設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 相見恨晚~入手Sennheiser ie800+其他耳機短評(新增全模耳塞聽感)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我最開始玩隨身音響時是用入耳式的,UE900,之後到TG334,後來不知怎樣的就愛上了耳罩和枱式系統,入耳式耳機全數放售,先後用過K701,靜電耳機,HD650,隨身就有DT1350,之後到MOMENTUM。但到了炎炎夏日先發覺出事,戴MOMENTUM根本出不了街,無奈之下只好重新尋找入耳式耳機。

用久了耳罩之後,不知不覺間口味已經有一點點變了,再試聽334時已覺得沒有以前那般喜愛。在茫茫機海中不斷試完又試時,一戴上ie800聽歌……唉,相見恨晚呀。

(主觀感受)
我承認我比較BASS HEAD,除了音場和人聲的表現,我最看重的就是低頻的表現。ie800那種實結澎拜,下潛深,但又不會蓋到中頻的低音是我個人聽過的入耳式耳機中最好的。音場方面的表現就不用多說了,廣闊而定位清晰,在驅動良好的情況下有接近HD650的水準。IE800的分析力是一流的水準,人聲的表現亮麗,口形清晰,不過呢,有人說毒有人就說太刺。但個人認為這方面的表現與前端有極大關係,IE800是非常吃前端的,如果覺得刺可以試試換其他播放器聽。當然IE800本身有沒有煲好也有很大影響,聽過另一對煲久了的IE800人聲確實更滑潤。除此之外,IE800對弦類樂器的泛音的表現亦令我很著迷。

ENJOY@W@!

PS:最後我是入手了一對2手的IE800,$3900算是抵玩了吧? 各家讓我試聽了那麼多次的耳機店真的打擾了 (掩面,接下來就是煲老火湯的時間了……

嘛,順道也說一說試聽過程中個人比較喜歡,"不買IE800就買他們"的耳機吧。

ATH-IM04 - 很均衡雜食的一對,音場只是略遜IE800一些,中低頻表現飽滿,但不易推。(某店鋪在做75折優惠哦,$3980行貨的價格好接受多了)

XBA-H3 - 性價比很高,有超價位水準的分析力,低音表現不錯,音場亦算是大,個人認為比EX1000更有音樂感,但高頻衰減略嚴重。

SM64 - 不知道EARSONICS算不算冷門? SM64的三頻均衡清晰,聲音中性偏一點點暖,低頻的下潛和力感頗有質素,音場比IM04弱一些。

以上:)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
7月17日新增 全模耳塞聽感

事隔一個星期,終於攞番對IE800~
我選擇左做全模,因為果間店的周姑娘話隔音同舒適度都比半模好,咁我就加多$200啦~
我之前重來末戴過CM,所以依家有D戴唔慣,有時會好貼服,有時除完再戴好似有D頂住咁,仲要習慣下
隔音方面我係戴上去之後先意識到ie800後面通左2個孔所以點都唔會100%隔到音,但當然點都比耳綿隔音好,大約隔到8.5~9成吧。但最重要係依家對IE800扯都扯唔甩XD
聲音方面我之前一直擔心會有壞影響,但實際上擔心係多餘的,冇壞影響之餘因為隔音好了能聽出更多細節,泛音和低音的表現隨之提升了一點點,亦立體些少。
同時因為耳膠包住半個ie800的關係,吸收了耳機線的碰撞震盪,所以聽診器效應也減少了。
現在即使搭地鐵/小巴也能好好ENJOY IE800了 @W@

PS:我另外仲DIY了一條單晶銅線,整體聲音暖了一點,人聲比原裝線前了厚了,不過音場好像小了一點點……下次用銀線再試試吧~

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 30 + 30 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

煲好和驅動良好的ie800, 是迷你版的HD800。

鑽石玩家

窮鬼

SM64阻抗超過50歐姆
試聽過,人聲帶點甜味
H3音場闊度唔錯
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

星級玩家

H3買左一輪, 後帶到而家都帶得唔好, 易甩, 但聲我是喜歡的.

專業玩家

係入耳黎講 高低頻泛音的表現
ie800做得相當出色

星級玩家

msa12899 發表於 2014-6-28 16:15
H3買左一輪, 後帶到而家都帶得唔好, 易甩, 但聲我是喜歡的.

H3的配戴感確是頗糟的LOL

黃金玩家

H3是不錯的,不過行街時時常脫落很不方便.....
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

見習玩家

iem: stage 2 , IQ , ie80

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-28 20:04
H3是不錯的,不過行街時時常脫落很不方便.....

h3試過...好難戴,試個陣都未必試得真

星級玩家

newcarr 發表於 2014-6-28 21:54
h3試過...好難戴,試個陣都未必試得真

我反而覺得易戴,但一行路好易鬆XD

見習玩家

iem: stage 2 , IQ , ie80

windwolf447 發表於 2014-6-28 21:56
我反而覺得易戴,但一行路好易鬆XD

哈,試個陣通常都係坐係度...同埋係試fd個隻,佢轉左線..(我估係成隻太大舊,唔習慣)