設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Gautau

[喇叭組合] 我的 Monitor Audio RS8

進階玩家

" 本主題由 wil-wil 於 昨天 01:55 加入精華 "

多謝 師兄加分同加精。

進階玩家

多謝師兄分享ma的喇叭先,我只係用rs6,因為怕地方太細攪唔掂rs8,不過想問點用泥膠將高音喇叭的金屬保護網取出呢,唔該
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

進階玩家

多謝師兄分享ma的喇叭先,我只係用rs6,因為怕地方太細攪唔掂rs8,不過想問點用泥膠將高音喇叭的金屬保護網取出呢,唔該
tatat288 發表於 2009-11-14 08:22

方法如下,但唔一定拆得出 . . . 係 What Hi Fi 呢本雜誌上教嘅 - 據知已有三個人揹咗鑊
可惜我啲泥膠已買咗一段時間,搓、拉極都唔夠軟,又冇人幫手映相,故只可作形式上嘅示範 . . .

先將泥膠拉軟,蓋在網上輕按約五分鐘左右應OK,然後將泥膠輕轉 - 如果轉得郁就用雙手輕將泥膠拉,咁,個網就會被扯出嚟 . . . 要小心,當個網被拉出時,好容易會刮傷 高音振膜!

我試過幾對 RS8都冇事,但早期嘅產品就難啲(好緊)。

進階玩家

哇,,唔該師兄先,等我都試一試,,,我會小心d
Int-Amp:V8i (PS audio Xstatement) (AQ RCA)
CDP : CA 840C (NBS OMEGA 3 RCA) (NBS OMEGA 4 PC)
Spk : MA RS6 (NBS OMEGA 3 + QED GSS)

進階玩家

多謝 KUNGKUNG兄加分。
拜讀過 兄台嘅喇叭 post 後,趁今日作示範時順便連爆三隻 老柴 1812,發现 RS8 同 Decca London 喇叭一樣,屬短衝程 . . . 所以會快聲,但一樣咁難煲!
1812 啲大砲係咁 "趙" 落嚟,兩隻低音只係郁少許,反而隻全音仲周身唔得閒,不停咁前後運動!
睇嚟呢啲可能係難煲嘅原因 . . . . . .

進階玩家

哇,,唔該師兄先,等我都試一試,,,我會小心d
tatat288 發表於 2009-11-15 00:18

多謝 師兄加分。
但請萬事小心!如果唔得就由得佢,千祈唔好夾硬嚟。

進階玩家

講起煲喇叭,就要講多兩句﹕
最緊要係第一個星期 . . . 用 FM tuner 無台嘅地方之 " 嘶嘶" 聲(White noise)作訊號,開大聲啲(用棉被捲住對喇叭,否则全屋人都唔使瞓) - - 由得佢 24小時不停咁 " 嘶 ~ ~ ~ " 。咁,7日之後對喇叭應該會鬆好多﹔之後再用嚟聽音樂、再一路聽一路煲,唔使再煩。
多年來試過 Bose、Decca London、KEF 及 依家嘅 Monitor Audio 都係咁做 . . . . . .

進階玩家

gautau hing 真係用心分享

進階玩家

gautau hing 真係用心分享
ironZ 發表於 2009-11-16 17:57

最緊要係大家玩得開心,及互相交流 . . .
其實 " 嘶嘶 " 聲除咗可以煲喇叭外,仲可以煲機、煲線 . . . 耐唔耐 " 嘶 " 佢幾粒鐘,套傢生都會爽神啲,因佢確實另有一作用﹕就係 消磁!

好耐好耐以前,我用卡式機嘅 消磁器 嚟將線、機作消磁﹔但可惜喇叭線就唔得﹔" 嘟 " 一聲,嗰隻高音喇叭就會瓜得!所以唔敢開大 Volume,咁喇叭線就始終冇辦法搞得掂。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我用緊隻Monitor Audio煲機碟來煲對RX8
除左有White Noise, 仲有D "啪啪" 聲將單元震鬆D,
而且有Frequency Sweep的消磁track
感覺煲了一日已經有很大的進步.