設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] USB > Optical > USB

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@pac 發表於 2015-10-11 19:23
嘩 我追哂75頁喇, 謝謝各位無私分享
會入心長芯盛,但請問咩門叫雙龍頭? 可提供link 嗎?
另外是否做一條 ...

>> 嘩 我追哂75頁喇, 謝謝各位無私分享
勁!!

>> 會入心長芯盛,但請問咩門叫雙龍頭? 可提供link 嗎?
即係 Y 形 USB 線,有兩個 A 頭,一個插電腦拎 data,另一個 A 頭插 LPS 攞電。

>> 另外是否做一條短的usb 銀缐從adapter 直接入DAC 效果最好?
我經驗中係。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

進階玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-11 21:30
勁!!

謝謝, 如果雙龍頭, 是否不再供電給長芯盛adapter?

另外應該做幾長銀USB線?

進階玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-11 21:30
勁!!

而買雙龍頭的話, 長芯盛條10米缐仲需要嗎

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@pac 發表於 2015-10-11 22:50
謝謝, 如果雙龍頭, 是否不再供電給長芯盛adapter?

另外應該做幾長銀USB線? ...

不,adapter 係由 LPS / 火牛供電。呢個電會由 adapter 傳去 USB 線入 DAC 的 USB 接收部份 (原來大部份既 DAC 都唔會俾電 USB 接收部份)。所以如果供俾 adapter 既電唔靚,呢聲就會唔好。但無論俾 adapter 既電點靚,都會俾 adapter 污染咗。所以如果 adapter -> DAC 個條 USB 係雙頭龍,DAC 個部份繼續由 adapter 供應,而電由 LPS 分開供應。個背景會更靜,動態更大,details 更多!

(不過我自己都無用雙頭 USB,因為我無咁多 LPS 插頭俾佢)

條銀 USB 就視乎你個擺位,我自己用 30cm。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@pac 發表於 2015-10-11 22:52
而買雙龍頭的話, 長芯盛條10米缐仲需要嗎

PC -> optical usb cable -> adapter -> silver short usb (雙頭龍 or 正常一對一 USB cable) -> DAC

進階玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-11 23:04
PC -> optical usb cable -> adapter -> silver short usb (雙頭龍 or 正常一對一 USB cable) -> DAC ...

GTR 兄, 雙龍頭應該買邊隻呢?
我都打算買LPS 俾套CAS

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@pac 發表於 2015-10-11 23:28
GTR 兄, 雙龍頭應該買邊隻呢?
我都打算買LPS 俾套CAS

@pac 兄, tailor made 就可以了。請記住呢條係雙唔雙頭龍都好,係用係 adapter > dac 之間。

進階玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-11 23:34
@pac 兄, tailor made 就可以了。請記住呢條係雙唔雙頭龍都好,係用係 adapter > dac 之間。 ...

用左雙龍頭, adapter 仲要另外供電嗎

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@pac 發表於 2015-10-11 23:37
用左雙龍頭, adapter 仲要另外供電嗎

一定要,adapter 係將 usb3 > usb2,adapter 無電就無得玩落去。

USB 上的電,係俾 DAC 上那 USB 接收器用的,不是俾 adapter 用的。

進階玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-11 23:43
一定要,adapter 係將 usb3 > usb2,adapter 無電就無得玩落去。

USB 上的電,係俾 DAC 上那 USB 接收器 ...

明白, 意思就係adapter 電出usb, 中間使用雙龍頭另外供電給dac, 阻隔adapter 的供電?