設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Gautau

[喇叭組合] 我的 Monitor Audio RS8

進階玩家

10# radhk
英國啲屋大致上都係咁上下 Size。
本来係買 GS60 (价钱 = RS8 x 3),但可惜廠方要趕貨去美國,起码要等至 聖誕 前後才有貨。

GS 已經好到不得了, PL 仲更加攞命!

進階玩家

RS 係 Cheap 嘢,故須靠环境來帮助。
GS 嘅 聆聽环境 可以细啲都得。
PL 求祈有個廳就得嘞!

進階玩家

多谢 chhanthony兄 嘅厚禮,謝谢!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Gautau 兄地方好大!!
我都係 RS8.... 不過面積就係你唔知幾多分之一.....
得 7.5' x 8.5'... 哈哈
好辛苦先收服到佢
係呢, 你用緊乜野 amp 推同用乜喇叭線啊??

進階玩家

十卜 good post.
ching 可以試下擺喇叭離牆遠一點同增加喇叭的 toe-in 角度.
小弟對cheap 野服征左1年多  

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我度真係好細.....
而家同相中擺法差唔多, 不過 toe in 左多幾度
搞左好耐兼夾埋其他補品先收到個 bass 唔 boom

進階玩家

我度真係好細.....
而家同相中擺法差唔多, 不過 toe in 左多幾度
搞左好耐兼夾埋其他補品先收到個 bass 唔 boom
syau 發表於 2009-9-2 14:56

你屋企幾warm 丫
有無塞后面洞

進階玩家

Gautau 兄地方好大!!
我都係 RS8.... 不過面積就係你唔知幾多分之一.....
得 7.5' x 8.5'... 哈哈
好辛苦先收服到佢
係呢, 你用緊乜野 amp 推同用乜喇叭線啊??
syau 發表於 2009-9-2 11:25

多谢 兄台加分。
係搬屋前,曾試過 Quad99 + 909,大陸做嘅 909會好啲,但同 英國做嘅 909同價。玩咗 陳列機 一個月后,便托返去回水!喺英國,只要俾咗錢,就可托 陳列機 返屋企玩 兩星期 . . . 期間若滿意便可落單訂貨。
我玩咗兩次,可惜大陸做嘅 909,打死都唔肯减价。個人認為大陸嘢唔值咁貴 . . . . . .

近期搬咗屋(细咗啲,13' X16'),因舊屋打算装修,搞掂後便會搬返去。呢排開始比較 Arcam FMJ 系列嘅擴音機,機唔错,兼且用 Monitor Audio GS60 作出廠前監聽 . . . 但美國的价錢比英國平,及送埋 Phono (呢件板嘅价錢唔平)。如喺英國買(連埋塊板)的話,喺美國差唔多可以買兩部!遲啲或者去美國買。

依家仍用緊廿幾年前嘅舊机 Kenwood KA-7010(摩過),都 OK架。
喇叭线用 VDH 嘅黄泥色扁线(18mm闊),比编織线嘅低音多咗啲。

進階玩家

十卜 good post.
ching 可以試下擺喇叭離牆遠一點同增加喇叭的 toe-in 角度.
小弟對cheap 野服征左1年多  

http://farm3.st ...
ironZ 發表於 2009-9-2 14:18

多谢師兄加分。
淨係睇相,都知 兄台 玩掂咗呢对喇叭。
我曾搬对喇叭入書房(8' x 10'),發覺地方越细,喇叭背離牆多點,则效果越好,但要塞番舊海棉。

進階玩家

估唔到一上嚟呢度就立即揾到同好 . . . . . . 喺其它嘅論壇就風都冇陣。
因為第一位師兄,才會在此註冊 http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
supertenchung
syau
ironZ
小弟