設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hunterboy

[請教] 想買入門膽合併機,請各位師兄給點意見

銀級玩家

unizep 發表於 2014-5-15 12:54
Hebe我以前去試係北京膽,呢個價位跟機十成大陸膽,大家大陸膽反而公平

講真3部我都無聽過。所以系應該聽嗮先決定買,憑聲收貨。

我提醒買家需要考慮既元素都係希望俾到佢將來最大既flexibility,由一開始已經唔系公唔公平黎聽,系以升級方案黎考慮。
玩大陸膽(曙光,貴族之聲又好),新既re-issue膽又好(新tungsol,金獅,mullard,harmonix,JJ,etc.) 甚至去玩舊膽都容易d負擔。。。出發點系有d唔同的。。。

要知道,4-60年代製作既舊膽當時用既物料系有致癌物,現代廠家一定無可以用;亦因為用了當時這種物料才有這樣的聲音。新reissue膽除了金獅聲音上比較厚實同輝煌d,其餘既都系普普通通。。。  亦可買冷凍版既re-issue膽,d聲就比較好,當然價錢又貴d。。。 http://www.cryoset.com/catalog/p ... 6ourlqpsbb2d7fqlbq0
(記住這些價錢不包郵費)

當然,如果真係百毒不侵一定唔會去掂舊膽既話,買邊部都唔系問題。一天光嗮!
但若然一玩舊膽(Brimar,西門子,RTF, 吹喇叭,或美國膽如tungsol(舊))等等,買6922(等於HEBE既6n11)都系幾百蚊,只需upgrade一隻。這是唯一我覺得HEBE可行的原因,因為我真係無聽過原裝既聲音。3部都無。 另一方面,其它兩部如果upgrade 2隻12AX7舊膽上千先叫好聲d,upgrade 2 隻已經2000幾,仲未計upgrde 4隻 EL84 VS upgrade 2隻EL84。。。 所以系以將來發展潛力黎考慮,出發點有d唔同。就算玩舊膽都本住買家“平有平玩”的方向走。

再次強調,如果一定唔會去掂舊膽既話,就好straight forward 邊部試聽好聽就買果部便可以了。
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

進階玩家

LM 218ia

我之前都有一部,以聲論價超值,除左Melody好過佢之外,冇乜單端咁既聲同價,又多野玩,可換下中間D膽.

進階玩家

最平衡又好声,我個人喜歡夾KT66.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

211EL34 發表於 2014-5-15 18:42
最平衡又好声,我個人喜歡夾KT66.

呢部845咩價位到呢?

進階玩家

patkwok 發表於 2014-5-16 21:43
呢部845咩價位到呢?

呢部一萬左右,但另一部差不多的相同牌子,但行二極膽整流,声音更美。