設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

至於心理因素方面對煲耳機效果影響,雖然小弟唔排除有腦放因素,但並非主要決定性者,特别係感受新開箱頭一段時間效果變化,係非常明顯,並不能用"心理"因素抹殺。係小弟既環境,腦放因素通常會對"臨界組合"品聽有影響,所以好多時小弟一開始會話係揾到"疑似組合",要聽多幾節先會確定係一個穏定既"一體臨場"效果

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟對近期論壇煲耳機評論好感興趣,再睇到一條片,個主持話唔使用好先進儀器,都睇到耳機煲完前後,其實頻響分别不大云云,所以佢既結論係,買你一開始就鍾意耳機,唔好受煲完之後效果左右,而影响決定

小弟又係自已個帖自己發下自己牢騷,首先,耳機煲完前後頻響曲線分别不大其實係好合理既,因為煲機主要係部件之間磨合去到一個較佳運作狀態,频響曲線係唔應該有太大變化,呢個本身唔係重點,條友只係講緊亞媽係女人,有轉移視線,誤導公眾之嫌(唔使想咁多, 買啦買啦, 廠商打手?!)

依小弟主觀意見,煲機後既細微磨合物理變化,使系統對焦,主要係體現係音節尾音及之間連貫流暢性,伸延性,清晰度,分離度, 濃度..... 甚至泛音干渉等等細緻變化,再影響整體音場合成質量,係最終决定神韻效果既因素

其實咩儀器都係假,如果要靠儀器話咩好咩正,人生就真係悲,世界就會變得乏味無趣。還原基本法,耳聽為實,只有自己最了解自已鍾意咩效果,煲與唔煲亦係主觀選擇,新機聽完啱feel咪入囉,一路體驗自然變化,聽到舊機音正,入隻同款新機煲到啱聽為止又得,各自精彩,最緊要好玩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

第四日品聽

小弟呢幾日將Wonder耳機以LCD-3膽管組合推煲(Sylvana VT-231 + Tung Sol 5998/ WE 421A + USAF 596),聽咗幾節,效果係幾有趣。雖然小弟用"推煲","煲鍊"字眼,其實都係屬於自然演化既一類,不過自然得來又想充份體驗耳機同膽管特性,所以小弟心態同出發點可能同C兄不盡相同

首先,相對HD800及T1組合,LCD-3組合提供咗大動態及闊廣音場效果,Wonder耳機似乎未能即時適應,之前收斂咗既齒音,係d極端位又明顯爆散番出來,而且整體上覺得暗淡咗,效果唔係好入得耳,又跌出小弟既"舒服"級別,小弟亦唔敢開太大音量,第一節基本上係比Wonder耳機係大動態環境熱下身先

來到第2及第3節,齒音又續步收番,暗淡感亦在改善,LCD-3組合配Wonder耳機係一個高清明朗組合,亦有機會發展為"一體臨場"效果。聽完第3節之後,就更加肯定Wonder耳機既超級性能,小弟咁講唔係想神化耳機,遲些少係品聽小結再展述,畢竟被推去到"一體臨場"效果時,小弟就唔會有所謂"超級"概念,因為到時Wonder耳機同其他耳機一樣,亦會被融合係整個一體效果之中,再不會被識别出來

小弟會用呢個組合聽多幾節,效果穩定之後,又會再換膽以另一種音調風格去推Wonder耳機,小弟將會不時繼續更新進度

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

第八日品聽

再用LCD-3組合聽多咗幾節,似乎變化趨穏定,不過效果始終比較單薄感,係部份極端位仍然感覺到微細散鬆齒音。小弟換咗整流膽做GEC 5U4G(杯集)及訊號膽Tung Sol 6SN7,繼續配合5998/421A聽多幾節,組合效果有番多d質感

來到呢個位,應該係一個小穏固期,耳機特性亦進一步展現出來, 小弟分享多些少感受到既技術性效果,首先Wonder耳機既分析力比起HD800及T1有過之而無不及,聽到更多以前無注意到微少細節。分離度及層次感更係無出其右,小弟第一次感受到咁清晰無拖泥带水既分隔帶多層次感。音場闊度感由初聽略倾前少於180度,開闊到大於180度,有非常深度,但包圍感仍略嫌不足。至於背景,就係小弟聽過最靜者,唔係靜,應該係一種好似黑洞"純黑"感覺

