左,人聲更突出飽滿
但因為條線太長唔方便出街,所以就冇繼續用

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-12 16:17
等我遲d整條單晶銅線換上去試下先~
因為我之前整左一個2.5mm母頭->2.5mm母頭,令ie800可以駁momentum 耳 ...

其實整條唔係一個難度,要搵到合適升級線先叫難度。
曾經何時我用tf10都玩過diy線,但要搵條合適嘅線都幾難。
其實動圈用卞銀會好少少,個人認為銀出啲聲較薄同出,用來彌補動圈不足。

星級玩家

kiutao 發表於 2014-7-12 16:56
其實整條唔係一個難度,要搵到合適升級線先叫難度。
曾經何時我用tf10都玩過diy線,但要搵條合適嘅線都幾 ...

我依家反而覺得IE800的聲偏薄,我想佢厚番D令人聲可以飽滿D
雖然話想聽人聲好不如索性換耳機,但我放棄唔到IE800,因為太鐘意佢樂器的表現同包圍感,其他入耳好難比到

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-12 17:22
我依家反而覺得IE800的聲偏薄,我想佢厚番D令人聲可以飽滿D
雖然話想聽人聲好不如索性換耳機,但我放棄唔 ...

十分認同,我就係由ie80換xba h2,但發覺中頻優秀過ie80,其他嘢都比ie80差。後悔。
要人聲出,除ety旗下產品外,暫時冇一對耳做到佢哋嘅效果。

星級玩家

我就係用IE800聽人聲,推得好,毒死人呀。
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

stevenyu2000 發表於 2014-7-12 19:53
我就係用IE800聽人聲,推得好,毒死人呀。

咁毒,師兄,你用咩player同amp呀?

星級玩家

新仔玩家

kiutao 發表於 2014-7-12 20:08
咁毒,師兄,你用咩player同amp呀?

kiutao師兄原來重有玩,都好一段時間無見過你呢

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

斯路 發表於 2014-7-12 20:27
kiutao師兄原來重有玩,都好一段時間無見過你呢

斯路兄,好耐冇見你啦。我仲有玩,不過玩來玩去都係冇點升級,升上ie80,又跌番h2,依家冇咩彈藥玩上去。同埋早排轉玩diy amp同線為主,所以好少喺亦(車干)到搵料。開頭我以為你放棄head.fi啦,因唔多見係喺友壇出post。依家喺post76見到你蹤影,先喺度開account。
但對比post76嘅diy區嘅師兄們,我只係一個黃毛子,哈哈。
近排玩咩多呀?繼續喺動圈界發掘新毒物?

星級玩家

新仔玩家

kiutao 發表於 2014-7-12 22:50
斯路兄,好耐冇見你啦。我仲有玩,不過玩來玩去都係冇點升級,升上ie80,又跌番h2,依家冇咩彈藥玩上去。 ...

樓主所講既IE800我亦非常喜歡,可惜暫且應該會抽抽身,只係留返少量玩具係身邊。

最近比較大既體會係大耳機實在唔岩我,反而我家用都只係用下beyerdynamic DT1350/T51p之流。有時間私下再搵師兄交流交流啦,廢事騎劫左個文

星級玩家

dt1350我以前都有用,不過因為覺得太夾頭,所以就換成MOMENTUM了