設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[入耳式] 相見恨晚~入手Sennheiser ie800+其他耳機短評(新增全模耳塞聽感)

高級玩家

windwolf447 發表於 2014-8-18 23:46
K3K3水晶般的聲音的確令人著迷呢,我也頗喜歡,但我覺得她在中低頻的氣氛圍上有點不足,所以荷包保住了LO ...

Dita都不錯的,K3偏左鑑听少少,氣芬可能真系冇咁好,但我反而喜欢佢低頻的快勁感,分析力及定位等!不过每人的取向都唔同,恭喜又有新玩具
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

acml 發表於 2014-8-18 23:54
聽完你咁講,馬上去整番隻全模俾隻IE800先。

今日攞咗個全模, 好彩又冇想像中咁難帶, 不過都要啲時間適應.
隔音真係一流  亦解決了耳機經常鬆出來的問題.
多謝各位ching們的介紹

銀級玩家

windwolf447 發表於 2014-8-18 14:09
其實同我聽的歌有關,以前只聽人聲,但依家會聽既歌一半都係純樂器,IE800的樂器表現要比334好不少呢,尤 ...

334本人覺得聽落好爽快,上得快、落得快!聽輕鬆小品不作他選!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

acml 發表於 2014-8-23 00:17
今日攞咗個全模, 好彩又冇想像中咁難帶, 不過都要啲時間適應.
隔音真係一流  亦解決了耳機經常 ...

咁啱,我今日先拎對ie800上去做全模,我都好心急拎返對耳機嚟聽呀!!!非常期待!!

星級玩家

Happy to see there more full or half ear mod ie800 user , ie800 was a very good iem , don't waste it if the fitting i
problem
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

銀級玩家

係邊到整全模?係將隻ie800黏死係耳模到???

黃金玩家

過年時做左全模,上月頭做隻半模
個人聽感全模似耳棉升級版,半模似耳膠升級版
各有各好

星級玩家

wongkiss 發表於 2014-9-1 19:10
係邊到整全模?係將隻ie800黏死係耳模到???

匯聽
不是,隨時可以拆出黎

高級玩家

VictorTo 發表於 2014-9-1 21:41
過年時做左全模,上月頭做隻半模
個人聽感全模似耳棉升級版,半模似耳膠升級版
各有各好 ...

我做耳模時,個職員話最好做全模, 因為IE800唔係咁適合做半模.
但係Victor兄你又有半模, 又有全模, 仲發現有唔同聲音效果..........(我個人比較喜歡IE800用耳膠的效果)
想請問師兄你的半模帶得舒服嗎? 有冇其他問題?

星級玩家

acml 發表於 2014-9-3 00:42
我做耳模時,個職員話最好做全模, 因為IE800唔係咁適合做半模.
但係Victor兄你又有半模, 又有全模, 仲發現 ...

半全模有分別好正常,原因在於配戴後耳機之位置。

從 post 及 相片可見,半模配帶後單元會較入,亦跟原裝耳膠配带時相若, 相反,全模較離耳,就只係這一個原因已可以今聲音改變,所以當我做半模時亦詳談了這一要求

至於為何他們會唔見議做半模呢? 原因如下:
因為成品耳模係非常 fit, 所以當裝入ie800後令耳模漲大,會唔fit同痛,所以要返執。
全模就唔會有哩個問题,因為單元位置並非於耳道內,另一原因做全模係因為天生耳道细,做半模會執唔到,我個 friend 就係咁,佢做唔到半模先轉全模

我是我的經驗及個人意見only

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
VictorTo + 9 + 9 絕對認同
iamsocheap + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV