設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hunterboy

[請教] 想買入門膽合併機,請各位師兄給點意見

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

hunterboy 發表於 2014-5-14 14:20
首先感謝各位師兄賜教,昨天上個去試聽hebe 300 唔知係唔係我個人問題,最慘係試聽的時候我一點都感覺不到有 ...

Kef iq5细座地,1000平靚正
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

銀級玩家

首先感謝各位師兄賜教,昨天上個去試聽hebe 300 唔知係唔係我個人問題,最慘係試聽的時候我一點都感覺不到有 ...

去聽嗮3部啦,淨係分析spec點都唔及最終你自己隻耳仔收貨。聲音呢樣野係好個人的。聽啱就成set連喇叭搬番屋企
另外,你要問佢地hebe用緊乜野膽?大陸膽?蘇聯膽?唔同膽影響可以差好遠!
我之前建議你試hebe既出發點,係令你可以用最低budget換嗮用古董膽,最有可能upgrade最多野既方案。你第時淨係摩入面兩粒交連電容同埋改兩條線就可以用埋英國古董6x4供電膽,代替現在用既大陸6z4(我估10成系大陸)
(Post76 Android 手機版送出)
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

銀級玩家

同埋建議ching下次带一隻自己中意既cd去試機,試機聽d自己無聽開既歌都會令你無感覺的
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono

科林玩家

jastudio 發表於 2014-5-15 00:51
去聽嗮3部啦,淨係分析spec點都唔及最終你自己隻耳仔收貨。聲音呢樣野係好個人的。聽啱就成set連喇叭搬番 ...

師兄,未呀,我未試哂三部只係試了hebe個部,另外那一部我想要下之有時間先可以去試,我明白師兄的意思,亦聽取眾師兄之說法,最緊要過得自己隻耳

銀級玩家

無話抵唔抵。你喜歡kef既聲音就抵,去聽下個friend套野先啦。

銀級玩家

hunterboy 發表於 2014-5-15 01:02
師兄,未呀,我未試哂三部只係試了hebe個部,另外那一部我想要下之有時間先可以去試,我明白師兄的意思,亦聽 ...

希望你可以快d搵到自己中意既機。
我有時係度諗,我比既意見有部分係會考慮埋摩機,可能對你而家選擇會有d你想不到的因素。又或這你重來無想過要摩。咁你就唔使考慮摩機呢個因素。
不過換膽就好多ching都會去換。試過d啱聽既舊膽真係聽唔番新膽架,比我聽過舊膽12ax7就唔會聽番新出既(大部分蘇聯,或大陸產)既12ax7...返唔到轉頭。所以要考慮埋以後換膽既負擔。
去試聽多d啦

科林玩家

jastudio 發表於 2014-5-15 01:20
希望你可以快d搵到自己中意既機。
我有時係度諗,我比既意見有部分係會考慮埋摩機,可能對你而 ...

衷心感謝師兄的意見,,,講真我連咩叫做摩機我都未知,真係慚愧,師兄你們給的意見

銀級玩家

hunterboy 發表於 2014-5-15 02:34
衷心感謝師兄的意見,,,講真我連咩叫做摩機我都未知,真係慚愧,師兄你們給的意見  ...

摩=modify
更換零件也。
其實換膽,換opamp, 換IEC插,嚴格都可以叫摩機,不過就同摩線路有少少唔同,同埋一般ching自己都換到。

科林玩家

jastudio 發表於 2014-5-15 10:38
摩=modify
更換零件也。
其實換膽,換opamp, 換IEC插,嚴格都可以叫摩機,不過就同摩線路有少少唔同,同 ...

原來如此,就係等如 modify

多謝提點

專業玩家

jastudio 發表於 2014-5-15 00:51
去聽嗮3部啦,淨係分析spec點都唔及最終你自己隻耳仔收貨。聲音呢樣野係好個人的。聽啱就成set連喇叭搬番 ...

Hebe我以前去試係北京膽,呢個價位跟機十成大陸膽,大家大陸膽反而公平