今節小弟比咗好多提示,好多C兄應該已經對Wonder耳機既真正身份心中有數,雖然係呼之欲出,小弟都仲係想保留番些少神秘感,到揾到第一個"一體臨場"組合先正式公佈,C兄繼續留意進度

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

第十六日品聽

呢個星期聽多咗幾節,仍係穩定期,中低音彈性美妙,效果越見有質感,難得係有質而不沉不重,盡顯其極速響應特性。以5998同421A配搭不同訊號及整流膽,似乎巳經變化唔大(雖然咁講, 呢個組合更能特顯5998同421A性能效果分別,421A真係要高出一班,遲d再詳解),可以算得上"舒服",但係極端高音位仍然有閃爍齒音可以察覺到,好似喉㡳仲有半啖痰未清咁,亦未夠奔放自如, 所以未能再上層樓

小弟下星期會換上7236,相對6080同様係高輸者 , 不過音調效果同5998/ 421A好唔同,音域場感不及5998/ 421A,但密質及音樂感要勝一籌,配搭不同訊號及整流膽,又推煲返一個星期後再報告

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

再遇 終極組合

帖不驚人誓不休,小弟做咩又出幅咁激超重量級圖? 因為Wonder耳機巳取代咗LCD-3, 成為新既"終極組合"

小弟而家凖備再次出動珍藏燈膽頭Globe WE 274A,用呢套膽會一會Wonder耳機偷聽一節, 究竟最貴部件再一次集合一齊, 效果係咪就最正呢? 同配LCD-3時既效果又有幾大分別呢

IMG_20160320_181242 (1).jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 引死人

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩味調音 木頭奇遇記

唔好比佢停,小弟又拾到件特色木頭,呢件嘢唔係砧板,好有份量大約重8磅,2吋厚,做WA22㡳架效果比木粒吸震好太多,音形更有線條感,玲瓏浮凸,身材盡現,非常性感,真係索引死人

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 25 + 25 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

小弟平時其實少用Globe WE 274A係驚有閃失,有$都買唔返,不過Wonder耳機絶對值得出動Globe招呼佢

小弟呢兩日一口氣聽咗"終極組合"2節,效果係暫時所有組合最好者,先唔好講係咪"一體臨場"效果,單以純綷既技術性音質,應該係無咩對手,多得西電Globe"均凈致密,鬆容柔穩",盡顯王者氣度,配上同係西電既421A比出高動態大音場,獨有濃艷音色交織穿透豐富層次,加上Tung Sol JAN版VT-231/ 6SN7既平衡高清,的確係不同凡響,尾齒散音絶跡,真係最後一個bit都清清楚楚,唔知咁係咪就係C兄所指,推得盡既標準?

真係唔比唔知自己勁,同時再番聽LCD-3配"終極組合",效果已經比初聽大有進步,而且幾近"一體臨場"效果,大概呢幾個月WA22一路有行顺,小弟又加咗調音晶石,木粒及木架得到既結果。LCD-3既效果奔放自如,若行雲流水,連綿不絶,完全係無沉重,只有質既體驗。Wonder耳機係呢個階段,係個別技術性能可能有優勢,但同LCD-3既高度統一"享受"級效果相比,明顯仲有一段距離

小弟會用"終極組合"再推T1及HD800,體驗一下效果異同,"終極組合"會唔會同時係一個百搭既"典範"組合?!

WA22 終極組合
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 0&fromuid=87952

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

RHA T20 開箱與品聽

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

話說小弟隻Sony XBA-4入耳機幾個月前仙遊咗, 一直想入番新耳機. 最近見到論壇有測評文介紹RHA T20, 覺得好有興趣, 今晚係老地方入咗佢, 唔講嘢住, 用流動系統AK100/ HP-V1聽番幾節先 .....

