設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

黃金玩家

用膽機推IEM底橾會否好勁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA22 底噪雜音與背景氣氛

回應黑翼菜鳥C兄提出既問题,小弟特登再用RHA T20接WA22詳聼一次,底噪效果係同小弟其他大耳牛一様。無論係將WA22輸出音量調到最小,或將前級DAC輸出音量調到最小,但保持WA22音量位置,小弟都聽唔出有任何可感到噪音。事實上,之前既WA6 SE亦同樣寧靜,小弟覺得Woo系統係控制㡳噪方面功夫係無話可説

係運作上就有機會出现一d"雜音",小弟襯呢個機會又分享一下自己既經歷同應對方法。首先,雖然小弟巳經行緊電池補完供電,WA22比WA6 SE敏感,對電器特別係風扇運作容易聽到"開關雜音"。呢個問題小弟準備遲下入d減震抗干擾環,套上d膽管身上,希望可以有好效果

另外就係同操作方面有關,有d膽係開機後十幾分鐘内,個别聲道都仲聽到有"雜音",但並不常見,相信同個別膽管質量有關,小弟一般先開DAC,再開WA22,WA22本身已有十幾秒接訊延後,不過小弟一般會開機5分鐘後,先會播曲同調升輸出音量。係熄機方面,就咁突然熄WA22會出現一下好明顯"噗",久而久之可能對耳機有不良影響,所以小弟習慣會先調到最小音量,試驗過既結果係,等2分鐘之後先熄電係最安全,完全無哂呢d雜音

最後想講下"背景"效果,小弟覺得WA22同WA6 SE所展現既係一種"非常寧靜"背景(寧靜到不能察覺到任何音形),但寧靜唔代表"虚無死寂"(小弟聽到一d高階耳擴所展示既效果)。WA22同WA6 SE背景好似仍然充積住"接連能量",就係呢份感應,使小弟覺得系統更有"自然生氣",係一個"活交流"而並非一個"密封閉"系統

咁當然,可能有C兄會話,呢d咪就係膽管"噪訊"囉!(膽味?!) 對小弟而然,呢種背影唔係噪音,小弟會用聽不到的"䦕放氣氛"來形容,其實已經超出音形範疇,小弟無法用技術同理性再作進一步陳述形容,可能係個人意識深處既一種深刻演䆁效果,或者大部份喜歡膽管系統C兄,其實同小弟一樣,都係不自覺地被呢種魅力吸引住

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 25 + 20 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟覺得呢一節"WA22 底噪雜音與背景氣氛"亦有參照價值, 已經加到WA22開箱小結, 真係越來越有巨作feel .....

WA22開箱小結全文:
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 4&fromuid=87952

鉑金玩家

請問神秘耳機開估未?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

johnmo 發表於 2016-4-10 20:56
請問神秘耳機開估未?

C兄果然係愛聲知音人,呢兩個星期小弟其實係後面一直有努力推動Wonder耳機,下星期會逐步展述回顧所得效果,應該係差唔多,就算未完全成功,都會係指日可待,讓小弟再整理一下, 鐵定下星期日開估

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩膽之樂 超級配對

雖然今日天陰有雨,小弟一樣照曬膽,刺激下C兄眼球。小弟搞邊科,一次過又入咗咁多6fq7/6cg7? 咁當然係玩膽管配對遊戲啦! 小弟準備用Tube Tester TV-7希望揾到4粒一組配對膽,如果好彩可能可以揾到2至3組

雖然要用成個鐘清潔省擦哂所有膽腳位,省完配對之後,就會再幫佢地上一層含銀銲料,一想到可以提升最終輸出效果,就完全無煩悶感,而且好似另類休息,小弟係樂在其中

至於呢d膽6fq7/6cg7準備係咩地方用,有關注小弟呢個帖既C兄一定知道小弟既陰謀,就算而家估唔到,都好快會知,去圖 .....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 口水中.....

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA22 Tube Rolling - 6F8G

小弟又執到3粒KEN-RAD 6F8G訊號膽,賣家平讓因未有测試資料,但保證原封盒裝未經使用。小弟少見就搏一搏,到手果然係原封包裝,紙包亦有爛碎現象,膽身及腳位都有一層厚灰漬,証明係久經收藏之後再重見天日,似乎係二戰年代產品(D-Foil Getter)。膽管品相其實相當好,完全無可見外傷或使用痕跡,小弟清潔好之後再試膽,睇下3粒揾唔揾到2粒接近配到一對

6F8G效果相對6SN7係比較密實而有力量,小弟遲d另開一帖再詳評,去圖 .....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇來小弟相當幸運, 無心插柳, 新入3粒KEN-RAD 6F8G清潔後, 發現內部結構同之前既3粒RCA 6F8G係一樣既 , 似乎係同一產品, 但以唔同牌子出廠, 有玩開膽C兄就知係常見現象 , 咁即係話, 小弟而家總共有6粒同款6F8G, 要搵一組2粒配對機會大增, 睇下點, 遲d先再報告

IMG_20160415_213114 (1).jpg

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

猜猜Wonder耳機我是誰? 開估倒數!

話說小弟繼續用西電421A及Globe 274A終極膽管組合推煲Wonder耳機,行咗一星期效果相當理想,之後襯用俄膽組合試新訊號膽6F8G, 又推咗一個星期,效果又出奇咁好。上星期就换以7236功率膽組合再力推Wonder耳機,亦係好有味道! 跟住會轉GEC, TELEF 6AS7等等,然後又由6080,5998開始,重頭再循環推煲一次

係而家呢個階段,係非常接近小弟既"享受"級别,雖然Wonder耳機巳經一早展現韻味及鬆容既音樂感,但高音未夠踏實,極端大動態效果欠缺一份爆炸性,整體表現亦未能去到奔放自如階段,所以仍待努力

小弟開箱初聽就話Wonder耳機係"超級",其實小弟巳經掌握咗Wonder耳機既特性,其中一項就係可以從小弟不斷換膽管組合既效果睇到,Wonder耳機既强大適配性。不過係呢個階段,小弟唔會為寫而寫講得太詳盡,其他"超級"特性,係Wonder耳機煉成"一體臨場"效果之後再一并交待

雖然Wonder耳機仍未煉成,小弟都會係明日開估公布佢既真正身份。C兄睇完呢節,作最後努力,考下眼光,猜猜Wonder耳機佢是誰?  

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟用比較含蓄既方式公開Wonder耳機身份, 不過直到完成"一體臨場"效果, 開箱與品聽小結之前, 小弟暫時仍會用Wonder耳機稱呼佢

最後機會, C兄有心水未? 請到Wonder旗艦級耳機開箱與品聽一文睇結果