RHA T20 開箱初聽 - 清秀亮麗

唔講RHA T20規格技術性嘢,網上大把資料比C兄參考,小弟一如以往集中番係個人聽感分享。用流動系統AK-100 + HP-V1聽咗幾日,除咗頭一節果2個鐘表現得比較緊束,d音一粒粒東歪西斜咁,唔係好入得耳之外,之後幾節最令人印象難忘,係迅速咁展現深闊音場空間感,分析力層次感非常好,音形線條感突出,人聲到位有韻味,RHA T20新耳機聽咗大約十零個鐘,整體上表現都算得係唔錯,可以用"清秀亮麗"四個字概括佢既特性

講完好嘢,即管再分享吓小弟耳聽為實既其他耳感效果。首先係音色,小弟覺得RHA T20係偏冷(用跟機概reference filter及膠套),飽滿度不足(小弟雖然話RHA T20"秀", 其實覺得佢有d要靚唔要命, 有線條修得太"瘦"之嫌 ),高頻略鬆, 中頻及重低音瞬間下濳有過亮現象(特别HP-V1選擇高端輸出時,低端輸出效果比較收斂)。小弟暫時覺得RHA T20配AK-100 + HP-V1仲未去到基本"舒服"水平,不過係新機仲有排變化! 小弟認為除咗係耳機未煲開之外,跟機過大過硬膠套,耳機經常鬆開移位,未能使小弟有贴耳感受,亦係影響耳感效果一大因素

今節講住咁多先,下節會分享試用耳機高频及低频filter,換下用其他膠套綿套既變化,亦會試下桌面WA22系統推RHA T20體驗不同效果 , 醒多幾幅圖

呢個星期比較忙,星期六日先試埋高低音filter效果。知道C兄係新入手,咁小弟覺得第一對耳機可以唔使咁進取,可以玩住部T20先,留d彈藥玩定咗d要求先再出撃

小弟既個案主要係户外用,環境雜音難免,所以唔會投資太多係入耳機,$2-3K係小弟入耳筆直。講返T20,咁既價位有咁既音效同配件質量,最得意可以玩調音,與系統適配性大增(小弟選擇主因),應該係物有所值既。不過可能係金屬機身比較重,小弟只係覺得難夾耳套得到贴耳效果,最終發揮唔到耳機最佳性能,呢個係小弟暫時覺得既最大問題

RHA T20調音配套

話說小弟對RHA T20開箱後既耳感覺得受跟機耳套(中間套筒太硬太長)影響,未能體會T20應有性能,試過私貨海綿,跟機各款耳套,最後覺得大碼雙層膠套最穩最貼耳,音色音質亦係最好效果,出番應有既飽滿度,呈現中低音彈性,之前覺得對比過度,非常壓耳現象亦大為改善。小弟再以HP-V1低端輸出,使T20出聲温柔耐聽一d

好明顯選配合適耳套對耳感效果係有決定性影響,所以第一件事就係試耳套,只有當配上合適自己耳套,其他既調音效果先有意思。小弟選好耳套之後,配試高低音兩組filter效果,係而家呢個階段T20仍未開聲,音形似粒線,音節之間凹陷感明顯, 未能流暢連貫自然,覺得暫時用番reference filter比較合適,等耳機行多一段時間之後,再試換效果。小弟亦會將T20上6.3插, 用座枱系統WA22推下T20,睇下有無明顯變化,又會唔會調到一個T20既"一體臨場"組合呢

RHA T20 曰煲夜煲

再一次證明用桌面系統推耳機效果明顯好多(係普遍性? 定係有另外原因?),俄功率及整流膽配新訊號膽6F8G,用呢個試膽組合顺便推T20玩咗幾節,再接番係流動系統聽,的確又有進步

T20開箱踏入第三個星期,行咗都有幾十個鐘,基本特性已經表现出來,亦展現咗應有音樂感流暢度,而家可以勉強算得上係"舒服"(HP-V1低端輸出),不過T20似乎係比較高敏感耳機,係極端位容易"爆格"太亮,希望隨住煲錬時間又有所收斂,有更好平衡協調效果

以小弟AK100 + HP-V1流動組合配T20,覺得高频比較弱勢,小弟會比T20行多1-2星期,等佢再穩定d先試换高低音filter效果,之後就報告,完成T20開箱試聽小結

利益申報:

評分

參與人數 2威望 +50 金錢 +40 收起 理由
hiyori + 40 + 30 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

RHA T20 開箱初聽